Телиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Телиш
Общи данни
Население 954 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 44,059 km²
Надм. височина 230 m
Пощ. код 5990
Тел. код 06575
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 72206
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Червен бряг
Данаил Вълов
(ПК „Тракия“, АБВ, БДЦ, РБ)
Кметство
   - кмет
Телиш
Нели Дакова
(ГЕРБ)
Телиш в Общомедия

Телѝш е село в Северна България. То се намира в община Червен бряг, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено между Плевен (35 километра) и Червен бряг (22 километра). Гара на железопътната линия София-Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възникнало на кръстовището на стар римски път. Името му до 1878 година е Азизие.

Археология

В праисторическото селище в местн. "Редутите" от енеолит-ранно-бронзовата епоха отпреди 5500-5200 г. са установени костни останки от над 18 вида диви и домашни животни, обекти на лова и животновъдството от древните му обитатели. По-голям интерес представляват изчезналите тур (диво говедо) (Bos primigenius), тарпан (див кон) (Equus ferus ferus) и речен бобър (Castor fiber). Сред останките от птици палеоорнитологът проф. Златозар Боев е открил кости от скален орел (Aquila chrysaetos) - вероятно птица с тотемно-ритуално значение по онова време.[1]


През Руско-турската война (1877-1878) тук се водили ожесточени боеве. Построен е паметник Черния паметник на загиналите руски войници. Край селото се намират археологически разкопки, които са датирани от преди около 7000 години - най-старите на Балканите. В тази местност се намира и Редут (разрушено вече укрепление) използвано през Руско-турска война (1877-1878). Битката при Телиш е началото на края на османското владичество (робство)

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Православният храм “Св. Димитрий” е изграден през 1899 г. Има свещеник. Ремонтиран и подържан в добро състояние. Храмов празник 26 октомври – Димитровден.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото има прекрасен релеф (слабо изразен предбалкан) граничи с два огромни язовира осигуряващи приятни мигове за запалените въдичари. По-големият язовир наречен от местните Дъбнишки е невероятно място удобно за прекарване на приятни мигове сред природата практикуване на водни спортове и разбира се риболов. Разпростира се от края на с. Телиш до началото на с. Горни Дъбник.В язовира може да се хване каракуда, бяла риба/смадок/,уклеи, толстолоб и др.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Трифон зарезан , 3 март , Димитров ден, 1 юни , 2 юни , 8 Март и др.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В селото се намира първата и по-стара винарска изба, от двете съществуващи, на фирма "Телиш" АД. Фирмата е специализирана в производството на висококачествени червени вина от класическите френски сортове Мерло и Каберне совиньон.


Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

ст.н.с I ст.(проф.) Цвятко Христов Василев /1924 - 1986/

проф. д-р инж. Константин Миронов Тасев

проф. Гено Йончев Грозев

Петър Данаилов - оперен певец

агр. Марин Маринов (Фараончето) - общественик, читалищен активист, дарител; поет и драматург

Димитър Стефанов Стоянов -многократен републикански и балкански шампион по фехтовка (шпага)

полк. доц. д-р инж. Добрин Маринов Диков - офицер от Генералния щаб, автор на редица сериозни разработки в областта на комуникациите

доц. д-р Йордан Калчев - НСИ

Стоян Михайлов - местен общественик,допринесъл за развитието на селото

Людмил Христов - спортен журналист, зам. гл. редактор на в."Меридиан Мач"

Димитър Николов Бойновски-поет /1928 - 2005/

Александър Калчев - поет

доц. д-р Дафинка Ангелова - ръководител катедра "Математика и информатика" при ВСУ "Любен Каравелов" София

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Поезия за Телиш[редактиране | редактиране на кода]

Александър Калчев[редактиране | редактиране на кода]

Руски паметници над Телиш

Като черни соколи

са застанали горе

и ни гледат от хълма.

Те са там, те припомнят

люти битки и кръв.

Как гърми тишината!

Залп след залп и отново

аз чета имената

на убитите в боя.

Редови, капитани -

неизвестни фамилно,

ред по редом остават

по войнишки, починно.

В земя непозната

и майка, и мащеха

те не търсеха злато,

те ни чувстваха братя.

Не понасяха робство.

Свободата на брат им

можеше всичко да коства -

не смъртта на душата.

Неподвластни са вече

миговете от време.

Те стоят като свещи

и тежат като бреме.

Те на нас ни припомнят,

зло дано ни отмине.

Някой нов Верешчагин

ще твори " Панихида".

Като черни соколи

са застанали горе

и ни гледат от хълма.

Преминават сезони.

Те са там. Не помръдват!Други[редактиране | редактиране на кода]

Скала Телиш край остров Ливингстън, Южни Шетландски острови е наименуван в чест на село Телиш.

Потребителна кооперация „Стопански подем”[редактиране | редактиране на кода]

ПК "Стопански подем", с. Телиш[редактиране | редактиране на кода]

Потребителна кооперация „Стопански подем” се намира в село Телиш, обл. Плевен на ул. „Георги Димитров”, №22. Създадена е на 22 март 1906г. от кооперативните дейци: Марин Иванов Ганчев, Крачун Иванов Миков, Пешо Иванов Драшански и много други. Кооперацията съществува от началото на Възраждането на село Телиш, преживява парични затруднения и недостиг на стоки, заради политическите междуособици и войните на България за обединение с откъснатите територии.

Предметът на дейност включва търговия на едро и дребно, продажба на стоки от собствено производство, производство на стоки, хляб, хлебни и сладкарски изделия, на безалкохолни, спиртни и други напитки. А също така внос, износ, реекспорт. Изкупуване, производство и преработка на селскостопанска продукция, битови услуги, влогово-кредитна дейност и друга, която не е забранена от закона. Обектът на счетоводството е покупко-продажба на стоки и материали и кооперацията притежава пет магазина и една административна сграда.

Кооперацията се състои от една административна сграда и пет магазина, чиято задача е покупко-продажба на стоки. Единствените операции, които се правят в сградите са свързани с ремонт. Всекидневно се попълват стокови разписки, разходни касови ордери, приходни касови ордери, вносни бележки и постъпват фактури от доставчици на различни фирми.

Обектите се охраняват от СОТ „Арми Секюрити”. Персоналът е разпределен както следва: Председател- Пенка Цанкова Ненчева хранителен магазин в центъра на селото- Бистра Димитрова Стоянова и Дафинка Георгиева Иванова; железарски магазин- Пенка Христова Иванова; хранителен магазин №1- Цветанка Христова Петрова; хранителен магазин №2- Сашка Цветанова Иванова; хранителен магазин №3- Татяна Георгиева Маринова; заместник- Йошка Георгиева Цолова. Заплатите се начисляват в началото на месеца във ведомост за заплатите, а се изплащат в края на месеца с РКО за предходния месец. Персоналът сe ползва с платен годишен отпуск. На определени отчетни периоди или преди отпуск се прави ревизия на магазините, а също така инвентаризация. Установяват се липси и излишъци и резултатите се описват в инвентаризационен опис, сравнителна ведомост, протоколи.

Паричните постъпления в касата се изчисляват всеки ден. Общата сума на стокооборота се записва в ПКО и после в отчети за дневните продажби се попълват сумите за всеки магазин. Той се записва в стоково-паричен отчет в средата и края на месеца. Кооперацията има бизнес-отношения с Централна Кооперативна Банка в гр. Червен бряг, попълва се платежно нареждане. С НОИ се отчитат социалните и здравните осигуровки, а в НАП -сумите по ДДС. Всеки месец се съставя сборна ведомост със задълженията, покупките и продажбите на магазините. Сумите и шифрите на сметките се попълват в журнали, а не в мемориален ордер. При амортизация се използва линеен метод.

Кооперацията е членка на Централен Кооперативен Съюз и Кооперативен Съюз-Плевен. Сключват се стоково-парични отношения с много фирми. По-голямата част от тях са за хранителни стоки и строителни материали. Дистрибуцията се извършва чрез камиони, леки автомобили в амбалажни материали, найлонови пликове и хладилни чанти. Видове фирми: СОТ „Арми Секюрити”- охранителна фирма; „ВиК”; „ЧЕЗ”;„Тончев Комерс”- зеленчуци; „Зизи” ООД- месни продукти; „Цър-Пър 2010” ООД- сурови месни продукти; „Теди 1975” ЕООД, „Детелина” и „Тим” ООД- безалкохолни напитки; „Топ Трейд”- подправки и нишестета; „Олег Пандинов 2001” ЕООД, „Лъки Ком”, „Катрин Комерс” ООД и „Емилия Петкова” ЕТ- захарни изделия; „Паме”ООД- натурални сокове; „Делийвъри Трейд” ЕООД- колбаси; „Некс” ЕООД- сладолед и замразени продукти; „Арте” ООД, „Нерон 2011” ООД и „Грестокомерс” ЕООД- хранителни стоки; „М-ТЕЛ”; „Виваком” и „Табако Логистик” ООД- ваучери; „Евтерпа Трейд”- козметика; „Деса” ЕТ и „Плевен КООП” АД- хранителни стоки; „Илтон”,„Дик” и „Плевенски хляб”- хляб; „Кандев” ЕТ- строителни материали; „Витела България” ЕООД- мляко. Няколко определени групи храни се контролират от РИОКОЗ и РВМС.

В управлението на кооперацията се включва Управителен съвет, който организира нейната дейност. Контролният съвет контролира действията на Управителния съвет. Общото събрание гласува и обсъжда сключените решения. В него участват 143 член кооператори, които внасят членски вноски и имат членски книжки. Вписват се личните данни, размерът на дяловите вноски, а също така техните права и задължения. Размерът на дяловите вноски може да бъде от 10 лева до 500 лева, а те образуват Дяловия капитал. В началото на всяка текуща година Управителният съвет на ПК „Стопански подем” свиква годишно отчетно събрание на основание чл.16(3)т.1 от Закона на кооперациите и решение. На него се одобрява Годишния счетоводен отчет и се разпределят печалбите от предходната година. Приема се бизнес-планът за текущата година. Контролният съвет предоставя заключение по отчета на Управителния съвет и доклад за контролната му дейност. В зависимост от размера на дяловата си вноска и печалбата на кооперацията, член кооператорът получава дивидент. Общата сума на Дяловия капитал няма ограничения. Всяка година след отчетното събрание се предоставя удостоверение на Агенцията по вписванията в гр. Плевен, където се вписва кооперацията и е като доказателство за нейното съществуване.

На Общото събрание се избират членовете на Управителния съвет и Контролния съвет. Техният мандат е четири години, като могат да бъдат преизбирани. Контролният съвет е съставен от 3 членове- Румяна Величкова Йотова, Йонка Хитова Димитрова и Илиана Антонова Димитрова. В Управителния съвет се включват Председател- Пенка Цанкова Ненчева и 6 членове Снежанка Илиева Данчева, Светла Димитрова Василева,Цветанка Лакова Мешинска, Петър Стойнев Василев, Наню Нейков Нейков и Надеждa Авксентиева Василева. Само председателят е платен, останалите не са.

Права на член кооператорите: 1.Участва и се ползва от нейната дейност; 2. Участва и гласува в Общото събрание; 3.Избира се в нейните органи и органите на Кооперативния съюз, в който членува кооперацията, както и в органите на ЦКС; 4.Иска информация от нейните органи за изпълнение на взетите решения; 5.Иска отмяна на незаконните и противоуставните решения и действия на нейните органи; 6.Получава дивиденти; и 7.Получава дяловата си вноска при прекратяване на членството.

Задължения на член кооператорите: 1.Съдейства за постигане на нейните цели и участва в дейността; 2.Спазва устава; 3.Прави определените от устава вноски; 4.Подпомага увеличаването на кооперативното имущество и съдейства за неговото опазване; 5.Проявява висока кооперативна дисциплина, вярност към кооперативните ценности и принципи и чувство за принадлежност към кооперацията. (Из Закона за кооперациите и Образеца за устав на ПК, разработен от ЦКС).

В ПК „Стопански подем” документите се осчетоводяват съгласно Национален сметкоплан. Той е обнародван в Притурка на Държавен вестник от 2000г. В сметкоплана сметките са разпределени в 9 раздела и е съобразен със Закона за счетоводството.

[2]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рибаров, Г., З. Боев. 1997. Костни останки от диви и домашни животни от праисторическото селище "Телиш-Редутите" при с. Телиш (Плевенско). - Historia naturalis bulgarica, 7: 61-70.
  2. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Telish Rock.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]