Карина Капур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карина Капур
Kareena Kapoor
индийска актриса
Родена

Религияиндуизъм
Актьорска кариера
Активностот 2000 г.
Семейство
Братя/сестриКаризма Капур
СъпругСейф Али Хан (16 октомври 2012)
Други родниниСара Али Хан

Уебсайт
Карина Капур в Общомедия

Карина Капур Хан (произнася се [kəˈriːna kəˈpuːr] ; родена Капур ; родена на 21 септември 1980 г.) е индийска актриса, която се появява във филми на хинди. Известна с това, че играе различни герои в редица филмови жанрове – от романтични комедии до криминални драми – Капур е носител на няколко награди, включително шест награди Filmfare, и е една от най-добре платените актриси в Боливуд.

След като прави своя актьорски дебют през 2000 г. в Refugee , Капур се утвърждава с роли в драмите Aśoka и „Понякога щастие, понякога тъга...“ (и двете 2001 г.). Това е последвано от поредица от рекламни провали и отрицателни отзиви за нейните повтарящи се роли. Играта и като секс работник в драмата Chameli бележи повратна точка в нейната кариера. Тя спечели признание от критиците за превъплъщението си на жертва на бунт в драмата Dev от 2004 г. и персонаж, базиран на героинята на Уилям Шекспир Дездемона в криминалния филм Omkara от 2006 г.. Допълнителни похвали дойдоха за нейните изпълнения в романтичните комедии Jab We Met (2007) и Ek Main Aur Ekk Tu (2012), трилърите Kurbaan (2009) и Talaash: The Answer Lies Within (2012) и драмите We Are Family ( 2010), Heroine (2012) и Udta Punjab (2016). Най-касовите ѝ филми включват драмите 3 Idiots (2009), Bodyguard (2011) и Bajrangi Bhaijaan (2015), екшън филмът Singham Returns (2014) и комедиите Veere Di Wedding (2018) и Good Newwz (2019).

Капур е омъжена за актьора Сейф Али Хан , от когото има двама сина. Животът ѝ извън екрана е обект на широко отразяване в Индия. Тя е известна с това, че е открита и напориста и е призната за модния си стил. Освен филмова актьорска игра, Капур участва в сценични представления и е посланик на УНИЦЕФ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Родена на 21 септември 1980 г. в Бомбай (сега Мумбай ), Капур (често неофициално наричана „Бебо“) е по-малката дъщеря на Рандхир Капур и Бабита ( по баща Шивдасани); по-голямата ѝ сестра Каризма също е актриса. Тя е внучка по бащина линия на актьора и режисьор Радж Капур, внучка по майчина линия на актьора Хари Шивдасани и правнучка на режисьора Притвирадж Капур. Актьорът Риши Капур е неин чичо, а неговият син, актьорът Ранбир Капур, е неин братовчед. Според Капур името „Карина“ произлиза от книгата „Ана Каренина“, която майка ѝ е чела, докато е била бременна с нея. Тя е от пенджабски хиндуистки произход от страна на баща си, а от страна на майка си е от синдхи хиндуистки и британски произход.

Описвайки себе си като непослушно, разглезено дете, излагането на Капур на филми от ранна възраст разпалва интереса ѝ към актьорството; тя е особено вдъхновена от работата на актрисите Наргис Дут и Мийна Кумари. Въпреки семейния ѝ произход, баща ѝ не одобряваше жените да влизат във филми, защото вярваше, че това противоречи на традиционните майчински задължения и отговорност на жените в семейството.

Това доведе до конфликт между родителите ѝ и те заживяха отделно, преди да се помирят през октомври 2007 г. Тя беше отгледана от майка си, която работеше на няколко места, за да издържа дъщерите си, докато Каризма дебютира като актриса през 1991 г. Въпреки че баща ѝ не е присъствал през по-голямата част от детството ѝ, Капур отбеляза, че той играе важна роля в живота ѝ.

Капур посещава училище Jamnabai Narsee в Мумбай, последвано от училище за момичета Welham в Дехрадун. Тя посещава институцията предимно, за да задоволи майка си, въпреки че по-късно признава, че харесва преживяването. Според Капур, тя не е била склонна към ученето, въпреки че е получила добри оценки във всичките си класове, с изключение на математиката. След като завършва Уелъм, тя се връща в Мумбай и учи търговия в продължение на две години в Mithibai College. След това Капур се регистрира за тримесечен летен курс по микрокомпютри в лятното училище на Харвард в САЩ. По-късно тя проявява интерес към правото и се записва в Държавния юридически колеж, Мумбай ; през този период тя развива дълготрайна страст към четенето. Въпреки това, след като завършва първата си година, тя решава да преследва интереса си към актьорството, въпреки че по-късно съжалява, че не е завършила образованието си. Тя започва да се обучава в институт по актьорско майсторство в Мумбай, ръководен от Кишор Намит Капур, член на Института за филми и телевизия на Индия.

Начало на кариерата, пробив и неуспех (2000 – 2003)[редактиране | редактиране на кода]

Докато се обучава в института, Капур е избран за главна роля в Kaho Naa... Pyaar Hai (2000) на Ракеш Рошан, срещу Ритик Рошан. Няколко дни след началото на снимките обаче тя се отказа от проекта, тъй като по-голяма известност беше даден на сина на режисьора от нея. Тя дебютира по-късно същата година заедно с Абхишек Бачан в „ Бежанец“ на JP Dutta. Действието се развива по време на Индо-пакистанската война от 1971 г, Капур беше представен като Нааз, момиче от Бангладеш, в което героят на Бачан се влюбва. Дута я избира заради комбинацията от младост и невинност, която открива в нея, а Капур смята, че сътрудничеството им е учебен опит, който ѝ е помогнал лично и професионално. Таран Адарш от Bollywood Hungama отбеляза „лекотата, с която тя емоционално отразява най-трудните сцени“, а India Today съобщи, че тя принадлежи към нова порода хинди филмови актьори, които се откъсват от стереотипите за героите. Бежанец имаше умерен успех в боксофиса в Индия и изпълнението на Капур ѝ донесе наградата Filmfare за най-добър женски дебют.

