Интернет магазин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Интернет магазин е термин от електронната търговия за уебсайт за онлайн продажби на дребно.

С все по-мащабното навлизана на Интернет в света на хората неизменно се появяват нови неща, които улесняват живота на обикновените потребители. Сред тях е и пазаруването в Интернет, което спестява много време на обикаляне и търсене по магазините, спестява пари, а закупените стоки са доставяни до вратата на получателя.

История на Интернет пазаруването[редактиране | редактиране на кода]

През 1990 година, Тим Бърнърс-Лий създава първият уеб сървър и браузър. През 1991 година, Интернет вече е свободно достъпен и за обикновения потребител. През 1994 година се появяват средства за онлайн разплащане и банкиране, а Netscape представят SSL криптиране на данни за осъществяване на сигурна Интернет връзка. През същата година от Pizza Hut предлагат нов начин за купуване на пица – онлайн, а от немската компания Intershop представят първата система за онлайн пазаруване. През 1995 година е създаден Amazon, а през 1996 г. се появява eBay.

Какво представляват Интернет магазините?[редактиране | редактиране на кода]

Интернет магазините са уеб сайтове, от които потребителят може да закупи определена стока. В магазинът се предоставят различни видове електронни начини на плащане, а закупената стока се изпраща на потребителят чрез куриерски фирми или по пощата. Интернет магазинът може да не държи на склад продуктите, които предлага, а да ги набавя от доставчиците, с които работи, едва след като получи съответна поръчка от клиент.

Видове Интернет магазини[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват много различни видове Интернет магазини. Едни от най-разпространите са специализираните. В тях даден търговец предлага определена стока (стоки) от дадена област. Производител на парфюми предлага в своята страница стоката, произвеждана от него или търговец на парфюми предлага своя асортимент.

Интернет книжарница е виртуална книжарница, вид интернет магазин, който предлага книги и други книжарски стоки на различни издателства, производители и вносители. [1][2].

Интернет хипермаркетите предлагат десетки хиляди видове стоки, като потребителят може да намери техника, козметика, играчки, приспособления за градината, асортименти за колата и други продукти. [3] [4].

Разновидност на интернет магазините са интернет моловете. В тези Интернет магазини, всеки търговец, който се регистрира в системата може да предложи на пазара своя собствена стока. Така потребителят осъществява връзка директно с търговците или производителите и може да купува от първоизточника, а от своя страна, производителите и търговците спестяват много от изработката и поддръжката на свои собствени Интернет магазини. [5] [6].

Разпространен вид на онлайн магазините са аукционните сайтове. В тях всеки може да купува и продава каквото си пожелае, независимо дали е ново или употребявано. Характерна черта при този тип онлайн магазини е, че освен да се закупи дадена стока веднага, може да се наддава за нея, като печели този, дал най-много.

В онлайн магазините за поръчка на храна може да се намери най-близкия ресторант до адреса на посетителя и да се поръчва директно храна за вкъщи, разглеждайки менютата онлайн. Подобен тип магазини навлизат все повече и повече из Интернет пространството. В България вече има и онлайн супермаркети за хранителни стоки и стоки за бита, които осигуряват доставка на продуктите до дома на клиентите за изключително кратко време. Това е голямо удобство в двадесет и първи век, когато хората са толкова заети и стресирани.

Друга разновидност на онлайн магазините са тези, предлагащи пазаруване с отстъпки. Всичко се състои в това, даден търговец предлага своята стока или услуга с 50 или повече процента отстъпка, като потребителят може да закупи това, което се предлага на изключително евтина и изгодна цена. Груповото пазаруване известно още като колективно пазаруване е такъв вид пазаруване, при което един търговец предлага за групово пазаруване продукт или услуга, която предлага, но най-често става дума за услуга, с намаление. Клиентите виждат офертата му, харесват я и я купуват веднага, като заплащането е предимно чрез банков превод, кредитна или дебитна карта. По този начин купувачите образуват група, като предварително е зададен минимален брой клиенти, за да може търговецът да направи отстъпката. След достигането на минималният брой клиенти, всички които са платили предварително за услугата или стоката получават в електронните си пощенски кутии ваучер, който е необходимо да се принтира и с него да се явят на определено място, където да получат услугата или стоката, която вече са заплатили.

Безопасност на пазаруването от Интернет[редактиране | редактиране на кода]

Безопасността е свързана със защитата на потребителските данни при пазаруване. Повечето онлайн магазини разполагат със защитени връзки при пазаруването, които предпазват данните на потребителят и те не могат да бъдат откраднати. Този вид връзки се осъществяват с помощта на SSL сертификати, благодарение на които по време на пазаруването, между потребителят и Интернет магазинът се съставя криптирана връзка.

Това не може да гарантира 100% сигурност. Затова всеки един потребител следва да следи за тези неща, за да бъде сигурен, че няма да бъде подведен и измамен. Основните неща, които гарантират сигурността на онлайн магазините са:

  • Предоставянето на изискваната според законодателството информация – дружеството, което стои зад него, адрес на управление, фирмени реквизити, декларация за работа и защита на личните данни[7]
  • Данни за контакт – email, Skype, предоставен телефон за обратна връзка.
  • Криптирана връзка при приключване на поръчката – SSL

Начини за разплащане[редактиране | редактиране на кода]

Има много начини за разплащане, които можете да ползвате при пазаруването онлайн като по този начин може да изберете най-удобният за вас. Най-известните и употребявани в България са:

  • Плащане с наложен платеж – плащате когато стоката пристигне при вас.
  • Плащане с чек.
  • Плащане с банков превод.
  • Плащане с пощенски запис.
  • Плащане с кредитна или дебитна карта.
  • Плащане посредством онлайн разплащателен сайт. Такива са PayPal, Alertpay, Moneybookers и др. Български онлайн разплащателен сайт е Epay.bg
  • Плащане с криптовалута. Такава виртуална валута е Биткойн.

Не се гарантира, че всеки онлайн магазин ги използва и предлага. В някои сайтове може да се плаща само с един или няколко от възможните начини.

Предимства при пазаруването онлайн[редактиране | редактиране на кода]

Пазаруването от Интернет улеснява намирането на стоки и услуги и сравняването им с предлаганите в другите магазини без да се налага физическо присъствие в магазина. Закупената стока се доставя до указано от клиента място, което спестява транспортни разходи. Обикновено в онлайн магазините стоките са по-евтини от тези, които се предлагат в обичайните магазините, защото в Интернет не се правят голяма част от обичайните разходи за наем, персонал и други съпътстващи обичайната дейност.

Платформи за изграждане на интернет магазини[редактиране | редактиране на кода]

Платформа за изграждане на онлайн магазини е автоматизирана система, която изгражда пълноценен независим онлайн магазин.

По отношение на хостинга съществуват два вида платформи:

- SAAS (Software as a service) – софтуер като услуга. В този случай платформата предоставя свой собствен хостинг.

- Self Hosted – В този случай, за да използва софтуера трябва да закупи хостинг и да се инсталира платформата.

Качествените платформи дават възможност потребителя да избере и закупи собствен домейн който да бъде насочен към магазина, а така също и използване на електронна поща върху домейна на потребителя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]