Лекарска къща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Къщата на Иван Лекарски, известна още като Лекарската къща е възрожденска къща в гр.Кюстендил.

Местоположение, история и архитектурни особености[редактиране | редактиране на кода]

Лекарската къща се намира на ул. „Ген.Крум Лекарски“ № 13, в центъра на гр.Кюстендил, южно от църквата "Успение Богородично".

Построена е през 50-те години на XIX век от кюстендилския лекар Иван Лекарски (1812-1878) във възрожденския квартал Градец (Варош).

Къщата има камено приземие с двукрила външна врата и етаж със силно издадени еркери над входа. Салонът в приземния етаж е настлан с каменни плочи като покрит двор и има разпределителни функции. Около него са разположени кухнята, дневна със стилна печка и голяма стая с дрешник. Гор­ният етаж, който повтаря плановата композиция на приземието -го­лям салон с кьошк с 3 функционално свързани стаи около него. Дървеният та­ван над кьошка е с геометрична компози­ция елипса. Централният мотив от ук­расата на тавана представлява елипсови­ден поднос с южни плодове. Таванът на източната стая е решен на 2 нива с пре­ход холкел. Осмоъгълната му плоскост е украсена с декоративна спирала, а цен­тралният мотив е венец от дъбови листа. Югозападната стая е най-богата в декора­тивно отношение. Осмоъгълната плос­кост на тавана е решена със стилизирани листа на квадрати. Ъглите му са украсени с масивна резба, в два от тях е изобразен руският герб. Централният мотив е изпъл­нен с кръг от слънчогледи и спираловиден орнамент. Пластичните мотиви на деко­ративната украса по таваните са стилизи­рани лекарствени растения от практиката на градския лекар през Възраждането.

През 1864-65 г. в къщата живеят видните учителки баба Неделя Петкова и Станислава Караиванова. През 1878-81 г. тук жи­веят руски офицери от Временното руско управление. В нея е оказвано гостоприем­ство на Константин Иречек, Николай Павлович и др.

Паметник на културата от местно значение. Собственост на Община Кюстендил. Функционира като ресторант с лятна градина.

Литература[редактиране | редактиране на кода]