Сити (Лондон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лондон Сити)
Вижте пояснителната страница за други значения на Сити.

Лондонско сити
City of London
град
Изглед към лондонското сити през 2018 г.
Знаме
      
Герб
Местоположение в Голям ЛондонМестоположение в Голям Лондон
Страна Великобритания
Площ2,90 km²
Население9401 души (2016)
3242 души/km²
Съст. странаАнглия
РегионГолям Лондон
Часова зонаUTC+0, UTC+1
Телефонен код020
Пощенски кодEC, WC, E, SE
Официален сайтcityoflondon.gov.uk
Сити в Общомедия

Сити или Лондонско Сити (на английски: City of London) е отделна административна единица (церемониално графство) в Англия, макар че е сравнително малък квартал в центъра на Голям Лондон, Обединено кралство. Той представлява историческото сърце на Лондон, някогашния древноримски град Лондиниум (Londinium) основан през 47 година като търговско пристанище, около който с вековете се е разраствал съвременният град. Границите му са останали непроменени от Средните векове и сега то е само малка част от метрополията Лондон, макар че играе водеща роля особено в икономиката и финансите не само на страната, но и на света. Често бива наричано „Ситито“ или „Квадратната миля“, тъй като реалният му размер е около една квадратна миля [1] по площ. Същото име често се използва като нарицателно и за финансовите услуги в Обединеното кралство, които исторически са били разположени тук. В днешно време тук са разположени много финансови институции, както и централната банка Банк ъф Ингланд.

През Средновековието градът Лондон е бил в границите на Сити, а всички останали съвременни квартали са били села, разположени наблизо (borough). Днес Голям Лондон е огромна градска агломерация и е съставен от 32 такива квартала и от Сити (официално наричано City of London). Местната власт на Сити се нарича Корпорация на Лондонското Сити (City of London Corporation) и е уникална в Обединеното кралство по своите правомощия и функции. Корпорацията се оглавява от лорд кмет на Лондон („Lord Mayor of London“), който е различен (а и длъжността му е исторически по-стара) от кмета на Лондон. Избира се за една година от жителите на Ситито.

Около 80% от историческите сгради на Сити са унищожени през 1666 г. по време на големия пожар в Лондон след което основния брой здания, включително катедралата Сейнт Пол са построени под ръководството на архитекта Кристофър Рен. През 70-те години на 20 век се разгръща мащабно строителство на високи офисни сгради като 40 етажния 180 метров екологичен небостъргач Мери Екс построен в периода 2001 – 2004 г.

Девизът на Лондонското Сити е написан на латински „Domine dirige nos“, което се превежда като „Господи, води ни“. Приет е през XVII век, а най-ранното му опоменаване е през 1633 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. City of London Resident Population Census 2001 (PDF) // Corporation of London, Юли 2005. Архивиран от оригинала на 2011-06-12. Посетен на 10 април 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата City of London в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​