Община Червен бряг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Червен бряг
Map of Cherven bryag municipality (Pleven Province).png
Общи данни
Област Област Плевен
Площ 485.78 km²
Население 29 894 души
Адм. център Червен бряг
Брой селища 14
Управление
Кмет Данаил Вълов
(ПК „Тракия“, АБВ, БДЦ, РБ)
Общ. съвет 29 съветници
   ГЕРБ (9)
   ГОР (8)
   БСП (5)
   ДВИЖЕНИЕ ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА (2)
   ДПС (2)
   За Община Червен бряг (2)
   ВМРО (1)
Сградата на общинската управа

Община Червен бряг е разположена в Северна България, в югозападната част на Област Плевен.

Тя е втората по площ (485 km2) в областта. През нея преминава железопътната линия ВарнаСофия. Граничи с общините: Луковит, Роман, Долни Дъбник, Искър, Кнежа и Бяла Слатина. Към 1 февруари 2011 г. населението е 27 856 жители, от които 17 594 души живеят в гр. Червен бряг, а останалите 18 591 в кметсвата на общината.

Град Червен бряг е център на общината. В него са преплетени асфалтови шосейни пътища към Луковит и Тетевен, Етрополе и Ботевград, Ловеч и Троян, Бяла Слатина и Оряхово, Враца и София, Плевен, Русе и Варна.

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

Общината включва 14 селища, в това число 2 града и 12 села:

География[редактиране | редактиране на кода]

Община Червен бряг е разположена на границата между Предбалкана и Дунавската хълмиста равнина, на десния бряг на река Искър, до устието на река Златна Панега.

  • Територия на общината – 485 km2
  • Земеделска земя – 419 250 декара.
  • Горски фонд – 57 413 декара.
  • Природни богатства – кариерни материали (пясък, чакъл, баластра и др.).

На територията на община Червен бряг има 37 защитени природни местности.

Природни забележителности:

  • Скални образувания „Куклите“ в местността „Улея“ в землището на село Реселец;
  • Тектонски гребен „Калето“ в землището на село Реселец;
  • Водопад „Скока“ в землището на село Реселец;
  • „Хайдушка пещера“ в местността „Скока“ при село Девенци;
  • Скален мост „Седларката“ в местността „Езерото“ в землището на село Ракита.

История[редактиране | редактиране на кода]

Населен преди повече от 7000 години, червенобрежкият регион е оживен център на живот и търговска дейност. През годините траки, римляни, гърци и българи са наричали тези земи свой дом.

Неолитните селища на Телиш, тракийските поселения в Чомаковци и Пипра, Зентокурту, римските градове при Реселец и Чомаковци, пътищата, мостовете, византийските крепости и пр. - минало, което създава уникалния дух на селищата от Червенобрежко.

Град Червен бряг носи името на село Червен бряг, намиращо се на 3 km от града (днес Пети квартал). Село Червен бряг и неговата махала Добролък са стари средновековни селища, регистрирани в турски документи от 1431 година, сред 3-те села в състава на зиамета Реселец. През 16 в. съществуването на селището е документирано в регистрите за войнуци към кааза Нийболу (Никопол) като село Червен бряг. То се намирало в местността „Езерото“, на 1 km южно от града, където и до днес се прави оброк на св. Илия. Възниква на гола поляна преди 105 години, на 3 km от село Червен брег. От първите дни на своето създаване градът се нарича и съществува като гарово селище. Първият влак спира на гара Червен бряг на 1 септември 1899 г. Червен бряг става град на 26 юни 1929 г.

В общината има категоризирани исторически паметници: 98 паметни плочи и 131 археологически обекти, 35 архитектурно-скулптурни паметници и 37 защитени природни обекти. За паметници на културата са обявени 6 братски могили на загинали руски войници в село Телиш и 1 възрожденска къща в с. Ракита.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Благоприятно географско местонахождение и много добре изградена транспортна инфраструктура. Богато разнообразие на природни условия – хълмисти и равнинни ландшафти; атрактивни ландшафтни форми; защитени територии и природни забележителности.

Добре изградена хидрографска мрежа със значителни водни количества – 19 006 дка водни течения и водни площи, част от които принадлежат на реките Искър и Златна Панега.

Наличие на нерудни полезни изкопаеми – мергели, глини и варовици. Липса на химически замърсени земи – цялата територия на общината е подходяща за производството на екологично чиста продукция.

Наличие на база и традиции в селскостопанското производство и хранително-вкусовата промишленост: 2 големи и 7 малки мелници; консервна фабрика; хлебозавод и фурни; мандра и млеко-събирателни пунктове. Учебни бази по селско стопанство, хранителни технологии и икономика — Професионална гимназия по земеделско стопанство “Ал. Стамболийски” в с. Чомаковци, Професионална гимназия по хранителни технологии “Ю. Гагарин” и Търговска гимназия “В. Априлов” в гр. Червен бряг.

Наличие на обекти за културен, исторически, екстремен и екотуризъм на територията на общината и традиционни занаяти и обичаи. Разработени проекти в областта на туризма и проекти, свързани с възстановяване и реконструкция на туристически обекти.

Нов сграден фонд за болничната и доболничната помощ в Червен бряг. Център по хемодиализа, обслужващ и съседни общини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]