Капур беше двойка срещу Тушар Капур в касовия хит на Сатиш Каушик Mujhe Kucch Kehna Hai (2001). Рецензия в The Hindu отбелязва, че въз основа на първите ѝ два филма, тя е „определено актрисата, за която трябва да внимавате“. След това тя участва в провала Yaadein на Subhash Ghai , последван от умерено успешния трилър Ajnabee на Abbas–Mustan. По-късно същата година тя се появява в епоса Aśoka от периода на Сантош Сиван, частично измислен разказ за живота на индийския император Ашока. Представена срещу Шах Рук Хан, Капур се оказа предизвикателство да играе сложната личност на нейния герой Кауруаки, в когото Ашока се влюбва. Ашока беше показан на международните филмови фестивали във Венеция и Торонто през 2001 г. и получи като цяло положителни отзиви в международен план, но не успя да се представи добре в Индия, което беше приписано от критиците на начина, по който Ашока беше представен. Джеф Вайс от The Deseret News похвали нейното завладяващо присъствие на екрана, но Rediff.com вярва, че тя е използвана предимно за естетически цели. На 47-те награди Filmfare Aśoka беше номинирана за пет награди, включително номинация за най-добра актриса за Капур.

Пробивът в кариерата на Капур идва, когато тя е избрана от Каран Джохар за ролята на Пуджа („Пу“, добродушно, повърхностно момиче) в мелодрамата от 2001 г. Kabhi Khushi Kabhie Gham... . Тя откри малка прилика между себе си и нейния „прекален“ герой и моделира личността на Пу по този на Джохар. Заснемането на високобюджетната продукция, заедно с актьорския състав, беше ново преживяване за Капур и тя си спомня с нежност като за сбъдната мечта.

Kabhi Khushi Kabhie Gham... беше изключително популярно издание, завършвайки като втория най-касов филм в Индия за годината и най-касовия филм на Капур до този момент. Той се превърна в един от най-големите успехи на Боливуд за всички времена на задграничния пазар, спечелвайки над ₹ 1 милиард (US$13 милиона) по целия свят. Таран Адарш описва Капур като „един от основните акценти във филма“ и тя получава втората си номинация за Filmfare за ролята – първата ѝ за най-добра актриса в поддържаща роля – както и номинации в Международната индийска академия ( IIFA) и Screen Awards .

Box Office India съобщи, че успехът на Mujhe Kucch Kehna Hai и Kabhi Khushi Kabhie Gham... утвърждава Капур като водеща актриса на хинди киното, а Rediff.com публикува, че с Aśoka тя е станала най-добре платената индийска актриса до този момент печелейки ₹ 15 милиона (US$190 000) на филм. През 2002 и 2003 г. Капур продължава да работи в редица проекти, но претърпява неуспех. Всичките шест филма, в които тя участва – Mujhse Dosti Karoge!, Jeena Sirf Merre Liye, Talaash: The Hunt Begins..., Khushi, Main Prem Ki Diwani Hoon и четиричасовият военен епос LOC Kargil – бяха критично и комерсиално неуспешни. Критиците описват нейните изпълнения в тези филми като вариации на образа, който тя играе в Kabhi Khushi Kabhie Gham... , и изразяват загриженост, че тя се превръща в типова роля. По-късно тя говори положително за този период, припомняйки си го като полезен урок, който я е научил да работи повече.

Професионална експанзия (2004 – 2006)[редактиране | редактиране на кода]

До 2004 г. Капур беше нетърпелива да разшири диапазона си като актриса и по този начин реши да изобразява по-предизвикателни роли в допълнение към архетипичната бляскава главна роля. Под режисурата на Судхир Мишра, Капур участва в Chameli като проститутка със златно сърце, която се среща с овдовял инвестиционен банкер ( Rahul Bose ). Когато на Капур за първи път беше предложена ролята, тя я отказа, обяснявайки, че ще се чувства неудобно в ролята. Тя отстъпи, когато Мишра се обърна към нея за втори път и в подготовка за ролята посети няколко от кварталите на червените фенери в Мумбай през нощта, за да проучи маниерите на проституиращите и начина, по който се обличат. С продуцентски бюджет от ₹ 20 милиона (US$250 000), независимият филм бележи отклонение от високопоставените продукции, в които Капур е участвала преди. The Times of India я похвали, че е надхвърлила всички очаквания; Rediff.com обаче намира нейното изобразяване за неубедително и прекалено стереотипно, сравнявайки маниерите ѝ с карикатура. Chameli отбеляза значителна повратна точка в кариерата на Капур и тя получи специално признание от журито на 49-ите награди Filmfare .

