Лепица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Лепица
Общи данни
Население 419 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 17,907 km²
Надм. височина 129 m
Пощ. код 5987
Тел. код 06571
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 43311
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Червен бряг
Данаил Вълов
(ПК „Тракия“, АБВ, БДЦ, РБ)
Кметство
   - кмет
Лепица
Йордан Йорданов
(БСП)

Лепѝца е село в Северна България. То се намира в Община Червен бряг, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Лепица се намира на 8 км. от гр. Червен бряг и на 133 км. от София. Самото селце е разположено върху южен скат на границата на дунавската хълмиста равнина и предбалкана, обърнато на югоизток.Добре изложено на слънце и на благоприятни въздушни течения по поречието на близката река Марла. Лепица се отличава със здравословен климат.

История[редактиране | редактиране на кода]

В началото на османското владичество, а вероятно и по време на Втората българска държава, селото е влизало в каза (област) Мроморнича (бълг. Мраморница). Първоначално селото се е намирало в местността Кленовит (на около 2 километра от сегашното му местоположение), известна в района в много богат извор на прочута студена ''кленовитска'' вода. Там са намирани останки от зидана чешма от най-стари времена, както и на керамика, насочваща към древно поселище- може би от римско време. През 1881 год. е имало население 613 души, а през 2004 год. населението по постоянен адрес наброява 533 души, от които мъже – 278 и жени – 254.

Не е установено кога е строено първото училище в Лепица, но през 1872 г. е имало такова с 20 момчета-ученици. Имало е и църква-плетарка

Сега основното училище “Св.Св. Кирил и Методии” е закрито.

Православният храм “Св. Богородица” е построен през 1925 г. Реконструиран е, но има нужда от още грижи. Читалището “Хр. Ботев” е създадено през 1926 г. Сега се помещава в удобна и красива сграда, разположена непосредствено до сградата на кметството. Селото е освободено от османска власт на 27 Октомври 1877 год. Казаците на ген. Леонов построяват мост да преминат оръдията.Местността е наречена Казашки мост. На този ден е сборът на селото.

Паметници и исторически места:

•3 надгробни могили •праисторическо и антично селище в м. Кленовит •паметник на загиналите от с. Лепица във войните т ХХ в. •чешма, построена в м. Кленовит /1921 г./


Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Природни забележителности:

Селото е оградено в природна рамка от баири възвишения: Голият връх, Късият връх, ''Върхът'' с Дончовото и Цонковото бранище и каменистата Стражица с карстовата Меча дупка- обект на многобройни легенди.

•м. Кленовит •летен дъб край фурната в селто •поречието на р.Марла (наричана от местните ''Барата'') •язовир “Еница” Земеделската земя на селото е 10 988 дка и се обработва от трима арендатори, две кооперации и частни стопани.

Има една потребителна кооперация “Стражица 95”.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Възстановен е оброк на Спасовден, който се прави в м. Кленовит – живописна местност с изобилна вода и чешма.

Втори оброк се прави на Св.Троица при църквата.

Съборът на селото се чества последната седмица на м.октомври.


Външни препратки