Направо към съдържанието

Кирил Бонфилиоли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кирил Бонфилиоли
Kyril Bonfiglioli
Роден29 май 1928 г.
Починал3 март 1985 г. (56 г.)
Професияписател, редактор, търговец
Националност Англия,
 Великобритания
Активен период1964 – 1985
Жанркриминален роман, трилър, сатира
Известни творбипоредица „Мордекай“

Повлиян от
СъпругаМаргарет Бонфилиоли (?-1969)
Деца5
Уебсайт

Кирил Бонфилиоли (на английски: Kyril Bonfiglioli) е английски арт-търговец, редактор на научна фантастика и писател, автор на произведения в жанра хумористичен криминален роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Еманюел Джордж Бонфилиоли е роден на 29 май 1928 г. в Истборн, Съсекс, Англия, в семейството на италиано-словенеца Еманюел Бонфилиоли, търговец на антикварни книги, и англичанката Дороти Палет. През 1943 г. при бомбардировка са убити майка му и по-малкия му брат, докато той си играе навън.

В периода 1947 – 1954 г. служи в британската армия, където овладява боя със саби. Докато е в армията се жени, но жена му умира след раждането на второто им дете. След уволнението си учи английски език в колежа „Балиол“ в Оксфорд. Там среща втората си съпруга Маргарет Бонфилиоли, с която има 3 деца.

След дипломирането си работи като асистент по история на изкуството на Едгар Уинд в музея „Ашмолин“. През 1960 г. създава собствена компания „Бонфилиоли Лимитед“ за търговия с произведения на изкуството.

В периода 1964 – 1966 г. е редактор на списание „Science Fantasy“. По това време бракът му се разпада, а той започва писателската си кариера. След развода с втората си съпруга живее в със секретарката си Джудит Тод в Ланкашър. От 1973 г. живее сам в Джърси и Ирландия, заради затрудненото си финансово състояние и данъчната политика.

Известен като ексцентричен и остроумен, той издава първия си роман „Мордекай“ от едноименната си поредица през 1973 г. Главният герой Мордекай е аристократ, експерт и хитър търговец на картини, който се замесва в съмнителни и опасни случаи на кражби на произведения на изкуството. Романите са издържани в комедийно-сатиричен стил и са пълни с черен хумор. Поредицата става култова най-вече след смъртта му. През 2015 г. романът „Мордекай“ е екранизиран от режисьора Дейвид Коп във филма Мордекай с участието на Джони Деп, Гуинет Полтроу, Пол Бетани и Юън Макгрегър.

Кирил Бонфилиоли умира от цироза на черния дроб на 3 март 1985 г. в Джърси.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • All the Tea in China (1978)

Серия „Мордекай“ (Mortdecai)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Don't Point That Thing at Me (1973) – издаден и като „Mortdecai's Endgame“
    Мордекай: Катастрофалната картина, изд. „Сиела“ 2015 г., прев. Богдан Русев
  2. Something Nasty in the Woodshed (1976)
  3. After You With the Pistol (1979)
  4. The Great Mortdecai Moustache Mystery (1996) – с Крейг Браун
  • The Mortdecai ABC: A Kyril Bonfiglioli Reader (1999) – антология и анекдоти от писателя, с редактор Маргарет Бонфилиоли

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • Blastoff (1964)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]