След това Капур участва в Yuva на Мани Ратнам, съставен филм за трима младежи от различни слоеве на обществото, чиито животи се пресичат от автомобилна катастрофа; тя е представена като романтичният интерес на Вивек Оберой. Въпреки че няма „много роля“, тя се съгласява с проекта поради желанието си да работи с Ratnam. Филмовият критик Субхаш К. Джа се съгласи, че нейната роля е несъществена, но освен това заяви, че Капур използва нейните „черти на характера за нейното... предимство, за да създаде момиче, което е едновременно загадъчно и всестранно“. След това тя се появи заедно с Амитаб Бачан и Фардийн Хан във приветстваният от критиката филм на Говинд Нихалани Dev, който се върти около индуско-мюсюлманските бунтове през 2002 г. в Гуджарат. Капур играе ролята на мюсюлманска жертва и допринася за саундтрака, като осигурява вокали. Първоначално Нихалани се колебаеше дали да избере мейнстрийм рекламна актриса, но откри, че Капур показва ниво на интелигентност и чувствителност отвъд възрастта си. Тя беше нетърпелива да работи с него, тъй като неговите филми Ardh Satya (1983) и Tamas (1988) ѝ дадоха по-дълбока оценка за киното и се идентифицираха със способността на нейния герой да бъде силен, но прост. Той ѝ спечели одобрението на критиците и наградата на Filmfare Critics за най-добра актриса.

Капур беше избран за първи път за ролята на злодей във Fida (2004), трилър за онлайн обир. Критиците отбелязаха отчетлива прогресия спрямо предишните ѝ роли. Същата година тя участва в трилъра Aitraaz на Абас-Мустан и комедията Hulchul на Приядаршан. Aitraaz проследява историята на мъж (Акшай Кумар), обвинен в сексуален тормоз от своя началничка ( Приянка Чопра ). Капур получава предложение за ролята на Чопра, но решава да изиграе съпругата на Кумар, знаейки, че индийските жени ще се идентифицират по-добре с нейния герой. Джитеш Пилай от The Times of India установи, че Капур има малка роля, но отбеляза, че тя „блести ярко, заслужвайки големия си момент в поредицата в съдебната зала“. Междувременно Hulchul става първият комерсиален успех на Kapoor от три години. Следващият ѝ филм, Bewafaa, през 2005 г., беше критикуван от критиците. Nikhat Kazmi вярваше, че за да стане сериозна актриса Капур означава да въплъти по-зрял, по-изморен характер отвъд годините ѝ в Bewafaa. Последните ѝ две издания за годината включват романтичните драми Kyon Ki и Dosti: Friends Forever, като и двете се представят по-слабо в боксофиса. В следващите си два филми – трилърът 36 China Town и комедията Chup Chup Ke (и двата 2006 г.) – тя играе заедно с Шахид Капур . 36 China Town имаше търговски успех и Chup Chup Ke се представи умерено добре.

Режисьорът Vishal Bhardwaj видя Капур в Yuva и беше достатъчно впечатлен, за да я назначи в следващия си проект, Omkara , адаптация на трагедията на Уилям Шекспир „Отело“ , поставена на фона на политическата система в Утар Прадеш. Капур участва в ролята на Дездемона и е изправена пред предизвикателството да изобрази вътрешния смут на героя, който според нея е много по-фин и потиснат. Впоследствие тя присъства на няколко сесии за четене на сценарий с целия актьорски състав и описва проекта като специален за нея. Омкара има премиера на филмовия фестивал в Кан през 2006 г. и е показан на международния филмов фестивал в Кайро. Filmfare похвали способността ѝ да предаде различните емоции, през които е преминала нейната героиня, и портретът ѝ ѝ донесе четвърта награда на Filmfare и първа награда Screen Award. Капур я смята за любима сред ролите си и сравнява нейния образ на Доли със собствената си развиваща се зрялост като жена.

Утвърдена актриса (2007 – 2011)[редактиране | редактиране на кода]

Капур заедно със Сейф Али Хан на 53-те награди Filmfare , 2008 г. След раздялата си с Шахид Капур, тя започва да се среща с Кан, който обяви връзката им пред медиите на Седмицата на модата в Лакме през 2007 г.

След това Капур си партнира с Шахид Капур за четвърти път в романтичната комедия Jab We Met (2007), в която тя се превъплъщава в Гийт Дилън, жизнено сикхско момиче с жажда за живот. Режисьорът Имтиаз Али не беше известна фигура преди продукцията му, но Капур се съгласи на филма, след като беше очарован от неговия сценарий. Тя си сътрудничи в тясно сътрудничество с Али, за да изгради своя характер и беше предизвикана да изобрази ефективно буйната личност на Дилън, без да я прави карикатурна. Jab We Met беше приет благосклонно от критиците и стана успешен в боксофиса. Би Би Си коментира, че ролята изисква смесица от наивност и спонтанност и е впечатлен от усилията на Капур; Раджив Масанд я нарече „най-голямата сила на филма“. Капур получава наградата Filmfare за най-добра актриса и нейната втора екранна награда. Докато снимаха за Jab We Met , Капур и Шахид прекратиха четиригодишната си връзка. Тя призна, че е с разбито сърце от раздялата и се надява, че те ще помирят приятелството си в бъдеще.

На следващата година Капур участва в Tashan на Vijay Krishna Acharya, където среща бъдещия си съпруг в лицето на актьора Сейф Али Хан. Въпреки че беше силно очакван от публиката преди премиерата, филмът се представи слабо в боксофиса. След като предостави гласа си за героя на любовта на улично куче в анимационния филм на Yash Raj Films и Walt Disney Pictures Roadside Romeo, Капур играе недоверчива съпруга, която вярва, че съпругът ѝ е неверен в Rohit Shetty ' комедията Golmaal се завръща . Продължение на филма от 2006 г. Golmaal: Fun Unlimited, филмът имаше амбивалентен прием от критиците. Indian Express вярва, че сценарият е производен, като заключава, че нейният характер и изпълнение нямат оригиналност. Golmaal Returns беше финансов успех с глобални приходи от ₹ 793 милиона (US$9,9 милиона).

