Кръвосмучещи прилепи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кръвосмучещи прилепи
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Прилепи (Chiroptera)
семейство:Американски листоноси прилепи (Phyllostomidae)
подсемейство:Кръвосмучещи прилепи (Desmodontinae)
Научно наименование
Bonaparte, 1845
Кръвосмучещи прилепи в Общомедия
[ редактиране ]

Кръвосмучещите прилепи (Desmodontinae) са подсемейство дребни бозайници от разред Прилепи (Chiroptera).

То включва 3 съвременни вида, обособени в три монотипни рода. Разпространени са в Америка, от Мексико на север до Чили и Аржентина на юг.

Поради начина си на хранене (известен като хематофагия) са наричани и прилепи-вампири, по подобие на митичните същества вампири, за които има и поверие, че могат да се превръщат в прилепи, въпреки че европейските прилепи не пият кръв.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Кръвосмучещите прилепи са нощни животни. Хранят с кръв на бозайници и птици. Комуникират и намират плячката си чрез ехолокация, използвайки големите си уши и летят с видоизменените си в крила предни крайници. Предпочитат да нападат животни, които са относително неподвижни, а най-вече - спящи. Когато намери целта си, прилепът-вампир използва гънка на лицето си, чиято температура е винаги с 9 градуса Целзий по-ниска от тази на останалата му част, която му служи за да се ориентира за местоположението на онези части на тялото на жертвата, през които кръвта тече най-близо до повърхността му. За да не събуди или раздразни жертвата, прилепът пълзи до целта, а не каца върху нея, после я захапва, пробивайки малка рана и започва да ближе изтичащата кръв (а не буквално да я изсмуква). Обикновено жертвата не усеща нищо, въпреки че прикрепването на прилепа-вампир към нея е продължително (до 30 минути той може да пие кръв без въобще да бъде забелязан, а съсирването на кръвта междувременно предотвратява, с помощта антикуагулираща съставка в слюнката си). Количеството кръв, което прилепът-вампир изпива най-честно не е достатъчно за да навреди сериозно на жертвата - например теоретично 350 такива прилепа биха могли изсмучат кръвта на човек, ако я пият заедно, а повечето от жертвите му са по-едри, например коне и крави.

Родове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]