Кромлех при Баня

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кромлехът се намира до пътя за с. Баня (Област Бургас) на левия бряг на река Вая, северно от нос Емине. Идеята за неговото изграждане е на жителите на селото, които решават да изградят по-нетрадиционно място за почивка за туристите.

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

Мегалитното съоръжение има леко елиптична форма с диаметри съответно 7 m и 10 m. Менхирите, които маркират мегалитния кръг са 7 на брой и имат височина 0,7 – 1,1 m, като най-ниският е висок 0,5 m. Повечето менхири имат плочест вид (вертикално забити плочи с дебелина около 0.2 m) с неправилни очертания и наподобяват на менхирите от съоръжението при село Долни Главанак.

Два от менхирите имат конична форма и наподобяват самотния менхир при село Овчарово в Сакар планина, както и някои менхири, запазени и до днес на голото поле южно от Плиска. На 2 m северозападно от кромлеха се издига менхир, състоящ се от две части с обща височина 1,25 m. За сега този менхир е единственият от такъв вид на територията на България. Според Цонев този обособен външен менхир заедно с центъра на кромлеха дефинира югоизточна посока, която е близка до слънчевия изгрев при Зимното слънцестоене.

Опазване и консервация[редактиране | редактиране на кода]

Любомир Цонев посещава мястото на обекта през лятото на 2013 г. и съобщава, че около кромлеха са струпани множество полегнали плочи, някои от които вероятно са просто съборени, но повечето изглежда са премествани и струпани с тежки пътностроителни машини при прокарването на пътя. Най-често тези каменни блокове са дълги поне 1 m, сравнително добре оформени, като някои имат правоъгълни, а други имат трапецовидни или триъгълни очертания. Тогава Цонев няма информация, че кромлехът е изграден по инициатива на местните жители от село Баня.[1][2].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. balkanmegaliths.bg „Кромлех до село Баня при нос Емине?“, инж. Любомир Цонев от 11 ноември 2013 г.
  2. Л. Цонев, „Кромлех до село Баня при нос Емине“, сп. „Будител“ (бр. 1), стр. 69 – 75 (2014)