През 2009 г. Капур е избран за ролята на Симрита Рай, хирург, който лунира като модел, в комедията на Sabbir Khan за битка на половете Kambakkht Ishq. Действието се развива в Лос Анджелис, това е първият индийски филм, заснет в Universal Studios. Филмът беше лошо приет от критиците, но се превърна в икономически успех. Последва касовият провал Main Aurr Mrs Khanna , след което тя играе главната жена в драматичния трилър Kurbaan. С участието на Капур в ролята на жена под домашен арест, след като открива, че съпругът ѝ е терорист, тя смята, че филмът е емоционално изтощително преживяване поради това колко трудно е да се откъсне от нейния герой. Капур получава четвъртата си номинация за най-добра актриса в Filmfare. Гаурав Малани от The Economic Times коментира, че след дълго време на актрисата е дадена значителна роля с потенциал да даде тласък на кариерата ѝ, докато Субхаш К. Джа го описва като нейното „най-последователно представяне до момента“ играе с чувствителност.

Втората номинация на Капур за Filmfare тази година дойде за „3 идиота на Раджкумар Хирана, базиран на романа Five Point Someone от Четан Бхагат, с участието на Аамир Хан , Р. Мадхаван и Шарман Джоши . Нейната роля е на Пиа, студентка по медицина и влюбена в Хан. Филмът се превърна в най-касовия боливудски филм на всички времена дотогава, като спечели 2,03 милиарда ₹ (25 милиона щатски долара) в Индия. Също така се представи добре в международен план, като спечели над ₹ 1,08 милиарда (14 милиона щатски долара), вторият най-голям успех на Боливуд на задграничния пазар. Deccan Herald изрази мнение, че Капур „внася купчина слънчева светлина и женствена грация в една иначе мъжествена приказка“, като отбелязва нейната спонтанност, докато играе нейния герой. 3 Idiots получиха няколко признания за най-добър филм на големи индийски церемонии по награждаване, а Капур беше награден с наградата IIFA за най-добра актриса, наред с други.

Капур започна новото десетилетие с водеща роля в зле приетата романтична комедия Milenge Milenge (2010). Критиците намират филма за остарял със стереотипни герои. Поддържаща роля в We Are Family, официална адаптация на холивудската драма Мащеха (1998), се оказва по-възнаграждаваща. В опит да пренесе своята интерпретация на ролята, първоначално изиграна от Джулия Робъртс Капур се въздържа да гледа Мащеха отново и беше привлечен от сложността на нейния характер. Приянка Рой от The Telegraphго критикува, че е мелодраматичен, но похвали Капур, че е подобрил целия филм. We Are Family пожъна среден успех и Капур бе отличена за най-добра актриса в поддържаща роля на 56th Filmfare Awards. Тя се събра отново с режисьора Рохит Шети за Golmaal 3, който получи смесени отзиви, но спечели повече от ₹ 1 милиард (US$13 милиона) в страната. За изпълнението си Капур получава номинации за най-добра актриса на различни церемонии по награди, включително Filmfare.

Допълнителен успех идва на Капур през 2011 г., когато тя играе ролята на любовта на героя на Салман Хан в Бодигард, римейк на едноименния малаяламски филм от 2010 г. Филмът не беше добре приет от критиците, но се превърна във финансов успех, с общо ₹ 1,4 милиарда (18 милиона щатски долара) – най-печелившият филм в Индия за годината. Рецензия в Mint отхвърли ролята на Капур като декоративна; Mid-Day твърди, че „всъщност успява да оживи своята карикатура на роля“. След това тя се появява в режисирания от Анубхав Синха научнофантастичен филм Ra.One, въртящ се върху злодей герой от видеоигра (Шах Рук Хан), който бяга в реалния свят. Създаден с бюджет от ₹ 1,5 милиарда (US$19 милиона), филмът се превърна в един от най-печелившите за годината с общо над ₹ 2,4 милиарда (US$30 милиона) в световен мащаб – въпреки негативното медийно отразяване на неговата кутия-офис представяне— той е четвъртият голям търговски успех на Капур в три последователни години.

Брак, продължаващ успех и майчинство (2012 – 2017)[редактиране | редактиране на кода]

Капур последва успеха си в Bodyguard и Ra.One с роля в Ek Main Aur Ekk Tu на Shakun Batra (2012) с Имран Хан Разположена в Лас Вегас , романтичната комедия проследява историята на двама непознати, които се женят една вечер след като са се напили. Тя изигра Риана Браганза, безгрижна млада жена, и беше особено привлечена от качествата на нейния характер. Филмът получи положителни отзиви и беше икономически успех, като спечели общо ₹ 530 милиона (6,6 милиона щатски долара) в Индия и в чужбина. The Hollywood Reporter я намери за „примамливо естествена“; Sukanya Verma от Rediff.com я похвали, че играе недекоративна роля след тази в Jab We Met. След това тя се появява в Агент Винод , шпионски трилър, режисиран от Шрирам Рагаван. Капур беше ентусиазиран от проекта, но той срещна хладен отговор и тя беше описана като погрешна. Запитана защо е приела ролята, Капур я описва като възможност да опита нещо, което никога преди не е правила.

