Индиана Джоунс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Д-р Хенри Уолтън „Индиана“ Джоунс Младши[1] (на английски: Henry Walton „Indiana“ Jones, Jr.) е измислен герой — професор по археология, известен най-вече от филмите. Измислен е от Джордж Лукас и се появява за първи път на екран в "Похитителите на изчезналия кивот" (1981 г.), а след това и в "Индиана Джоунс и храмът на обречените" (1984 г.), "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" (1989 г.), "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" (2008 г.), както и в телевизионния сериал "Хрониките на младия Индиана Джоунс" (от 1992 г. до 1996 г.). Той е и главен герой на книги, комикси, видеоигри и др.

Най-успешно Индиана Джоунс е изигран от Харисън Форд в тетралогията на Джордж Лукас и Стивън Спилбърг - "Похитителите на изчезналия кивот", "Индиана Джоунс и храмът на обречените", "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" и "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп", но ролята е изпълнявана и от Ривър Финикс (като младия Индиана в "Последният кръстоносен поход"), Кори Кариър, Шон Патрик Фланъри и Джордж Хал (съответно в ролята на Джоунс като дете, юноша и възрастен в "Хрониките на младия Индиана Джоунс"). Дъг Лий и Дейвид Еш пък дублират гласа му в компютърните игри на LucasArts - "Indiana Jones and the Fate of Atlantis" "Индиана Джоунс и съдбата на Атлантида"), "Indiana Jones and the Infernal Machine" ("Индиана Джоунс и адската машина") и "Indiana Jones and the Emperor's Tomb" ("Индиана Джоунс и гробницата на императора").

Основните фактори за известността на персонажа са неговият легендарен външен вид (неизменните камшик, широкопола шапка и кожено яке), чувството му за хумор, дълбоките му познания за много древни цивилизации и езици и фобията му от змии.

През 2008 г. Индиана Джоунс е поставен на 6-то място в класацията на английското списание "Емпайър" за най-велики филмови герои на всички времена, а през 2010 г. - на 2-ро място в класацията на "Тайм" за най-велики измислени герои на всички времена, като е изпреварен само от Шерлок Холмс.

Пълнометражни филми[редактиране | редактиране на кода]

Индиана Джоунс, изигран от Харисън Форд, се появява за пръв път във филма от 1981 г. "Похитителите на изчезналия кивот", режисиран от Стивън Спилбърг и продуциран от Джордж Лукас, Франк Маршал и Хауърд Казаниян. Представен е като известен професор по археология, който преподава в измисления колеж "Маршал" (по името на един от продуцентите) в Кънектикът, САЩ. Самото действие се развива през 1936 г., когато американското правителство изпраща д-р Джоунс да търси Кивота на Завета, в който се съдържат плочите, на които Бог е написал своите десет заповеди. Негови спътници са Мериън Рейвънууд (в ролята Карън Ален) и Салах (Джон Рис-Дейвис). Индиана трябва да намери Кивота преди нацистите, които също са в търсене на огромната му сила, с цел да я използват за военни цели. Те на свой ред, са подпомагани от френски археолог и отколешен враг на Джоунс — Рене Белок (Пол Фрийман). Филмът пожънва огромен успех и получава четири награди Оскар — за специални ефекти, сценография, монтаж и звук.

Втората част от поредицата "Индиана Джоунс и храмът на обречените" всъщност се явява предистория на "Похитителите на изчезналия кивот", тъй като действието в нея се развива една година по-рано — през 1935 г. Тя се появява по кината през 1984 г., като режисьор е отново Стивън Спилбърг, а продуценти — Франк Маршал, Джордж Лукас, Катлийн Кенеди и Дейвид Уотс. Този път, по стечение на обстоятелствата, Индиана попада в Индия заедно със спътниците си Уили Скот (Кейт Кепшоу) и Малчо (Джонатан Ке Куан). Тримата попадат в село, сполетяно от голямо нещастие — група сектанти, кланящи се на богинята Кали, са отвлекли децата им и са откраднали свещен камък, който е носел плодородие. Д-р Джоунс, Уили и Малчо предприемат пътуване към близкия храм, за да спасят децата и върнат камъка в селото. Този път филмът получава само един Оскар — за специални ефекти.

През 1989 г. се появява и третата част от поредицата - "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход". Отново режисиран и продуциран от същия екип, този филм се връща към формулата от оригинала и пак изпраща д-р Джоунс в надпревара с нацистите — този път за откриването на друг библейски артефакт, Свещения граал. Завръщат се познатите от "Похитителите на изчезналия кивот" герои Салах и Маркъс Броуди, а отрицателни герои са работещите за Третия райх Уолтър Донован (Джулиън Глоувър), д-р Елза Шнайдер (Алисън Дуди) и др. Самото действие се развива през 1938 г., като този път на сцената излиза и бащата на Индиана — Хенри Джоунс (в ролята Шон Конъри). Във филма е включена и прелюдия към основната история, в която Ривър Финикс играе ролята на 13-годишния Индиана Джоунс и която разкрива произхода на неговия страх от змии, известната му шапка, белега на брадата му и умението да си служи с камшик. Филмът получава отново само един Оскар — и отново за специални ефекти, макар и до днес да е считан от много хора за най-добрия от поредицата.

