Кинезиология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кинезиологията по дефиниция е наука за движението на енергиите в тялото. Използват се древните познания на китайската медицина, енергийните меридиани, акупунктурните точки. Методът работи за намиране на дисбалансите в организма по отношение на движението на енергиите и коригирането им. Когато сме в нашата енергия, не страдаме от недостиг и не сме присвоили енергия, която не е наша, ние сме в баланс, случват ни се с лекота прекрасни събития, постигаме успехи, чувстваме любов и радост.

Когато обаче сме създали някакъв дисбаланс, усещаме или физически дискомфорт, или не сме удовлетворени от това, което постигаме, или не сме щастливи в отношенията си с другите.

На енергийно ниво това се случва като блокаж в някой от нашите меридиани. По този начин съответният орган или система в тялото ни не получават пълен приток на енергия, а освен това страдат и тези аспекти в емоционален и житейски план, за които този орган отговаря и символизира. Всичко е толкова взаимосвързано. Ако само една брънцица от цялото не е в изправност, всичко в системата също страда.

Същинска кинезиология[редактиране | редактиране на кода]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Кинезиология произлиза от гръцки: κίνησις (кинезис) – „движение“ и „-логия“, втората съставна част за много сложни думи със значение наука, от гръцки: λόγος (логос) – „дума; наука; учение“.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Първите опити за изучаване на опорно-двигателния апарат са от времето на Аристотел (384 – 322 г. пр.н.е.).

Първи публикации в България[редактиране | редактиране на кода]

През 1973 г. излиза „Ръководство по кинезитерапия“ като колективен труд на автори от Медицинска академия – София. В нея терминът кинезитерапия е посочен за всички видове лечение чрез движение – масаж, трудова терапия, лечебна физкултура и т.н., практикувани в клиниката за следоперативна рехабилитация към Института по ортопедия и травматология в София.

За теоретична основа на кинезитерапията се определя физиологията на движението.

В тази книга кинезиологията е определена като наука за човешките движения, представят се данни за силата, центъра на тежестта на тялото като цяло и на неговите органи, за анатомичните лостове, направленията на действие на мускулните сили, за видовете съкращения на мускулите, функционалната класификация на мускулите, за позите и фазите на движението.

Приложна кинезиология[редактиране | редактиране на кода]

Приложната кинезиология (мануално мускулно тестуване) е система за диагностика и лечение, която използва мускулите на ръцете за определяне нарушения на дейността на различни органи в тялото. Тази техника не замества конвенционалните форми на изследване и може да се използва паралелно със стандартните процедури, като рентгеново лъчение и изследване на кръвта. Приложната кинезиология се използва за лечение на проблеми в ранен стадий или в случаите, когато конвенционалната медицина не може да се справи, каквито са хроничната умора или заболяванията, причинени от околната среда.

Възникване[редактиране | редактиране на кода]

Съществува разлика между приложната кинезиология и кинезиологията (същинската кинезиология или научната кинезиология).

През 1960 г. д-р Джордж Гудхарт, лекар хиротерапевт, започва наблюдаване на мускулите, отговарящи на специфичните органи. Обособяването на приложната кинезиология като такава става през 1964 г.

Области на практикуване[редактиране | редактиране на кода]

Приложната кинезиология се разглежда като метод за диагностика и лечение на алтернативната медицина.

Използва се и за изследване ефикасността на някои лекарства, за определяне на въздействието от други толерантни терапии, например акупунктура, биологична обратна връзка и мануална терапия.

Поведенческа кинезиология[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]