За следващия си филм Капур е избрана за ролята на избледняваща филмова звезда в Heroine на Madhur Bhandarkar. Първоначално скептична относно приемането на ролята, чиято личност смяташе за далеч от нейната, тя се съгласи, след като Бхандаркар наложи вярата си в нея. Въпреки че не е методичен актьор, Капур вярва, че интензивната роля я е оставила на ръба в личния ѝ живот и се въздържа от поемане на други проекти. Рецензенти намират филма за монотонен, но отбелязват, че е годен за гледане главно поради изпълнението на Капур. Rajeev Masand го описва като „вкусно лагерно представление“, което се играе „с най-голяма искреност“. Боливуд Хунгама изрази мнение, че това е най-добрата ѝ творба до момента и заключи, че въпреки непоследователния характер, Капур я е украсил „с рядка уязвимост и изключителен вътрешен живот“. На годишните награди Stardust Awards Капур спечели избора на редактора за най-добра актриса и получи допълнителни номинации в Filmfare, IIFA, Producers Guild, Screen и Stardust.

На 16 октомври 2012 г. Капур се омъжи за актьора Сейф Али Хан на частна церемония в Бандра, Мумбай и тя роди синовете им съответно през 2016 и 2021 г. Капур заявява, че въпреки добавянето на Хан към името си, тя ще продължи да практикува индуизъм след брака. Talaash: The Answer Lies Within, в който тя играе проститутката Роузи, беше последният филм на Капур от 2012 г. Филмът се развива на фона на кварталите на червените фенери в Мумбай и проследява мъките на полицай ( Аамир Хан ), на когото е възложено задължението да разреши мистериозна автомобилна катастрофа. Телеграф намери Капур за открояваща се сред другите изпълнители, добавяйки, че „тя носи невиждана комбинация от омекотяване и емоция“. С глобални приходи от ₹ 1,74 милиарда (22 милиона щатски долара), филмът се превърна в боксофис хит и спечели номинации на Капур за най-добра актриса на церемониите по наградите Screen, Stardust и Zee Cine .

През 2013 г. Капур си сътрудничи с Аджай Девган за четвърти път в Satyagraha на Prakash Jha, социално-политическа драма, донякъде вдъхновена от борбата на социалната активистка Anna Hazare срещу корупцията през 2011 г. Филмът получи малко похвали от критиците и не се представи добре в боксофиса, като спечели ₹ 675 милиона (US$8,5 милиона) в страната. След появата си в лошо приетата романтична комедия Gori Tere Pyaar Mein (2013), Капур намалява работата си през следващите две години, за да се съсредоточи върху брака и семейството си. Тя пое по-малки роли, където изигра любовния интерес на Ajay Devgn в екшън филма Singham Returns (2014) и Salman Khan в драмата Bajrangi Bhaijaan (2015). Първата, в която Капур имаше роля, написана специално за нея, срещна смесени отзиви и Капур получи критики, че е приела роля с минимално значение. Обратно, филмът има финансов успех с приходи от над ₹ 1,4 милиарда (18 милиона щатски долара). Bajrangi Bhaijaan на Kabir Khan се очертава като най-печелившия филм в Индия за годината с приходи от общо ₹ 3,20 милиарда (40 милиона щатски долара), и спечели Националната филмова награда за най-добър популярен филм, осигуряващ здравословно забавление .

През 2016 г. Капур пое главна роля в Ki & Ka , за половите стереотипи, към който беше особено привлечена заради неговата уместност. Критиците бяха разделени в мнението си за филма, но той пожъна финансов успех с приходи от над 1 милиард ₹ (13 милиона щатски долара) по целия свят. Мийна Айер от The Times of India спомена Капур като забележителен, а Суканя Верма смята актрисата за основния актив на филма. След това участва в Udta Punjab (2016), криминална драма, която документира злоупотребата с веществаендемичен в индийския щат Пенджаб. Първоначално Капур не желаеше да участва във филма поради продължителността на ролята си, но се съгласи, след като прочете завършения сценарий и частично се отказа от хонорара си, за да участва в него. Udta Punjab предизвика полемика, когато Централният съвет за сертифициране на филми прецени, че филмът представя Пенджаб в негативна светлина. Върховният съд на Мумбай по-късно разреши филма за показване с една изрязана сцена. Rediff.com заяви, че филмът разчита на нейния герой, и Mehul S. Thakkar от Deccan Chronicle написа, че е успяла да представи толкова силно представяне. За изпълнението си Капур получава номинация за най-добра актриса в поддържаща роля на церемониите по награждаването на Filmfare и Zee Cine.

Veere Di Weddi и след това (2018–настояще)[редактиране | редактиране на кода]

След раждането на първото си дете Капур е убедена от съпруга си да се върне към актьорството. Тя искаше да работи по проект, който да поеме родителските ѝ ангажименти, и го намери във филма за приятелка на Шашанка Гош, Veere Di Wedding (2018). Първоначално потърсен за проекта през 2016 г., създателите пренаписаха ролята на Капур, за да се съобразят с бременността ѝ, но липсата на застраховка за майчинство в Индия накара снимките да започнат, след като тя роди. Тя хареса идеята да разкаже история за приятелство и любов от женска гледна точка, което според нея е рядкост във филма на хинди, и беше доволна да работи с три други водещи дами. Anna MM Vetticad похвали филма за това, че изобразява жени с „агенция, недостатъци, човечност и преди всичко чувство за хумор“ и отбеляза сдържаното представяне на Капур. Със световни приходи от над ₹ 1,38 милиарда (17 милиона щатски долара), Veere Di Wedding се превърна в един от най-касовите филми на хинди, водени от жени.