Последната, поне засега, част от поредицата се появява след 19-годишна пауза — през 2008 г. излиза "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп". В нея действието се развива през 1957 г., т.е. в разгара на Студената война. В този филм вече далеч по-възрастният д-р Джоунс е в надпревара със съветски агенти, търсейки силата на мистичен кристален череп, открит в Южна Америка от негов бивш колега — Харълд Оксли (Джон Хърт). Непромененият спрямо "Последният кръстоносен поход" режисьорски и продуцентски екип решава да върне на сцената познатата от първата част Мериън Рейвънууд, а новото лице сред героите е Мът Уилямс (Шая Лебьоф), който впоследствие се оказва биологичен син на Индиана. Ролята на Ирина Спалко — приближен на Сталин учен и основен отрицателен герой, пък е поета от Кейт Бланшет. Въпреки големите очаквания, филмът среща противоречиви и дори в по-голямата си част отрицателни отзиви и остава единственият от поредицата, който не спечелва нито един Оскар.

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

От 1992 г. до 1996 г., Джордж Лукас продуцира телевизионния сериал "Хрониките на младия Индиана Джоунс", който има образователен характер и запознава зрителите с редица исторически фигури и важни моменти, използвайки за това приключенията на Индиана Джоунс, но в детските и юношеските му години. Всички епизоди са изградени по една и съща формула - 93-годишният д-р Джоунс (в ролята Джордж Хал) представя историята, а след това следва самото приключение с участието на 10 (Кори Кариър) или 17-годишния Индиана (Шон Патрик Фланъри). В някои епизоди се появява дори Нийл Болейн като бебето Инди.

Сред историческите личности, които се появяват в сериала са, са Лев Толстой, Панчо Виля, Ърнест Хемингуей и Мустафа Кемал Ататюрк, а действието се развива в почти цяла Европа, както и в страни като Египет, Китай, Индия и др.

Сериалът предоставя на зрителите допълнителна информация около биографията на персонажа, които не са известни от пълнометражните филми. Така например, от "Хрониките на младия Индиана Джоунс" става ясно, че той е роден на 1 юли 1899 г. и че презимето му е Уолтън (заимствано от презимето на Джордж Лукас). Споменава се, че е имал сестра на име Сузи, която е умряла като дете от треска, а също и че вече има дъщеря и внуци, които се появяват в някои епизоди на сериала. Представата за взаимоотношенията на Индиана с баща му, представени за пръв път в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", е обогатена с някои истории за приключения, в които двамата участват.

През 1999 г., преработен от Лукас, сериалът се появява на DVD и VHS под името "Приключенията на младия Индиана Джоунс".

Видео игри[редактиране | редактиране на кода]

След успехите на големия и малкия екран, персонажът Индиана Джоунс се появява и като герой в официално лицензирани видеоигри, дело на компанията Lucas Arts. Още през 80-те години на 20-ти век се появяват адаптации на оригиналната трилогия филми - "Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот", "Индиана Джоунс и храмът на обречените" и "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" (последната в две версии - "екшън" и "куест"). През 90-те издателите започват да издават игри с напълно оригинален сюжет — първата е Indiana Jones and the Fate of Atlantis ("Индиана Джоунс и съдбата на Атлантида") от 1992 г., в която действието се развива през 1939 г., а д-р Джоунс се впуска в традиционната надпревара с нацистите — този път в търсене на митичния континент Атлантида и силата на притежаващ огромна енергия метал, познат само на неговото население. Въпросната игра печели огромна популярност и до ден днешен е считана за един от най-добрите куестове, излизали някога на пазара. Следва няколкогодишна пауза, докато в 1999 г. не се появява продължение — Indiana Jones and the Infernal Machine ("Индиана Джоунс и адската машина"). Това издание за пръв път прокарва идеята за един по-възрастен главен герой, който този път се противопоставя не на нацистите, а на СССР, съдействайки на ЦРУ в търсенето на могъщ механизъм, изобретен от древните вавилонци — действието се развива през 1947 г.

През 2003 г., Lucas Arts издават още едно заглавие, което обаче не е хронологично продължение на "Индиана Джоунс и адската машина", тъй като действието в него се развива непосредствено преди събитията във филма "Индиана Джоунс и храмът на обречените". Играта е наречена Indiana Jones and the Emperor's Tomb ("Индиана Джоунс и гробницата на императора") и в нея Хенри Джоунс е нает от китайското правителство, за да разкрие тайните на първия император на Китай, възпрепятстван — както винаги — от традиционните нацисти.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълното име на героя се споменава в сериала „Хрониките на младия Индиана Джоунс“. Произхода на прякорът „Индиана“, е обяснен във филмът „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.