Ирина Хазарска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ирина
византийска императрица
Лични данни
Родена ?
Хазарски хаганат
Починала 750 г.
Византия
Семейство
Брак Константин V Копроним
Династия Исаврийска династия

Чичак или Ирина Хазарска (на турски: Çiçek, на гръцки: Ειρήνη; ? – ок. 750 г.) е хазарска принцеса и византийска императрица (732 – 752), първа съпруга на император Константин V Копроним.

Според Теофан Изповедник, Чичак е дъщеря на хазарския хаган Бихар, а според патриарх Никифор тя е негова сестра. През 735 Чичак, вече приела християнството и гръцкото име Ирина, е омъжена за сина на византийския император Лъв III Исавър, Константин, който по-късно се възкачва на византийския престол като Константин V Копроним. Този династичен брак скрепил съюза между Византия и Хазарския хаганат, които имали общ враг в лицето на Арабския халифат.

В Константинопол новопокръстената Чичак започнала да изучава усилено основите на християнската вяра, запознавайки се подробно с Евангелието. Теофан Изповедник я представя като изключително набожна жена и вижда в нея пълна противоположност на свекъра и съпруга ѝ. Лъв III и Константин V са привърженици на иконоборството, докато Теофан Изповедник е иконопочитател. Вероятно неговите хвалебствия повлияват на Ирина, която споделила възгледите на хрониста.

С името на Чичак-Ирина се свързва и навлизането във византийския двор на нова мода в мъжкото облекло, повлияна от хазарския начин на обличане – т.н. чичакион.

Император Лъв III умира на 18 юни 741 г., след което на престола се възкачва Константин V, а Чичак-Ирина е провъзгласена за негова императрица.

На 25 януари 750 г. Чичак-Ирина ражда син, бъдещия император Лъв IV Хазарски. Във връзка с това събити името на Чичак-Ирина се споменава за последен път в изворите. На следващата година Константин V вече е женен за втората си въпруга. Предполага се, че Чичак е починала при или малко след раждането на сина си.

Според изследванията името Чичак е елинизиран произлиза от тюркската дума „çiçek“, която означава цвете.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Irene (wife of Constantine V), Roman-emperors
  • Kevin Alan Brook. The Jews of Khazaria. 2nd ed. Rowman & Littlefield Publishers, Inc, 2006.
  • Douglas M. Dunlop. The History of the Jewish Khazars, Princeton, N.J.: Princeton University Press, 1954.
  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tzitzak“ и страницата „Чичак“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.