Мадан (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Северозападна България. За града в Южна България вижте Мадан. За седловината в Антарктика вижте Мадан (седловина).

Мадан
Общи данни
Население 764 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 39,208 km²
Надм. височина 100 – 199 m
Пощ. код 3448
Тел. код 09515
МПС код М
ЕКАТТЕ 46036
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Бойчиновци
Светлин Сретениев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Мадан
Наташа Кирилова
(БСП)

Мада̀н е село в Северозападна България. То се намира в община Бойчиновци, област Монтана.

География[редактиране | редактиране на кода]

Мадан е село, намиращо се в община Бойчиновци, област Монтана и е близо до река Огоста. Селото се намира на 4 км.от с.Кобиляк /село на р.Огоста/ , свързани с черен междуселски път. Отдалечено е на 30 км от град Монтана и на 40 км от градовете Враца и Лом. Основните отглеждащи се култури са пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, зеленчуци и плодове. Село Мадан е заобиколено от красива природа и богат животински свят. Преобладаващите ветрове са западни. Често явление са гръмотевичните бури, понякога скоростта на вятъра достига 25 метра в секунда.

Землището на селото попада в местността „Златия“, както и землищата на Вълчедръм и селата Якимово и Септемврийци, с които граничи. Границата на „Златия“ са землищата на тези населени места.

През селото минава малка рекичка „Маданска бара“, която извира край селото, губи се под земята към местноста „Чуй петел“ след което се явява пак преди с.Лехчево и се влива в р.Огоста. Рекичката е малка, но на края на селото има микроязовир.

История[редактиране | редактиране на кода]

Данни за създаване на селото, поне за сега не са известни. В турските архиви на Видинския санджак от 1576 година е упоменато за съществуването на селото под името „Медан“.

През 1911 година за първи път в България, в село Мадан от братя Симеонови е проведена доброволна комасация на земеделските земи. Държавен закон за комасиране е издаден чак през 1925 година.

Първи опит за нормативно уреждане на комасацията в България е внесеният през 1908 г. в Народното събрание Законопроект за групиране на земите, който е останал неразгледан.

Първите практически опити за комасация в България са извършени през 1911 г. в с. Мадан, Фердинандска[2] околия – сега в област Монтана, където по частна инициатива са уедрени отначало чрез последователни заменки[3] и групиране разпръснатите имоти на петима братя, а впоследствие и на други собственици, и в течение на 10 – 12 години се създават т. нар. мадански чифлици.

За далечното минало на Мадан знаем твърде малко, но ако съдим по следите от старото рударство, виждаме, че едни от първите обитатели тук са били траките. Названието „Мадан“ е от по-късен период и е свързано с рудодобива. [1]

https://cartograf.wordpress.com/2012/12/.../списък-на-населените-места-във-област...

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Християнство

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Основно училище „Отец Паисий“
  • Народно Читалище „Гоцо Николов“
  • Църква”Св. Петър и Павел”, строена в края на 19 век.
  • Целодневна детска градина „Щастливо детство“

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодният събор на селото е в първата седмица от август. Всяка година се провежда състезание по раликрос, който обикновено е първи кръг за Българския шампионат по раликрос. Имало е случаи, когато се провеждат два кръга в Мадан. Например през 2012 и 2015 има по две състезания. Едното в началото на сезона, а другото в средата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]