Леош Яначек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Леош Яначек
Leoš Janáček
чешки композитор
През 1926 г.
През 1926 г.

Роден
Починал
12 август 1928 г. (74 г.)
Погребан Бърно, Чехия

Религия атеизъм
Националност  Чехия
Работил в композитор, цигулар, диригент, педагог
Музикална кариера
Стил класическа музика, опера
Инструменти орган
Известни творби „Хитрата лисичка“ (1923)
Синфониета“ (1926)
Семейство
Съпруга Зденка Шулцова
Деца Олга Яначкова

Подпис Leos Janacek signature.svg
Уебсайт
Леош Яначек в Общомедия

Леош Яначек (на чешки: Leoš Janáček) е чешки композитор. Известен е най-вече с оркестровата си пиеса „Синфониета“, както и със своите опери, и е общопризнат като един от най-изтъкнатите композитори на Чехия.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 юли 1854 в моравското село Хуквалди в учителско семейство. Като дете пее в църковен хор. На осемнадесет години става учител, след това постъпва в Органната школа в Прага, която завършва през 1876. По-късно учи в Лайпцигската и Виенската консерватория. През 1880 става преподавател по музика в института за учители в Бърно, като успоредно се занимава с изучаване на народната песен и с обществена работа. Яначек организира Органна школа в Бърно, а по-късно и филиали на Пражката консерватория в този град. Основател е на известните Моравски музикални тържества.

Яначек създава своите десет опери в продължение на повече от тридесет години. Първата му творба е „Шарка“ (1888), поставена върху популярния чешки сюжет, на който Бедржих Сметана написва своята симфонична поема, като тя е едно от любимите му, чиято последна обработка е от 1918. През 1921 г. Яначек завършва операта „Началото на романа“, а след това работи върху „Йенуфа“ („Нейната заварена дъщеря“) (1904). Оттук започва и активният му творчески период – оперите „Съдба“ и „Пътешествията на пан Браучек“ (по повестта на чешкия писател класик Сватоплук Чех), която му отнема почти едно десетилетие (1917). За следващата си опера Яначек избира драмата на руския писател Александър ОстровскиБурята“, изнесена с голям успех под името „Катя Кабанова“ през 1921. Следват комичната му опера „Хитрата лисичка“ (1923), „Делото Макропулос“ (1925) по пиесата на Карел Чапек и „Из мъртвия дом“ (1928) по „Из записките от мъртвия дом“ от Фьодор Достоевски.

Яначек става известен извън родината си твърде късно, в последните години на живота си. Умира на 12 август 1928 в Острава.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sehnal, Jiří; Vysloužil, Jiří (2001). Dějiny hudby na Moravě. Vlastivěda moravská. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost. ISBN 80-7275-021-6. p. 175.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]