Илия Пейчиновски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илия Пейчиновски
Илија Пејчиновић
български и сръбски учител
Роден
Починал

Илия Пейчиновски (на сръбски: Илија Пејчиновић) е български просветен деец, преминал на страната на сръбската пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Струга. Става учител по френски език в българската гимназия в Солун.[1] Заради ниския си морал е наказан от Екзархията с преместване от Солун в Сяр, след което е уволнен. Привлечен е от сръбската пропаганда и става сръбски учител в Солун. Пейчиновски агитира в смисъл, че трябва да се убие един от българскитe учители, за да се заговори за сърбитe в Солун. На 3 юни 1897 година в солунското кафене „Коломбо“ убива с пистолет българския учител Христо Ганов, а притеклия се на помощ на Ганов Иван Гарванов ранява тежко.[2] Пейчиновски е в лоши отношения с Ганов, защото Ганов пише на близките му, че той е станал ренегат. На 6 септември 1897 година Пейчиновски е ликвидиран в Солун от Иванчо Карасулията и Митре Дудуларски от Дудулари, с помощта на Андон Кьосето.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Думбалаковъ, Михаилъ. Презъ пламъцитѣ на живота и революцията, том I. София, Печатница „Художникъ“, 1933. с. 14.
  2. Караманджуковъ, Христо Ив. Западнотракийскитѣ българи въ своето културно-историческо минало. Съ особенъ погледъ къмъ тѣхното политико-революционно движение. Т. Книга I. Историята имъ до 1903 год. София, Библиотека „Тракия“ № 7, Издава Тракийскиятъ върховенъ изпълнителенъ комитетъ, Печатница Б. А. Кожухаровъ, 1934. с. 41.
  3. Николов, Борис. Борбите в Македония. Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров. София, Звезди, 2005. ISBN 954-9514-56-0. с. 55.