Книга на книгите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Книга на книгите
Superbook
Базиран наКнига на книгите (сериал, 1981)
РежисураБрайънт Ричардсън
Сезони4
Епизоди52
Разпространение
ТВ каналБНТ
Външни препратки
Страница в IMDb

„Книга на книгите“ (на японски: アニメ親子劇場, Аниме ояко гекидзьо или „Анимационен театър за деца и родители“, известна и с името на английски: Superbook), е аниме сериал на религиозна тематика от началото на 1980-те години, първоначално създаден от японската компания Tatsunoko Productions, като международното разпространение се извършва от Christian Broadcasting Network („Християнска излъчваща мрежа“, CBN). Първите два сезона са от по 26 серии са пуснати на 1 октомври 1981 г. и на 4 април 1983 г. Сериалът представя хрониката на събитията от Стария и Новия завет от Библията. За 30-те години от съществуването си мултипликационният филм се е гледал в 106 държави, на 43 езика, с над половин милиард зрители.

Книга на книгите 3D (2011)[редактиране | редактиране на кода]

На 1 септември 2011 г. американският телевизионен канал Christian Broadcasting Network (CBN) пуска първия сезон на ново издание на „Книга на книгите“ под названието Superbook 3D: Reboot, с елементи на 3D графика. Производството е на китайската компания Daysview Digital, съвместно с американската компания Spun Productions. Всеки сезон е с по тринадесет епизода. Вторият сезон започва да се излъчва на 24 юни 2013 г., третият – на 6 ноември 2014 г., четвъртият – на 24 юни 2017 г. и петият – на 1 септември 2019 г.

Книга на книгите в България[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналният японски сериал е излъчен първоначално по Ефир 2 през 1992 г. - 1993 г. Озвучаващите артисти са Нели Топалова и Венцислав Кисьов. Години по-късно през 2005-2006 е повторен по ДКТЕ и Евроком. Дублажът е същият като единствено Кристиян Фоков чете в началото на всеки епизод "Евроком представя". При това излъчване крайните надписи са изрязани и са заменени с 5 секунди от началните. През 2014 г. започна ново повторение по E-Kids.

В началото на 2015 г. започва и 3D версията по БНТ 1. Ролите се озвучават от Венета Зюмбюлева, Мими Йорданова, Сава Пиперов, Петър Чернев, Камен Асенов и Димитър Иванчев. Песните се изпълняват от Любена Нинова и Весела Бонева. Излъчени са първи и втори сезон.

"Мисия Възможност" издават 3D версията в ДВД дискове с епизодите от първи, втори и трети сезон. Дублажът е от БНТ 1 като трети сезон е излъчен по телевизията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]