Люис Морган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Люис Морган
американски антрополог

Роден
Аурора, окръг Каюга, САЩ
Починал
Погребан Рочестър, САЩ
Научна дейност
Област Антропология
Подпис Signature of Lewis Henry Morgan.png
Люис Морган в Общомедия

Люис Хенри Морган (21 ноември, 1818 – 17 декември, 1881) е американски антрополог, етнолог и писател. Макар и юрист по образование и професия, той е известен със своите проучвания върху индианците и теорията си за еволюцията на културите. Морган е изтъкната личност, получила множество високи отличия през живота си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Люис Морган се ражда в провинциално градче. През 1840 завършва право в колежа „Юниън“, в град Скънъктади и започва практика в родния си град Аурора, както и в Рочестър. Работи в нюйоркския сенат, през 1879 е избран за президент на Американската асоциация на научния прогрес и член на Американската академия на науките. Умира през 1881 на 63-годишна възраст.

Морган и етнологията[редактиране | редактиране на кода]

Морган проявява жив интерес към индианците, населяващи неговия регион и спомага за учредяването на клуба Велекия орден на ирокезите (англ. Grand Order of the Iroquois), чиято цел е популяризиране интереса към ирокезите. Формално е приет за член на в тяхното общество като бива осиновен от ирокезкото племе сенека с името Тейедейоуку (името Tayadaowuhkuh носи смисъла на „изглаждащ различията“ между бѐлите и ирокезите).

Луис Морган в средата на XIX в. в своя труд „Ирокезкият род“ твърди, че обичайният начин за осигуряване на жени, включително и да се избегне кръвосмешението, е кражбата на жени от друг род.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]