Квас (напитка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Квас е източнославянска и балтийска национална слабоалкохолна напитка, получена на базата на ферментация на дрожди. Има приятен и освежаващ вкус. Да не се бърка с традиционния набухвател квас.

Квас

Свойства на напитката[редактиране | редактиране на кода]

В кваса се съдържат много витамин B1 и витамин Е, които обуславят полезните му свойства. Съдържанието на алкохол е от 0,7% до 2,6 %. Не се препоръчва да се употребява от болни от цироза, гастрит или високо кръвно налягане.

Утолява жаждата благодарение на съдържащата се в него млечна и отчасти оцетна киселина; има висока енергетична стойност, а наличието на въглероден диоксид обуславя повишаването на апетита и по-лесното усвояване на храната. Квасът може да се използва и като храна – в гладните години той е спасявал хората от смърт.

Начин на приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Квас се прави от различни видове брашно или хляб и вода. Представлява продукт на млечно-киселата или спиртната ферментация на скорбялата, съдържаща се в изходните продукти.

Квас е лесно да се приготви и в домашни условия. Тогава се използват главно дрожди или сухари и захар. За подобряване на вкуса често се добавят ягоди, стафиди, хмел, круши и др.