Капур отново си партнира с Акшай Кумар в Good Newwz (2019), комедия за срещата на две двойки с инвитро оплождане. Udita Jhunjunwala от Mint пише, че е „трудно да откъснеш очи от Капур“. Тя получи номинации за най-добра актриса на наградите Filmfare, IIFA и Zee Cine и филмът спечели над 3 милиарда индийски рупии (38 милиона щатски долара), за да стане петият най-касов филм на хинди за годината. След това тя поема поддържаща роля в Angrezi Medium (2020), духовно продължение на Hindi Medium. Според нея това е умишлен опит да се отдалечи от зоната си на комфорт; тя снима ролята си за 10 дни, докато придружава съпруга си на снимките му в Лондон. Филмът беше пуснат в Индия на фона на пандемията от COVID-19 и комерсиалното му представяне беше засегнато поради затварянето на кината. Нандини Рамнат от Scroll.in похвали нейната „способност да блести в шепа моменти“, но Винаяк Чакраворти за Outlook смята, че частите, включващи Капур, са несъществени за историята.

През 2022 г. Капур участва в адаптация на Forrest Gump , озаглавена Laal Singh Chaddha, с участието на Аамир Хан в главната роля. Тя изигра Рупа, проблемна амбициозна актриса; Девеш Шарма от Filmfare изрази мнение, че представянето ѝ, „изпълнено с гняв и смелост“, е едно от най-добрите в кариерата ѝ. На фона на значителна кампания от хиндуистки националисти за бойкот на филма поради политическите пристрастия на Амир Хан, Лаал Сингх Чада не успява да възстанови прогнозния си производствен бюджет от ₹ 1,5 милиарда (19 милиона щатски долара).

Нетърпелив да работи в жанра на трилъра, Капур подписва два такива филма, режисирани съответно от Хансал Мехта и Суджой Гош. В Бъкингамските убийства на Мехта (което също ще отбележи първото ѝ продуцентско начинание), тя ще играе детектив в малко градче в Бъкингамшър, за което моделира своя герой по ролята на Кейт Уинслет в Mare of Easttown. Филмът на Гош ще бъде адаптация на романа на Хигашино Кейго The Devotion of Suspect X , в който тя ще играе самотна майка, замесена в убийство. Капур ще се завърне в комерсиалното кино с водената от жени комедийна драма The Crew, разказваща за екипаж на самолета, с участието на Табу и Крити Санон.

Друга работа[редактиране | редактиране на кода]

Наред с актьорската си работа, Капур създава кариера като дизайнер. По време на петгодишната си връзка с търговската верига Globus , Капур стана първата индийска актриса, пуснала своя собствена линия облекло за жени; тя описа сътрудничеството като „специално“ и „отразяващо личното ми чувство за стил“. Нейната колекция направи своя дебют няколко месеца по-късно в магазините в цяла Индия и беше добре приета. След края на договора си с Globus, тя изрази желание да работи с дизайнерска къща, за да пусне нейната линия дрехи в международен план, но по-късно обясни, че тези планове са задържани. През август 2018 г. Капур си сътрудничи с Lakmé Cosmetics да пусне собствена линия козметика.

През 2009 г. Капур работи с диетолога Ружута Дивекар върху „ Не губете ума си, отслабнете“, книга за принципите на здравословните хранителни навици. Публикувана от Random House, книгата беше добре приета от критиците и продаде 10 000 копия в рамките на първите двадесет дни. Продължение, Women and The Weight Loss Tamasha, беше издадено две години по-късно. В него се обръща внимание на притесненията за загуба на тегло и хранителните навици на жените в различни части от живота им и включва Капур в глас зад кадър за аудиокнигата. През 2013 г. Капур издава автобиографичните си мемоари „ The Style Diary of a Bollywood Diva“, които са критикувани от Mintза неговото „твърде прохладно“ писане. Написана в съавторство с Рошел Пинто, тя стана първата книга, пусната под името Shobhaa De на Penguin Books – набор от поредици, включващи мемоари, ръководства и биографии на знаменитости. По-късно същата година тя си сътрудничи с Дивекар за трети път върху The Indian Food Wisdom и The Art of Eating Right, документален филм за храненето. През 2021 г. тя издаде Библията на бременността (в съавторство с Адити Шах Бхиджани), която се превърна в търговски успех.

Филантропия[редактиране | редактиране на кода]

През годините си във филмовата индустрия Капур активно участва в насърчаването на образованието на децата и безопасността на жените. През юни 2010 г. тя участва в международната кампания 1GOAL Education for All и е назначена за посланик на кампанията Shakti – проект, стартиран от NDTV за борба с насилието срещу жени – в чест на 100 – та годишнина от Международния ден на жената. Две години по-късно Капур стартира мобилното приложение за борба с изнасилванията „VithU“ на Channel V ; тя заяви, че с нарастващото количество насилие срещу жени в Индия, „Беше важно за актьорите да отстояват проблемите, защото те могат да достигнат до много хора.“

През януари 2014 г. Капур започва да работи с УНИЦЕФ за защита на образованието на момичетата и повишаване на качественото образование в Индия . Говорейки за своята асоциация, тя изрази надежда за създаване на места, „където децата се чувстват сигурни и сигурни и където се използват интерактивни и креативни инструменти, за да се гарантира, че децата са щастливи и учат“. През първата година Капур посети училища в щатите Раджастан и Махаращра, където общува с ученици и участва в събития за набиране на средства, организирани от организацията Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya в област Jalna . Заедно с посланика на добра воля на УНИЦЕФ в Индия (Шармила Тагор), Капур беше домакин на благотворителна вечеря, за да помогне за повишаване на осведомеността за развитието на децата в неравностойно положение, и стартира пакета „Училища и системи, подходящи за деца“ (CFSS). По-късно тя дарява еквивалентна сума от средствата, събрани по време на съвместна инициатива на УНИЦЕФ и Groupon за по-високо качество на учебната среда в индийските училища.

