Класификационна организация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Класификационната организация, или корабен регистър, е компания специализирана в създаването и наблюдението за спазването на определени стандарти при проектирането, изграждането и експлоатацията на морски и речни плавателни съдове и съоръжения. Тези компании работят на търговски принцип - техните услуги по наблюдението и сертифицирането на плавателните съдове се заплащат от корабособствениците в зависимост от извършената дейност.

До края на 80-те години, корабните регистри в социалистическите страни са били изключително държавни органи, включително Българския Корабен Регистър (БКР).

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаването на първата и може би най-известна от тези класификационни организации датира от втората половина на 18-ти век, когато в Лондон, в кафето на Едуард Лойд (Edward Lloyd) се провеждат чести срещи между търговци, застрахователи, корабособственици и капитани на кораби. Не след дълго се заражда идеята за установяване на единни стандарти спрямо конструкциите на плавателните съдове, които биха подпомогнали застрахователите при възникване на инциденти.

Официалното създаване на организацията Lloyd’s, наречена по името на заведението, е през 1764 г. Тогава се прави опит да се разделят корабите по разни критерии:

  • според възрастта (в години),
  • според корпуса – A, E, I, O или U,
  • според оборудването – G, M, или B (добър, среден или лош).

По-късно се появяват и други подобни органи, класифициращи корабите по свои предварително одобрен начин, като Det Norske Veritas (1864), Germanischer Lloyd (1867), Bureau Veritas (1828), Registro Italiano (1861), Nippon Kaiji Kyokai (1899).

Към днешна дата[редактиране | редактиране на кода]

Класификационните организации в света са над 50, като повечето от морските държави имат свои собствени регистри. Единадесет от по-големите и реномирани класификационни дружества участват в собствен клуб - Международната Асоциация на Класификационните Общества (IACS). Дванадесетия доскоро член - Руския Морски Регистър е с прекратено членство от 11 март 2022 поради руската военна инвазия в Украйна.[1]

Кораб без клас е почти невъзможно да бъде застрахован или ипотекиран, както и да бъде снабден с всички необходими документи и сертификати. Класификационното дружество, което стои зад кораба гарантира за неговата надеждност и безопасност.

В състава на този вид организации влизат корабни инспектори, конструктори, машинни и електроинженери. Инспекторите, наети на работа от класификационна организация, контролират корабите на всички етапи от тяхното развитие и опериране, за да са уверят, че тяхното проектиране, работа по изграждането и експлоатацията отговарят на предвидените норми. Процесът обхваща проверка на цялостната структура, машинно и навигационно оборудване.

Правен статут[редактиране | редактиране на кода]

В повечето държави (администрации на флага на кораба) класифицирането на търговските кораби не е задължително. Няма и международна конвенция, която да го изисква. Според Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. (съкр. SOLAS), Част А-1, Правило 3-1: проектирането, изграждането и поддръжката на плавателните съдове трябва да бъдат извършени под надзора на призната от държавата на флага класификационна организация, но могат да бъдат направени и по съответните национални стандарти осигуряващи съответното ниво на безопасност (т.е. без клас).

От друга страна, пак според конвенцията SOLAS, националните администрации могат (и почти винаги го правят) да делегират правата си на признати от тях организации. В случая се има предвид класификационни организации, които от името на съответните администрации извършват надзор над плавателните съдове и издават необходимите сертификати. Това право масово се ползва от администрации на т.нар. "удобен флаг" - малки администрации неразполагащи с необходимия капацитет за самостоятелно извършване на инспекции и сертифициране.

В България според Кодекса за Търговското Корабоплаване (КТК) за корабите под български флаг, попадащи под основните международни конвенции, се изисква да имат клас (т.е. той е задължителен)[2]. За българските кораби класификационни организации могат да бъдат български юридически лица (понастоящем Български Корабен Регистър) или чуждестранни организации признати от Европейския съюз (виж таблицата по-долу).

Списък на класификационните общества в света[редактиране | редактиране на кода]

Име Инициали Създаден Централа Член на IACS? Признат от ЕС

ЕАМБ (EMSA)

Lloyd's Register LR 1760 Лондон Ok Ok
Bureau Veritas BV 1828 Париж Ok Ok
Austrian Veritas/Adriatic Veritas[3] AV 1858–1921 закрито 1921 г. -
Registro Italiano Navale RINA 1861 Генуа Ok Ok
American Bureau of Shipping ABS 1862 Хюстън Ok Ok
DNV (Det Norske Veritas) DNV 1864 Осло Ok Ok
Germanischer Lloyd[4] GL 1867–2013 Хамбург Като част от DNV -
Nippon Kaiji Kyokai (ClassNK) NK 1899 Токио Ok Ok
Russian Maritime Register of Shipping
(Российский морской регистр судоходства)
RS 1913 Санкт Петербург Прекратено[1] Ok
Hellenic Register of Shipping HR 1919 Пирея Не Не
Polish Register of Shipping
(Polski Rejestr Statków)
PRS 1936 Гданск Ok Ok
Korean Classification Society KCS 1947 Пхенян Не Ok
Croatian Register of Shipping
(Hrvatski Registar Brodova)
CRS 1949 Сплит Ok Ok
Български Корабен Регистър
(Bulgarian Register of Shipping)
БКР (BRS) 1950 Варна Не Не
CR Classification Society CR 1951 Тайпей Не Не
China Classification Society CCS 1956 Пекин Ok Ok
Turk Loydu TL 1962 Истанбул Не Не
Korean Register of Shipping KR 1960 Бусан Ok Не
Vietnam Register VR 1964 Ханой Не Не
Registro Internacional Naval[5] RINAVE 1973–2004 Лисабон Не Не
Indian Register of Shipping IRCLASS (IRS) 1975 Мумбай Ok Ok
Asia Classification Society ACS 1980 Техеран Не Не
Registro Brasileiro de Navios e Aeronaves RBNA 1982 Рио де Жанейро Не Не
International Register of Shipping IRS 1993 Маями Не Не
Shipping Register of Ukraine
(Регістр судноплавства України)
RU (РУ) 1998 Киев Не Не
Phoenix Register of Shipping PHRS 2000 Пирея Не Не
Dromon Bureau of Shipping DBS 2003 Пирея Не Не
Overseas Marine Certification Services OMCS 2004 Панама Не Не
Iranian Classification Society ICS 2006 Техеран Не Не
Maritime Bureau of Africa MBA 2014 Кейптаун Не Не
International Maritime Classification IMC 2015 Дубай Не Не
Dutch Lloyd DL 2018 Айндховен Не Не
MY Classification MYC 2021 Малайзия Не Не

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Класификационните организации в морската индустрия Архив на оригинала от 2013-08-05 в Wayback Machine.

  1. а б Robert Ashdown, IACS Secretary General. IACS оттегля членството на RMRS (на англ.)
  2. Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. КОДЕКС на търговското корабоплаване // Посетен на 2022-05-23.
  3. Наследник е Croatian Register of Shipping
  4. От 2013 в състава на DNV GL
  5. От 2004 обединен в Bureau Veritas