Крачимир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крачимир
Общи данни
Население12 души[1] (15 декември 2023 г.)
0,484 души/km²
Землище25,811 km²
Надм. височина475 m
Пощ. код3964
Тел. код09320
МПС кодВН
ЕКАТТЕ39606
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВидин
Община
   кмет
Белоградчик
Боян Иванов
(БСП за България; 2023)

Крачимѝр е село в Северозападна България, община Белоградчик, област Видин.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Крачимир се намира на около 4 км от три съседни му села: на северозапад Салаш, на североизток Праужда и на юг Стакевци. Разположено е в западната част на Стара планина, в източните поли на граничната с Република Сърбия Светиниколска планина, по прорязващата ги от запад на изток долина на река Станци (Крачимирска река) – малък ляв приток на Стакевска река.

Надморската височина в най-източната част на пътя през селото е около 452 м, а в най-западната част – около 515 м.

Крачимир има пътна връзка по общински път през село Чифлик до неговата махала (квартал) Извос и от там по третокласен републикански път – с общинския административен център Белоградчик.

Населението на село Крачимир[2], наброяващо 308 души към 1946 г., намалява до 79 души към 1992 г. – средногодишно с по 5, и до 13 души към 2018 г. – средногодишно с по двама – трима.

Село Крачимир се намира в район на географското разпространение в Западна България на така наричания торлашки диалект.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според съществуващо предание за основаването и името на селото, преди много време двама братя – Крачун и Стайко, живели със семействата си заедно на едно място, на 6 км от бъдещото село Стакевци и на 3 км от бъдещото село Крачимир, но се скарали поради спор и решили да се разделят. Установили се на нови места – Крачун основал село Крачемир, а Стайко – Стакевци.

През 1966 г. дотогавашното име на селото – Крачемѝр, е променено на Крачимир.[3]

Има данни за наличието през периода 19211944 г. в село Крачимир на начално училище (първи до четвърти клас) „Кирил и Методий“.[4]

Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

При разклона за селата Крачимир и Стакевци се намира карстовият извор с променлив дебит „Стакевско (Крачимирско) врело̀“ или само „Врело̀то“, извиращ от едноименната пещера. Дебитът му се изменя от няколко литра в секунда в края на лятото до над 100 л/сек. през пролетта. Изворът вероятно отводнява кредните варовици от масива на връх Ведерник, разкриващи се северозападно от него. [5]

Пещерата е водна, многоетажна, разклонена, с обща дължина 333 м и денивелация 22 м. [6]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]