Йован Рашкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йован Рашкович
Јован Рашковић
хърватски политик

Роден
Починал
29 юли 1992 г. (63 г.)
ПогребанБелград, Сърбия

РелигияСръбска православна църква
Йован Рашкович в Общомедия

Йован Рашкович (на сръбски: Јован Рашковић) е югославски психиатър, академик и политик от сръбски произход, основател на „Сръбската демократическа партия“ в Хърватия (Српске демократске странке, СДС).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йован Рашкович е роден на 5 юли 1929 г. в Книн тогава Югославия, където живее до началото на Втората световна война (1941) г. По-късно следва медицина и електротехника в Загреб, където през 1956 г. завършва медицина. През 1962 г. взема специалност по невропсихиатрия, а през 1975 г. защитава докторска дисертация в Медицинския факултет на Загребския университет.

Йован Рашкович е професор от университетите в Загреб и Любляна и гост преподавател в университетите в Павия, Рим, Хюстън и Лондон. Директор на обща болница и впоследствие медицински център в Шибеник (1959-1962). Ръководител на научноизследователския център към болницата „Св. Сава“ в Белград, член на Сръбска академия на науките и изкуствата, почетен член на Чехословашкото сдружение на психиатрите. В границите на бивша Югославия Йован Рашкович минава за един от най-авторитетните психиатри, автор е на много медицински публикации и няколко монографии.

На 17 февруари 1990 г. става един от основателите и първи председател на „Сръбската демократическа партия“ в Хърватия. Смятан е за ментор на Радован Караджич. Негова дъщеря е доктор Санда Рашкович Ивич, заместник-председател на Демократическата партия на Сърбия.

Йован Рашкович умира на 63 години от инфаркт на 29 юли 1992 г., погребан е в Белград.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]