Кьонигсбергска синагога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кьонигсберг.

Кьонигсберската синагога, фотография от 1900 г.

Кьонигсбергската синагога (на немски: Neue Liberale Synagoge Königsberg) е последната синагога в Кьонигсберг.

Унищожена е до основи в края на август 1944 г. в резултат от бомбардировките на града от британските кралски военновъздушни сили.

История[редактиране | редактиране на кода]

Еврейската община на Кьонигсберг се образува във времето от 1671 г. до 1756 г., като при преброяването през последната година наброява 307 евреи. Първата синагога в града е издигната през 1680 г. в Трагхайме – по онова време извън пределите на града. В 1756 г. с разрешението на пруския крал Фридрих II в района Форщадт е издигнато зданието на друга синагога, което изгаря при пожар през 1811 г. Новото здание на тази синагога е издигнато през 1815 г. (годината на Виенския конгрес) на мястото на изгорялата сграда – „Синагогенщрасе“ №2.

Интериорът на Новата синагога

Ортодоксалните юдеи се отличават от останалата и либерална градска еврейска общиност. Те създават своя община – „Адат Израел“, и през 1893 г. издигат своя синагога на „Синагогенщрасе“ №14. Повод за издигането на сградата става закупеният от ортодоксалната общност орган през 1870 г. Сградата е издигната през 1894 – 1896 г., като тази последна синагога става известна като Новата синагога, а другата – намираща се на „Синагогенщрасе“ №2, започва да се нарича Старата синагога. Новата синагога се издига на височина 46 m и е сред най-красивите в Германия. Освен това в Кьонигсберг има и хасидска синагога на „Фуерщрасе“, както и синагога „Полнише шул“ на „Вордере Ворщат“, построена през 1855 г. и реконструирана през 1910 г.

През 1933 г., когато НСДАП идва на власт в страната, числеността на еврейското население на Кьонигсберг възлиза на 3170 души. По онова време в Кьонигсберг има 5 синагоги. По време на „Кристалната нощ“ всички кьонигсбергски синагоги са разграбени и опожарени, като след погрома оцелява само тази на „Адат Израел“. Богослужения в нея се извършват до 1942 г.

Последният кьонигсбергски равин на тази синагога (от 1 април 1936 г.) е Йосеф Дунер. В края на август в резултат от бомбардировките на съюзническата британска авиация сградата на последната оцеляла кьонигсбергска синагога е превърната в руини.

Реконструиране[редактиране | редактиране на кода]

На 17 октомври 2011 г. в Калининград при тържествена церемония е положен първият крайъгълен камък във фундамента на нова синагога от главния равин на Калининградска област Давид Шведик, като в тържеството участват губернаторът на областта Александър Ярошук и културният аташе на съседна Литва в Калининградска област Романас Сенапедис. Предвидената за възстановяване сграда на новата синагога е разчетена да побира 2 хил. вярващи и ще се издига на мястото на разрушената от британската стратегическа авиация. Пресслужбата на градската администрация излиза със съобщение, че находящият се на това място градски цирк ще бъде преместен в друг район.

Синагогата е открита отново през октомври 2018 година в памет на 80 години от нейното унищожаване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]