Квадрига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Квадригата в Берлин
Квадригата в Лондон
Квадригата в Париж
Бруклин
Квадригата в Сент Пол
Квадригата в Бруклин, Ню Йорк
Квадригата над входа на Болшой театър в Москва

Квадрига е колесница с впряг от 4 коня.

Квадригата е изобразявана като триумфален впряг на боговете още върху гръцките вази. Тя е използвана като състезателен впряг по време на древните олимпийски игри. По-късно е използвана и по време на Римската империя.

Всички по-съвременни представи за квадрига се базират на така наречената Труимфална квадрига – римски, елински, средновековни и по-съвременни скулптурни изображения, с които се увековечава триумфът от победата.

Известни скулптурни квадриги[редактиране | редактиране на кода]

Берлинска квадрига[редактиране | редактиране на кода]

Проектирана като символ на мира от Йохан Готфрид Шадов през 1793 г., Берлинската квадрига е поставена върху известната Бранденбургска врата в Берлин. Скулптурата е демонтирана и пренесена в Париж по нареждане на Наполеон през 1806 г., но през 1814 г. фелдмаршал Гебхард Леберехт фон Блюхер я връща обратно. Тогава маслинената клонка в ръката на Виктория е заменена с железен кръст. По време на Втората световна война статуята е повредена, след което е възстановена.

На Уелингтънската арка, Лондон[редактиране | редактиране на кода]

Проектирана е от Ейдриан Джоунс през 1912 г. и е монтирана върху Уелингтънската арка в Хайд Парк, Лондон. Скулптурата изобразява момче, каращо квадрига, носещо в ръка символа на мира. Самата арка е изградена през периода 1826 – 1830 г. и през 1846 г. върху нея е поставена статуята на сър Артър Уелсли – първи херцог на Уелингтън и министър-председател на Великобритания.

На Триумфалната арка, Париж[редактиране | редактиране на кода]

Поставена е на Триумфалната арка на площад „Карусел“ в Париж, издигната през периода 1806 – 1808 г. в чест на победите на Наполеон. Върху триумфалната арка са били поставени известните коне от катедралата Сан Марко във Венеция, докарани в Париж по нареждане на Наполеон, но през 1815 г. върнати обратно. Те са заместени от сегашната квадрига, проектирана от барон Франсоа Жосеф Босио по повод възстановяването на Бурбонската династия.

На монумента на Виктор Емануел II, Рим[редактиране | редактиране на кода]

Самият монумент е построен между 1895 и 1911 г. в чест на първия крал на обединена Италия. Автор на проекта е Джузепе Сакони. Върху двете високи сгради са поставени две идентични квадриги с богинята Виктория. И до днес се приема, че монументът е признак на грандомански нрави и вкус.

На Капитола, Сейнт Пол (Минесота)[редактиране | редактиране на кода]

Квадригата в Сейнт Пол е поставена над входа на Капитола на щата Минесота и е наречена Прогресът на щата. Скулптурата е изработена от Дениъл Френч и Едуард Потър от мед и стомана и е поставена на Капитола през 1906 г. Тъй като статуята не се намира върху триумфална арка, авторите влагат различно значение като символ – четирите коня представляват земята, въздуха, огъня и водата, а жената върху квадригата – индустрията и земеделието. Взети заедно в композиция – скулптурата е символ на цивилизацията. Основна реставрация е направена през 1994 – 1995 г.

В Бруклин, Ню Йорк[редактиране | редактиране на кода]

Квадригата е поставена върху входната арка на Grand Army Plaza на Проспект Парк в Бруклин, Ню Йорк. Самата арка е изградена като триумфална през 1889 г. Пет години по-късно Фредерик Макмонис създава скулптурната група във възхвала на Съединените щати, тъй като жената, която управлява квадригата, е Лейди Кълъмбия – популярното име на Америка.

Върху театрални сгради[редактиране | редактиране на кода]

Освен върху триумфални арки, дворци и административни сгради с национално значение, квадриги се поставят и върху някои други сгради, като най-популярни са оперните театри. Примери за това са: