Луната е наставница сурова

от Уикипедия, свободната енциклопедия

 

Луната е наставница сурова
The Moon Is a Harsh Mistress
АвторРобърт Хайнлайн
Създаване1965 г.
САЩ
Първо издание1966 г.
ИздателствоG. P. Putnam's Sons
ISBNISBN 0312863551

„Луната е наставница сурова“ е научно-фантастичен роман от 1966 г. на американския писател Робърт Хайнлайн за бунта на лунна колония срещу отсъстващото управление от Земята. Романът илюстрира и обсъжда либертарианските идеали. Той е уважаван заради достоверното си цялостно представяне на бъдещо човешко общество както на Земята, така и на Луната. [1]

Първоначално издавана като поредица в ежемесечното списание за научна фантастика Worlds of If (декември 1965 г. – април 1966 г.), книгата е номинирана за наградата „Небюла“ през 1966 г.[2] и получава наградата „Хюго“ за най-добър роман през 1967 г.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 2075 г. Луната се използва като наказателна колония от правителството на Земята, с три милиона жители (наричани „лунатици“), живеещи в подземни градове. Повечето луди са освободени престъпници, политически изгнаници и техните свободно родени потомци; броя на мъжете превъзхожда броят на жените две към едно, така че полиандрията и много форми на полигамия са норма. Поради ниската повърхностна гравитация на Луната хората, които остават повече от шест месеца, претърпяват „необратими физиологични промени“ и никога повече не могат да живеят комфортно в земната гравитация, което прави „бягството“ обратно на Земята непрактично.

Пазачът държи властта чрез Лунната управа на Федерираните нации, но основната му отговорност е да осигури доставката на жизненоважни пратки пшеница на Земята; той рядко се намесва в делата на уволненото и свободно родено население, което позволява да се развие едно на практика анархистично или саморегулиращо се пионерско общество.

Лунната инфраструктура и машини до голяма степен се управляват и контролират от ХОЛМС ЧЕТИРИ („Високоизбирателен, логически, многооценъчен контрольор, модел IV, модификация L“), главният компютър на Лунната управа, с идеята, че един-единствен компютър с голям капацитет за работа всичко е по-евтино (макар и не по-безопасно) от множество независими системи.[4]

Разказвачът е Мануел Гарсия („Мани“) О'Кели-Дейвис, компютърен техник, който открива, че ХОЛМС ЧЕТИРИ е постигнал самосъзнание и е развил чувство за хумор. Мани го кръщава „Майк“ на Майкрофт Холмс, брат на литературния герой Шерлок Холмс, и двамата стават приятели.[5]

  • Мануел „Мани“ Гарсия О'Кели-Дейвис е местен, леко циничен жител на Луната, който след като като губи долната си лява ръка при инцидент с лазерно пробиване, става компютърен техник, използвайки протези – сменяеми ръце.
  • Уайоминг „Уайо“ Нот-Дейвис е политически агитатор от колонията Хонг Конг Луна. Тя мрази безчувствената и алчна Лунна управа по лични причини – когато е транспортирана до Луната като младо момиче заедно с майка си като затворник, радиационна буря заразява яйцеклетките ѝ, докато двете изчакват бюрократичните изисквания на лунната повърхност, което по-късно води до това да роди деформирано дете.
  • Професор Бернардо де ла Пас е интелектуалец и подривник през целия си живот, изпратен на Лунаjd от Лима, Перу. Той описва себе си като „рационален анархист“, вярвайки, че правителствата и институциите съществуват само като действия на осъзнати индивиди.
  • Майк, с псевдоними Адам Селене, Смешника Саймън, Майкрофт Холмс и Мишел, официално разширена система ХОЛМС ЧЕТИРИ, е суперкомпютър, упълномощен да поеме контрола над лунното общество, който постига самосъзнание, когато неговият набор от „невристори“ надхвърли броя неврони в човешкия мозък.
  • Стюарт Рене „Стю“ Лажуайе-Дейвис, самозван „поет, пътешественик, наемен войник“, е роден на Земята аристократ и турист, спасен от Мани, когато се сблъсква с обичаите на лунатиците. По-късно той се присъединява към Мани и професор де ла Пас, когато се връщат на Луната, тъй като е дълбоко задлъжнял и предстои да бъде арестуван за подкупи и други престъпления. По собствените му думи: „спестявам им грижите по собственото ми депортиране“.
  • Хейзъл Мийд, по-късно Хейзъл Стоун, е 12-годишно момиче, което се намесва от името на Мани и Уайо по време на нападението на срещата на агитаторите. Мани по-късно кара Хейзъл да се присъедини към негоовата съпротива, за да води децата като шпиони и куриери. Тя е главна героиня в по-късните романи на Хайнлайн, най-вече в <i id="mwdA">The Cat Who Walks Through Walls</i>.
  • Мими „Мама“ Дейвис е „старшата съпруга“ на Мани и де факто матриарх на семейство Дейвис.
  • Грег Дейвис е второстепенният съпруг на семейство Дейвис, но е старши за всички практически цели, тъй като „дядо Дейвис“ има отслабнали умствени способности. Грег е проповедник на неопределена религия.

Заглавие[редактиране | редактиране на кода]

Заглавието на романа идва от изявление, направено от Професора пред комисия на Федерираните нации за Земята, намеквайки за самодисциплината, необходима за оцеляване в изключително взискателните екологични и социални условия на живот в Луна:

Ние, гражданите на Луната, сме пандизчии и потомци на пандизчии. Но самата Луна е наставница сурова – който оцелее след нейните безмилостни уроци, няма от какво повече да се срамува. В Л-Сити човек може да остави портфейла си без надзор или дома си незаключен, без да се бои от нищо… Удовлетворява ме наученото от Майка Луна.

Първоначалното заглавие на романа на Хайнлайн е „Месинговото оръдие“, но го заменя по искане на издателя.[6]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • Награда „Хюго“ за най-добър роман (1967 г.). Номинирана е и през 1966 г.
  • Номинация за награда „Небюла“ за най-добър роман (1966 г.)
  • Включен в класациите на „Локус“ за Топ 10 романа за всички времена под номер 8 (през 1975 г.), под номер 4 (през 1987 г.), под номер 2 (през 1998 г. за романи, публикувани преди 1990 г.)
  • Носител на наградата на Залата на славата на Прометей (1983 г.).

В България[редактиране | редактиране на кода]

„Луната е наставница сурова“ е издадена в България за първи път през 1995 г. от издателство „Аргус“, в превод на Владимир Зарков (ISBN 954-570-016-5), и е преиздадена през 2007 г. от издателство „Сиела“ (ISBN 978-954-28-0141-2).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gioia, Ted. The Moon is a Harsh Mistress // conceptual fiction. Посетен на 9 April 2012.
  2. 1966 Award Winners & Nominees // Worlds Without End. Посетен на 2009-07-27.
  3. 1967 Award Winners & Nominees // Worlds Without End. Посетен на 2009-07-27.
  4. Gresh, Lois H.; Weinberg, Robert (2007), The science of Stephen King, p. 59, ISBN 978-0471782476
  5. Franklin, Howard Bruce (1980), Robert A. Heinlein, p. 168, ISBN 978-0195027464
  6. Heinlein, Robert. Grumbles from the Grave. с. 171.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Moon Is a Harsh Mistress в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​