На следващата година тя награди 31 ученици и 5 учители за техния принос в областта на образованието в Чатисгарх на заключителната церемония на седмицата за защита на правата на детето. ници и 5 учители за техния принос в областта на образованието в Чатисгарх на заключителната церемония на седмицата за защита на правата на детето. Също същата година Капур осигурява глас зад кадър за документалния филм Girl Rising: Woh Padhegi, Woh Udegi [Тя ще научи, тя ще лети] за организацията със същото име и продуцира документален филм за овластяване на жените. През юни 2016 г. тя говори на събитие, организирано от УНИЦЕФ в Лакнау за насърчаване на управлението на менструалната хигиена. След раждането на сина си Капур написа статия, публикувана вТаймс ъв Индия, озаглавен „Да спасим нашите новородени бебета“, обсъждайки детската смъртност и стартира кампанията „Всяко живо дете“ за насърчаване на достъпни и качествени здравни грижи за майките и техните новородени. През май 2018 г. тя беше поканена като основен лектор на събитие за Деня на майката в Ню Делхи, организирано от УНИЦЕФ.

Освен това Капур прави публични изяви в подкрепа на други благотворителни организации. Тя участва в набиране на средства за Световната младежка среща на върха за мир през ноември 2003 г. [ и участва в концерт за набиране на средства за жертвите на земетресението и цунамито в Индийския океан през 2004 г. Тя посети индийските jawans (войски) в Раджастан за специален уикенд Холи епизод на NDTV риалити шоуто Jai Jawaan . През 2010 г. Капур осиновява село Чандери в Мадхя Прадеш като част от кампанията Greenathon на NDTV, за да осигури на селото редовно снабдяване с електричество. Четири години по-късно тя участва в кампания за повишаване на осведомеността относно глада и недохранването в света и прави дарения за помощ при наводнението в Кашмир . През септември 2016 г. Капур присъства на откриването на Global Citizen India – съвместна инициатива на едноименния музикален фестивал и The Global Education and Leadership Foundation. На следващата година Капур става посланик на марката за Swasth Immunized India, кампания, стартирана от Network18 Group и Serum Institute of India за насърчаване на имунизацията за деца.

Сценични изяви, радио и телевизионно представяне[редактиране | редактиране на кода]

Капур изпълнява в Temptation Reloaded през 2008 г

Kapoor участва в няколко сценични шоута и световни турнета от 2002 г. насам. Първото ѝ турне (Heartthrobs: Live in Concert (2002) с Hrithik Roshan, Karisma Kapoor, Arjun Rampal и Aftab Shivdasani) беше успешно в Съединените щати и Канада . В края на същата година тя участва с няколко други боливудски звезди на стадион Kings Park в Дърбан , Южна Африка в шоуто Сега или никога.

Четири години по-късно Капур се завръща на сцената с шест други боливудски знаменитости в успешното световно турне Rockstars Concert. Първоначално концертът трябваше да започне през април 2006 г., но беше отложен поради ареста на Салман Хан. По-късно започва следващия месец и е поставен в 19 града в Обединеното кралство, Съединените щати и Канада. През 2008 г. Капур участва в Temptation Reloaded 2008 на Shah Rukh Khan, поредица от концерти в редица страни. Шоуто (в което участваха още Арджун Рампал, Катрина Каиф , Ganesh Hegde , Javed Ali и Anusha Dandekar ) дебютира в Rotterdam Ahoy в Ротердам, Холандия. Няколко месеца по-късно тя отново се присъединява към Хан, Рампал и Кайф, за да свири пред публика от 15 000 души в Dubai 's Festival City Arena.

През 2018 г. Капур си сътрудничи с Ishq FM , за да води радио шоу „Какво искат жените“. Шоуто беше добре прието, спечелвайки на Капур номинация на радио наградите на фестивалите в Ню Йорк за „Най-добър водещ на токшоу“ и по-късно подновено за още два сезона. На следващата година тя участва като съдия по таланти за седмия сезон на танцовото риалити шоу Dance India Dance .

Обществен образ и характер[редактиране | редактиране на кода]

Известна с безгрижните си отношения с медиите, Капур си спечели репутацията, че обсъжда личния си живот без резерви. Като дете тя редовно посещава церемонии по награждаване и събития със семейството си и също така придружава Каризма на снимачната площадка по време на снимките. В интервю за Filmfare тя обясни, че израстването в филмово семейство ѝ е помогнало да развие чувство за професионализъм и отдаденост към занаята си. Личният живот на Капур е обект на медийно внимание в Индия, с често отразяване в пресата на теглото и връзката ѝ с актьора Сейф Али Хан. Двойката – наречена „Saifeena“ от развлекателните медии – е една от най-отчитаните истории за знаменитости в страната от 2007 г., а Капур роди синовете им съответно през 2016 и 2021 г.

Като една от най-отличителните ѝ физически черти, устните на Капур са идентифицирани от индийските медии като нейна запазена марка.

Докато част от пресата описва Капур като дружелюбна и изключително близка със семейството си, други я критикуват, че е арогантна и суетна – имидж, който тя придобива в резултат на повърхностния си герой, Пу, в Kabhi Khushi Kabhie Gham ... (2001). Впоследствие тя участва във филми, представящи подобни герои, и това допълнително утвърждава нейните персони извън и на екрана. Преди излизането на Chameli (2004), в който тя играе проститутка, Капур заявява, че „има определен образ, с който хората те идентифицират винаги те следва, независимо от ролята, която играеш. Опитвам се да прекрача този образ и да стана по-удобен за екрана, отколкото за изображението." Чамели помогна на Капур да преоткрие образа си на екрана и тя по-късно обясни, че нейната честност и откритост често се възприемат от медиите като арогантност.

