Лондонски симфоничен оркестър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Лондонският симфоничен оркестър е сред най-големите оркестри в Обединеното кралство. От 1982 г. се помещава в Барбиканския център в Лондон.

Създаден е през 1904 като независима организация, първата в Обединеното кралство. Първият концерт изнасят на 9 юни същата година, под диригентството на Ханс Рихтер. Същият е диригент до 1911, когато е заменен от Едуард Елгър.

С концерта си в Париж през 1906, Лондонският симфоничен оркестър е първият британски оркестър, гостувал на страна извън острова. През 1912 оркестърът получава покана да свири в Ню Йорк, като се предвижда членовете му да пътуват със злополучния курс на параходаТитаник“, но малко преди отпътуването отменят запазените билети. Въпреки това, през 1912 изнасят концерта си в Ню Йорк. През 1973 са поканени да свирят на Залцбургския фестивал, след което правят турне по света.

Лондонският симфоничен оркестър участва в записите на много музика за филми като „Междузвездни войни“, „Хари Потър и стаята на тайните“ и др. Участват и в записите на много музикални албуми като „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“ на „Бийтълс“.

Други оркестри в града[редактиране | редактиране на кода]