Община Червен бряг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Червен бряг
Map of Cherven bryag municipality (Pleven Province).png
Общи данни
Област Област Плевен
Площ 485.78 km²
Население 29 894 души
Адм. център Червен бряг
Управление
Кмет Павлин Фильовски
(ГЕРБ)
Сградата на Общината

Община Червен бряг е разположена в Северозападна България, на площ от 485 km2 и заема югозападната част на Област Плевен. Тя е втората по големина в областта и е разположена на железопътната линия Варна — София. Граничи с общините: Луковит, Роман, Долни Дъбник, Искър, Кнежа и Бяла Слатина. Към 1 февруари 2011 г. населението е 27 856 жители, от които 17 594 души живеят в гр. Червен бряг, а останалите 18 591 в кметсвата на общината.

Град Червен бряг е център на общината. В него са преплетени асфалтови шосейни ленти към Луковит и Тетевен, Етрополе и Ботевград, Ловеч и Троян, Бяла Слатина и Оряхово, Враца и София, Плевен, Русе и Варна.

Населени места в община Червен бряг[редактиране | редактиране на кода]

Общината включва четиринадесет селища, в това число два града и дванадесет села: (31.12.2012)

География[редактиране | редактиране на кода]

Община Червен бряг е разположена на границата между Предбалкана и Дунавската хълмиста равнина, на десния бряг на река Искър, до устието на река Златна Панега.

  • Територията на общината — 485 km2
  • Земеделска земя — 419 250 декара.
  • Горски фонд — 57 413 декара.
  • Природни богатства — кариерни материали (пясък, чакъл, баластра и др.).

На територията на община Червен бряг има 37 защитени природни местности.

Природни забележителности:[редактиране | редактиране на кода]

  • Скални образувания „Куклите“ в местността „Улея“ в землището на село Реселец;
  • Тектонски гребен „Калето“ в землището на село Реселец;
  • Водопад „Скока“ в землището на село Реселец;
  • „Хайдушка пещера“ в местността „Скока“ при село Девенци;
  • Скален мост „Седларката“ в местността „Езерото“ в землището на село Ракита.

История[редактиране | редактиране на кода]

Населен преди повече от 7 000 години, червенобрежкият регион е бил оживен център на живот и търговска дейност. През годините траки, римляни, гърци и българи са наричали тези земи свой дом.

Неолитните селища на Телиш, тракийските поселения в Чомаковци и Пипра, Зентокурту, римските градове при Реселец и Чомаковци, пътищата, мостовете, византийските крепости и пр. - едно минало, което придава уникалния дух на селищата от червенобрежко.

Град Червен бряг носи името на село Червен бряг, намиращо се на 3 km от града (днес Пети квартал). Село Червен бряг и неговата махала Добролък са стари средновековни селища, регистрирани в турски документи от 1431 година като едно от трите села в състава на зиамета Реселец.

През 16 в. съществуването на селището е документирано в регистрите за войнуци към кааза Нийболу (Никопол) под същото име — село Червен бряг. То се намирало в местността „Езерото“, на 1 km южно от града, където и до днес се прави оброк на Св. Илия.

Възниква на гола поляна преди 105 години, на 3 km от село Червен брег. От първите дни на своето създаване градът се нарича и съществува като гарово селище.

Само 30 години след като спира първият влак на гара Червен бряг (1 септември 1899 г.), на картата на Царство България се обозначава най-младият град — Червен бряг (26 юни 1929 г.).

В общината има категоризирани исторически паметници: 98 паметни плочи и 131 археологически обекти, 35 архитектурно-скулптурни паметници и 37 защитени природни обекти. За паметници на културата са обявени 6 братски могили на загинали руски войници в село Телиш и 1 възрожденска къща в с. Ракита.

Развитие на община Червен бряг[редактиране | редактиране на кода]

Благоприятно географско местонахождение и много добре изградена транспортна инфраструктура. Богато разнообразие на природни условия – хълмисти и равнинни ландшафти; атрактивни ландшафтни форми; защитени територии и природни забележителности.

Добре изградена хидрографска мрежа със значителни водни количества – 19 006 дка водни течения и водни площи, част от които принадлежат на реките Искър и Златна Панега.

Наличие на нерудни полезни изкопаеми – мергели, глини и варовици. Липса на химически замърсени земи – цялата територия на общината е подходяща за производството на екологично чиста продукция. Наличие на база и традиции в селскостопанското производство и хранително-вкусовата промишленост: две големи мелници и седем малки, със селищно значение; консервна фабрика; хлебозавод и фурни; мандра и млеко-събирателни пунктове. Учебни бази по селско стопанство, хранителни технологии и икономика — Професионална гимназия по земеделско стопанство “Ал. Стамболийски” в с.Чомаковци, Професионална гимназия по хранителни технологии “Ю. Гагарин” и Търговска гимназия “В. Априлов” в гр.Червен бряг.

Наличие на обекти за културен, исторически, екстремен и еко-туризъм на територията на общината и традиционни занаяти и обичаи. Разработени проекти в областта на туризма и проекти, свързани с възстановяване и реконструкция на туристически обекти.

Нов сграден фонд за болничната и доболничната помощ в гр. Червен бряг. Център по хемодиализа, обслужващ и съседни общини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]