Капур е известна и със своята напориста и мрачна природа, и нейните откровени възгледи и независимост са изтъквани като основни приноси за нейната кариера. В едно ранно интервю тя признава, че е интроверт, но въпреки това откровена, разсъждавайки: „Пълната вяра и пълната вяра в себе си е моето отношение към живота, филмите и почти всичко останало. Аз правя всичко, което чувствам, че е правилно. Не е лесно да ме приковеш, тъй като мога да бъда купчина противоречия." Журналистката Субхаш К. Джа смята, че този подход я е направил „любима сред поколението, което вярва, че самоуважението е най-висшата форма на творчество“. Междувременно Ану Ахуджа предположи, че поведението на Капур е игра; тя е „студена и недостъпна, за да не се направи някой смешен с нея“.

Капур се смята за една от най-популярните боливудски знаменитости в Индия. Нейният външен вид и изпълнения я утвърждават като икона на стил за младите жени. В анкета от 2009 г., проведена от Daily News and Analysis, Капур беше избран за една от най-популярните икони на Индия; с партньора си Сейф Али Хан, тя беше включена сред най-добрите знаменитости, които препоръчват марки и продукти по целия свят. Тя стана единствената индийска актриса, включена в списъка на CNN Go за „Кой е най-важен в Индия“ и по-късно беше избрана от Verve за списъка на най-влиятелните жени в страната от 2008 до 2013 г. и през 2016 г. През юни 2010 г. Капур е обявена за „Най-красивата жена на Индия“ от индийското издание на списание People ; Източното око и Indian Maxim я обявиха за „Най-сексапилната жена в Азия“ и „Най-горещата жена в Индия“ съответно през 2011 и 2012 г. На следващата година тя е избрана от India Today за списъка на най-влиятелните жени в страната. От 2012 г. до 2018 г. Капур участва в „Celebrity 100“ на Forbes India , списък, базиран на доходите и популярността на знаменитостите в Индия, достигайки седма позиция през 2012 г. с прогнозна годишна печалба от ₹ 735 милиона (9,2 милиона щатски долара).

Изпълнения: техника и анализ[редактиране | редактиране на кода]

На 28 март 2012 г. Капур откри Алеята на звездите в Боливуд, където получи отпечатък от собствената си ръка.

Капур разчита на инстинктите и спонтанността си като актьор. Известно е, че тя се ангажира силно с всяка роля и се въздържа от репетиции за проект. Коментирайки това, режисьорът Раджкумар Хирани каза: „Обикновено имам навика да провеждам репетиции за моите актьори, но тя настоя да не ги има, тъй като това би повлияло на нейната спонтанност. Тя наистина ме изненада с няколко емоционални сцени, които консервирахме само с един дубъл." Каран Джохар описва Капур като „естествена“, обяснявайки, че „тя няма занаят, граматика или процес, свързани с нейното актьорско майсторство [...] Това е страхотно чувство за кино, което тя може да поддържа.“ Според Ренсил Д'Силва (който я насочилKurbaan ), „Карина [..] е инстинктивна и има емоционална интелигентност. Тя поглъща ситуацията и действа по съответния начин. Обсъждането на сцената всъщност ѝ вреди.“

През 2010 г. Rediff.com отбеляза: „Въпреки че много от главните ѝ роли бяха забравени, погледът към филмографията ѝ сега обаче ще покаже по-обмислен подбор на роли, ... нейните силни страни." Нейното изобразяване на поредица от повърхностни герои в началото на кариерата ѝ беше критикувано; Филмовият историк Гиан Пракаш обясни, че тези роли „имал склонност да я инфантилизират, опаковайки я като малкото момиченце на татко, пълно с балончета и без шум“. Критиците отбелязаха Chameli (2004) като нейното навършване на зряла възраст, твърдейки, че „в нея е открит нов актьор“. След нейното изобразяване на различни типове герои в Chameli , Dev(2004), Omkara (2006) и Jab We Met (2007), Капур беше известна със своята гъвкавост. През 2010 г. списание Filmfare включва две нейни изпълнения – от Omkara и Jab We Met – в списъка си с „80 емблематични изпълнения“. India Today я нарече „най-универсалната главна жена в индустрията“, отбелязвайки, че тя „играе ролите си със запазена марка“.

Манджула Сен от The Telegraph писа през 2008 г., че въпреки че Капур има най-лошото съотношение на успех сред своите съвременници, нейната продаваемост остава незасегната. Сен вярва, че силата на Капур се крие в нейната гъвкавост; тя е „без усилие честна в своите изпълнения. Това е откровеност, която се разлива в личното ѝ поведение.“ Пишейки за News18 , Ритупарна Чатърджи говори за нейната трансформация до момента: „[С]лед 40 филма и 10 години борба с конкуренцията от някои от най-гъвкавите актьори от нейното поколение, Карина е съзряла в печеливш актьор, преоткривайки себе си с изненадваща лекота." През 2004 г. Капур е на трето място в списъка на Редиф за „Най-добрите звезди на Боливуд“.По-късно тя беше класирана на седмо и пето място съответно през 2005 г. и 2006 г. и се върна на трето място през 2007 г. През януари 2011 г. Капур се нареди на четвърто място в списъка на Редиф за „10-те най-добри актриси от 2000 – 2010 г.“ .

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Капур получи шест награди Filmfare от петнадесет номинации. За ролята си в Refugee Капур получава наградата за най-добър женски дебют през 2000 г. Тя печели специално признание на журито за Chameli (2003) и две награди на критиците за най-добра актриса за Dev (2004) и Omkara (2006). По-късно Капур получи наградите за най-добра актриса и най-добра поддържаща актриса за Jab We Met (2007) и We Are Family (2010) съответно.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kareena Kapoor в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​