Любор Нидерле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Любор Нидерле
Lubor Niederle
чешки археолог и етнограф

Роден
Починал
14 юни 1944 г. (78 г.)
Научна дейност
Област Археология, антропология, етнография, география
Образование Карлов университет
Работил в Карлов университет
Любор Нидерле в Общомедия

Любор Нидерле (на чешки: Lubor Niederle) е чешки археолог, антрополог и етнограф. Той е един от основателите на модерната археология в чешките земи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Любор Нидерле е роден на 20 септември 1865 година в Клатови. Следва в Карловия университет в Прага между 1883-1887 година. Изучава класическа археология, след това антропология, социология и етнология. По-късно учи в Мюнхен при Йоханес Ранк през 1889 година и археология в Париж при Леон Manouvriere. След това Любор Нидерле обикаля редица славянски страни, изучавайки археологически находки и исторически документи. През 1898 година става професор на Карловия университет и като такъв опонира на представителя на Музейното училище Йозеф Ладислав Пич. Между 1907-1908 година е декан във факултета по Философия в Карловския университет, до 1909 година е заместник-декан, а между 1927-1928 е негов ректор. През 1919 година указва помощ при създаването на Държавния археологически институт, днес Институт по Археология в Чехия[1].

Любор Нидерле публикува редица статии за етнографията и археологията на славяните и редактира редица списания по въпроса. Още през 1902 година започва издаването на „Славянски старини“ (Slovanské starožitnosti), в което публикува етнографска и езикова карта на Славянския свят. Подпомага дейността на Славянския институт в Прага[2], чийто директор е в периода 1928-1931 година.

Сред най-познатите му трудове са „Ръчна книга по Чешка археология“ от 1910 година, съвместно с Карел Бучтела. А също и единадесетте издания на „Славянски старини“, издавани между 1902-1934 година. С нея изчерпателно изследва произхода и праисторията на славяните, като така продължава работата на Павел Шафарик.

Любор Нидерле умира на 14 юни 1944 година в Прага[3][4][5].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония