Литорална зона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Литорал.

Литорална зона

Литоралната зона е онази част от крайбрежната зона, която е засегната от приливни процеси и обикновено се използва за определяне на местообитанията на множество морски форми на живот.

Близостта на водата придава редица отличителни характеристики на литоралните региони. Ерозивното ѝ въздействие води до образуването на определен вид форми на релефа като пясъчни дюни и естуари. Естественото преместване на литорала по крайбрежната зона се нарича крайбрежен дрейф. От гледна точка на биологията постоянното наличие на вода осигурява огромно разнообразие от растителен и животински свят и по-специално образуването на обширни влажни зони.

Тази област обикновено се разделя на три под-зони:

  • Супралиторална зона - зона, която не е залята от приливи и отливи, но е засегната от прибоя на вълните. Тази зона има екстремни, но сравнително стабилни условия на живот през цялата година, в горещи и сухи лета и в студени зими. Тази зона е изложена на силна слънчева радиация и на високото ниво на солеността на локви, които бавно се изпаряват на слънце. Броят на видовете, живеещи в тази зона, е сравнително малък.
  • Литорална зона - зоната между горната граница на прилива и долната граница, където водата отстъпва само за много кратък период. Подобно на супралиторалната зона, условията на живот тук също са екстремни, но са обект на внезапни промени. Зоната е под въздействие на физически сили като прибой на вълните и ерозия, по време на прилив животните трябва да се адаптират към живота под вода и при отлив, към условията на въздуха, вятъра и пряката слънчева светлина. Животните в тази зона обикновено имат уникални адаптации към жизнената среда.
  • Сублиторална зона - зоната, която е непосредствено след ниската точка и е винаги залята с морска вода.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]