Христо Ганов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Ганов
български учител
Роден
Починал
Солун, Османска империя

Христо Ганов е български учител, деец на Българското тайно революционно братство.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Плевен на 11 септември 1864 година. Като ученик в Габровската гимназия е един от инициаторите за възстановяване на читалище „Съгласие“ през 1885 година. По време на Сръбско-българската война в 1885 година се записва в Доброволческия ученически легион. Завършва химия в Цюрих, Швейцария. След завръщането си става учител в Солунската гимназия. През 1894-95 г. Ганов се премества в Кюстендил и става преподавател в Педагогическото училище там. След спор с директора е отстранен от работа. Междувременно успява да се ожени за дъщерята на заможен търговец, след което се връща в Солунската гимназия, където през март 1897 година е сред учредителите на Българското тайно революционно братство. На 3 юни 1897 година е убит от сръбски агент, ренегата Илия Пейчиновски от Струга, бивш учител в Солунската българска гимназия, в солунското кафене „Коломбо“.[2] Присъстващият Иван Гарванов се притича на помощ, но е тежко ранен. Съдебното следствие установява, че следите на атентата водят към сръбския консул в Солун.

По този повод вестник „Знаме“ бележи:

Сръбската пропаганда в Македония достигна най-високата точка по пътя на своите злодеяния с убийството на българския учител Христо Ганов.

Процесът е истинска комедия. Прекият убиец не е осъден. В резултат на 6 септември 1897 година Пейчиновски е убит в Солун по нареждане на Даме Груев от Иванчо Карасулията и Митре Дудуларски с помощта на Андон Кьосето.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „От Плевен до Солун – недоживяното житие на учителя Христо Ганов (1864-1897 г.)” Красимир Петров, РИМ – Плевен
  2. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 41.
  3. „Борбите в Македония – Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров“, Борис Йорданов Николов, ИК „Звезди“, 2005 г., стр. 55, ISBN 9549514560
     Портал „Македония“         Портал „Македония