Кайманови костенурки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кайманови костенурки
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Костенурки (Testudines)
надсемейство:Земни костенурки (Testudinoidea)
семейство:Кайманови костенурки (Chelydridae)
Научно наименование
Gray, 1831
Обхват на вкаменелости
Кайманови костенурки в Общомедия
[ редактиране ]

Каймановите костенурки (Chelydridae) са разнородно семейство влечуги от разред Костенурки (Testudines). Съдържа два вида, всеки от които принадлежи към собствен род. Понякога към семейството се причислява и голямоглавата костенурка (Platysternon megacephalum), но обикновено този вид се отделя в собствено семейство.[1]

Това са едри костенурки, с масивно тяло и сравнително голяма глава. Размерите на главата, както и на крайниците, не позволяват пълното им прибиране в черупката. Карапакса е сплеснат, почти правоъгълен по форма, с три ясно изразени кила (гребенести образувания). Пластронът е доста редуциран. И трите вида притежават дълги опашки, съизмерими с дължината на карапакса. Обитават сладководни водоеми.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Това са едни от най-големите представители на разреда. Така например Алигаторовата костенурка Macrochelys temminckii е най-едрата сладководна костенурка, достигаща на дължина до 80 cm и тегло до 80 kg.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на семейство Chelydrinae са обитатели на Северна Америка.

В Северна Америка, Азия и Европа са намерени фосилни останки на представители от семейството на каймановите костенурки, в много по-широк ареал от съвременния.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

И трите вида в семейството обитават сладки води, но различни биотопи. Каймановата костенурка (Chelydra serpentina) предпочита пресни или бракични води. Алигаторовата костенурка (Macrochelys temminckii) може да бъде открита както в чисти реки и езера, така и в блата.

Репродуктивни особености[редактиране | редактиране на кода]

Всеки вид притежава собствено и характеристично репродуктивно поведение.

Начин на хранене[редактиране | редактиране на кода]

Това са предимно хищници, въпреки че Chelydra serpentina може да се опише и като всеядна.

Класификация на семейството до родове[редактиране | редактиране на кода]

Emarginachelys cretacea е описан по фосилни останки, открити в Монтана, САЩ и датирани като най-ранните известни за семейството – от късна креда. Друг вид описан от запазена фосилна находка е Protochelydra zangerli от Северна Дакота, САЩ датирана от Плеистоцен. Карапакса на Protochelydra е по-силно изпъкнал в сравнение с този на съвременния представител Chelydra, което може да се обясни с наличието на хищници, хранещи се с костенурки по това време. Друг род – Chelydropsis, съдържа само няколко известни представителя от Евразия, живели от Олигоцен до Плеистоцен.

Семейство Кайманови костенурки

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rhodin, Anders G.J.; van Dijk, Peter Paul; Inverson, John B.; Shaffer, H. Bradley; Roger, Bour. Turtles of the world, 2011 update: Annotated checklist of taxonomy, synonymy, distribution and conservation status // Chelonian Research Monographs 5. 31 декември 2011. Архивиран от оригинала на 2012-01-22. Посетен на 2013-11-26.