Крампус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крампус
Krampus 1900s 4.jpg
Характеристики
Описаниегерой от германския фолклор
Крампус в Общомедия

Крампус, в централно-европейския фолклор, са рогати, антропоморфни фигури, описани като „полу-козел, полу-демон“. По време на коледните празници крампусите наказват децата, които са били непослушни, за разлика от Свети Николай, който възнаграждава заслужилите деца с подаръци.

Крампус е един от спътниците на Св. Николай в няколко региона, включително и Австрия, Бавария, Хърватия, Чехия, Унгария, Северна Италия, включително Южен Тирол, Словакия и Словения. Произходът на фигурата остава неясен, като някои фолклористи и антрополози предполагат, че той има християнски произход.

В традиционните паради и в такива събития, като Krampuslauf, млади хора, облечени като Крампус участват в тези събития, които всяка година се провеждат в повечето алпийски курорти.[1] Крампус се използва за празнични поздравителни картички, наречени Krampuskarten.

Крампус и Свети Николай посещават виенска къща през 1896 г.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Един човек, облечен като Крампус в Morzger мине, Залцбург (Австрия)

Историята за Крампус фигура е теория, а датира от преди новата алпийски традиции. В тази статия се обсъждат рисунка, публикуван през 1958 г., Морис Брус пише:

Изглежда, че има малко съмнение за истинската му идентичност, в никакъв друг вид не е пълната реалалия на рогатия Бог на вещиците толкова добре запазени. Бреза – с изключение на фалически значението му – може да има връзка с церемониите на някои вещици. които са довели до обвързване и бичуването като форма на имитация на смърт. Веригите могат да бъдат въвеждани в християнски опит да „обвържат дявола“, но отново могат да бъдат остатъци от езически обреди.

Обсъждаме своите наблюдения през 1975 г., докато в Ирднинг, малък град в Австрия, антрополог Джон Honigmann пише, че:

Фестивалът „Свети Никола“, който описваме, включва широко разпространени културни елементи в Европа, а в някои случаи се връщат в предхристиянски времена. Самият Николас става популярен в Германия около единадесети век. Празникът, посветен на този покровител на децата е само един зимен случай, в който децата са обектите на специално внимание, други са Мартинмас, празника на светите невинни, и Нова година. Маскирани дяволи, които действат упорито и правят вредни въздействия, са известни в Германия от поне шестнадесети век, докато животните маскирани дяволи, съчетаващи ужасни-комични Голяма литература, голяма част от нея от европейски фолклористи, носи по тези теми. ... Австрийците в Общността, които учихме са доста наясно с „езически“ елементи, които се смесват с християнски елементи в обичаите на Свети Никола и в други традиционни зимни церемонии. Те вярват, че Крампус произлиза от езически супернатура.

Цифри на Крампуса се е запазила и до 17 век Крампус е включен в зимните християнски празници, сдвуявайки Крампус със свети Николай в един ден.[2]

Страната на бившата Хабсбургска монархия до голяма степен е заимствала традицията свързана с Крампус, придружаващ „Св. Никола“ на 5 декември от Австрия.

Съвременна история[редактиране | редактиране на кода]

След изборите през 1923 г. в Австрия, Крампус традиция беше забранена режим Дольфуса[3] под Отечеството-часова (на немски: Vaterländische Front) и Християнско-социалната партия. През 1950-те години, правителството разпространява брошури наречена „Крампус-злият човек“. Традиция Крампус се прероди в Бавария, а също така, заедно с местната художествена традиция издълбани дървени маски.[4][5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Crimmins, Peter. Horror For The Holidays: Meet The Anti-Santa. // NPR, 15 декември 2011. Посетен на 25 ноември 2015.
  2. Run, Kris Kringle, Krampus is Coming!. // Spiegel Online, 2 декември 2008. Посетен на 17 декември 2011.
  3. Krampus disliked in Fascist Austria; Genial Black and Red Devil, Symbol of Christmas Fun, Is Frowned Upon. // The New York Times. 23 декември 1934.
  4. Erik Olsen, "In Bavaria, Krampus Catches the Naughty." New York Times, 21 декември 2014.
  5. Alexandra, Zawadil. Santa's evil sidekick? Who knew?. // Reuters, 6 декември 2006. Архивиран от оригинала на 2015-11-20. Посетен на 2018-12-11.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Krampus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​