Илек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илек
Река илек в долното си течение
Река илек в долното си течение
49.5° с. ш. 57.414° и. д.
51.5095° с. ш. 53.369° и. д.
Местоположение в Казахстан
– начало, – устие
Общи сведения
Местоположение Казахстан
Актобенска област
Западноказахстанска област
Русия
Оренбургска област
Дължина623 km
Водосб. басейн41 300 km²
Отток39,8 (на 112 km от устието) m³/s
Начало
МястоМугоджари
Актобенска област
Координати49°30′00″ с. ш. 57°24′50.4″ и. д. / 49.5° с. ш. 57.414° и. д.
Надм. височина274 m
Устие
МястоУралКаспийско море
Координати51°30′34.2″ с. ш. 53°22′08.4″ и. д. / 51.5095° с. ш. 53.369° и. д.
Надм. височина53 m
Илек в Общомедия

Илѐк е река в Казахстан, Актобенска и Западноказахстанска област и Европейска Русия, Оренбургска област, ляв приток на река Урал. Дължината ѝ е 623 km.

Река Илек се образува от сливането на реките Караганди (лява съставяща) и Жарик (дясна съставяща), на 274 m н.в., северно от град Кандиагаш, Актобенска област на Казахстан. Двете реки водят началото си от западните склонове на планината Мугоджари. По цялото си протежение река Илек има широка обработваема долина с една заливна и две надзаливни тераси. Заливната тераса на реката е заета от пасища и е обрасла на места с храсти и широколистни гори. В нея реката силно меандрира и изобилстват многочислени протоци, изоставени старици и малки езера. Последните 180 km по течението ѝ преминава държавната граница между Русия и Казахстан. Влива се отляво в река Урал при нейния 1085 km, на 53 m н.в., при село Илек, Оренбургска област.

Карта на водосборния басейн на река Урал

Водосборният басейн на Илек обхваща площ от 41,3 хил. km2 и представлява 19,39% от водосборния басейн на Урал. Във водосборния басейн на реката попадат части от териториите на Актобенска, Западноказахстанска и Оренбургска област.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на север и изток – водосборните басейни на река Ор и други по-малки леви притоци на Урал;
  • на юг – водосборния басейн на река Емба, вливаща се в Каспийско море;
  • на югозапад – водосборните басейни на реките Уил и Шънгърлау, леви притоци на Урал.

Река Илек получава сравнително малко притоци – реките: Ветлянка, Голяма Песчанка, Хобда (най-голяма) 225 km, 14 700 km2, вливаща се отляво при село Покровка, Оренбургска област.

Подхранването на Илек е предимно снегово и в по-малък процент дъждовно и подземно. Пълноводието на реката е през пролетта, а през лятото силно намалява. Среден годишен отток при село Чилик, на 112 km от устието 39,8 m3/s. Замръзва през мтората половина на ноември, а се размразява през втората половина на април април.

По течинето на реката са разположени:

Във водосборния басейн на реката се експлоатират големи находища на фосфорити.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Илек (приток Урала)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​