Стеврек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стеврек
Общи данни
Население 436 души[1] (15 юни 2020 г.)
11,5 души/km²
Землище 38,057 km²
Надм. височина 347±1 m
Пощ. код 7960
Тел. код 06077
МПС код Т
ЕКАТТЕ 69146
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   кмет
Антоново
Хайредин Мехмедов
(ДПС)
Кметство
   кмет
Стеврек
Неджатин Мустафов
(ДПС)
Стеврек в Общомедия

Стеврек е село в Североизточна България. То се намира в община Антоново, област Търговище. Преди това е било част от община Елена.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Стеврек се намира на 35 километра североизточно от град Елена, на пътя за Камбурово и Омуртаг. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стеврек е старо селище. За това говорят останките от крепости и манастири в околностите му, отнасящи се към епохата на Второто българско царство. Има и останки от стар мост, според едни източници от римски или ранно-византийски произход, според други – градеж от турско време. На левия бряг на Стара река, недалеч от местността Бойлиската воденица има следи от старо селище. Това място се нарича „Църковището“ и в него са разкрити основи на църква.

Предполага се, че наименованието му произхожда от гръцката дума „ставрос“ – кръст. В селището на седмичния пазар били изнасяни за продан като сувенири кръстчета и други религиозни утвари, изработвани от гръцки майстори. Под наименованието Иставрек, селото се среща записано в турски регистри от 1430 година. Това навежда на мисълта произхода на наименованието да се търси от римо-византийското значение на тази дума – кръстовище.

Първоначалното му разположение не е било на сегашното място, тъй като селището е било опожарявано и завличано от реката. В 1891 г. се е състояло от 66 къщи, обитавани от смесено население – българи и турци. Българските заселници, дошли на мястото на изселилите се по време на Руско-турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и след това турци, са от Кюстендилско. От 1892 г. превес в жителите на селото вземат турците.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Българско училище се открива в 1880 г. Същото използва комбинираната обществена сграда в селото построена през 1885 г. и използвана за църква, община и училище. В 1923 г. се открива и първи прогимназиален клас. В 1952 г. е завършена новата училищна сграда.
  • От 1923 г. едновременно с българското училище съществува и турско училище – месчит. В 1959 г. двете училища се сливат в едно. В 1966 г. на мястото на старата джамия е изградено общежитие за учениците от района.
  • Църква „Възнесение Господне“ – строена 1920 – 1922 година.
  • Местното читалище „Пробуда“ е създадено на 18 март 1928 г. В 1970 г. е построен голям читалищен дом.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Сборът на селото се провежда всяка година на 24 май.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

„Римски мост“[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че местните са го нарекли „Римски мост“, специалисти го датират от 16 – 17 век. Свързва двата бряга на Стара река и е възможно е да е построен върху основите на античен мост. Това уникално съоръжение е напълно запазено и удивлява със своята архитектурна изящност. Някога през него е минавал важен стратегически път. [2]

До моста се стига по черен път, минаващ основно през широколистна гора. Отдалечен е на около 7 км от центъра на село Стеврек.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]