Калищки манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Калищки манастир
Калишки манастир
Kalishta8.JPG
общ изглед
Карта
Местоположение в Калища
Вид на храмаправославна църква
СтранаFlag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено мястоКалища
ВероизповеданиеМакедонска православна църква - Охридска архиепископия
ЕпархияСтавропигия
ИзгражданеXI век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм
Калищки манастир в Общомедия

Калищкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ или само Калища (на македонска литературна норма: Калишки манастир) е единият от двата ставропигиални манастири на Македонската православна църква. Обителта е действащ женски манастир и е известна със старата си скална църква. Патронният празник на манастира е на Голяма Богородица.

Географско положение[редактиране | редактиране на кода]

16 април 1933 година

Манастирът е разположен на северния бряг на Охридското езеро на около 10 километра западно от град Струга, в близост до стружкото село Калища и недалече от границата между Северна Македония и Албания. През 1889 г. Царевна Миладинова посещава манастира и го описва така:

Калища е скромна старинна обител. Пълен покой. Никакъв шум, освен шума, който идва от слабо плискащите се езерни води и люлението на близките кестенови гори. Един отшелник и един стар прегърбен прислужник поддържат вечно горящото кандило пред лика на светата божия майка. Колко Калища край водите на Охридското езеро отдалече напомня Шильонския замък![1]

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Стенописи в църквата

Царевна Миладинова съобщава, че манастирът Калища (Калишча) е принадлежал на село Калища, когато населението е било християнско, а след това преминава към село Радожда. Манастирът е разрушаван и подновен в по-ново време.[1] Така днес покрай новата църква от XX век, е запазена и по-старата - „Рождество Богородично“ от XV век. Част от нея е вградена в пещера и има стенописи от втората половина на XVI век.[2] В манастирския комплекс има още жилищни крила и административна сграда.

Манастирът Калища е доста популярна туристическа дестинация в района на Охридското езеро.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]