Мазерати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Мазерати
Maserati
Лого на Мазерати
Основана 1914 г.
Седалище Модена, Италия Flag of Italy.svg
Служители 714 (2011)
Продукти автомобили
Уебсайт http://www.maserati.com/
Мазерати в Общомедия

Maserati S.p.A. (по-често само Maserati, Мазерати) е италианска компания, производител на състезателни и спортни коли, създадена в Болоня на 1 декември 1914 г.

Седалището на компанията е в Модена. Емблемата ѝ представлява тризъбец, елемент от фонтана на Нептун в Болоня. Компанията е производител на луксозни коли, конкуриращ се с „Астон Мартин“ и „Ягуар“, а понякога дори с големи германски компании за масово производство като „Ауди“, „Мерцедес-Бенц“ и БМВ.

От 1993 г. компанията е притежание на италианския автомобилен гигант Фиат Груп. В групата на Фиат е асоциирана с „Ферари“ в подгрупата за спортни коли заедно с „Алфа РОмео“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Четиримата братя Мазерати

Братята Мазерати – Алфриери, Биндо, Карло, Етоне, Ернесто и Марио, са свързани с автомобилите в началото на XX век. Алфриери, Биндо и Ернесто конструират двулитрови коли „Гран При“ за фирмата „Диато“. През 1926 г. „Диато“ увеличава производството на спортни коли, което води до създаването на първото „Мазерати“ и откриването на компания „Мазерати“. Една от първите коли, носещи емблемата „Мазерати“ и спечелила състезанието „Тарга Флорио“ през 1926 г., е управлявана от Алфриери. „МАзерати“ започва да създават четири, шест, осем и шестнадесет-цилиндрови състезателни коли. Смята се, че художник с името Марио създава емблемата с тризъбеца. Алфриери умира през 1932 г., но останалите трима братя продължават да работят във фирмата и да конструират коли, които печелят състезания.

Мазерати е собственост на друг италиански прозводител Де Томасо в периода 1975 – 1989.

Maserati 4 CL

През 2005 г., вследствие от решението между FIAT и „Дженъръл Мотърс“, „Мазерати“ е отделено от „Ферари“ и върнато под пълния контрол на Фиат. Фирмата е решила да създаде поредица от луксозни спортни коли под името „Мазерати“. Поради гореспоменатия договор ГМ трябва да плати на Фиат 1 милиард долара.

В САЩ „Мазерати“ има следните продажби:

  • 2005 – 2 006 коли
  • 2006 – 2 108 коли
  • 2007 – 2 540 коли

В края на първата половина на 2007 г. „Maserati“ успява да постигне печалба под управлението на FIAT. 2014 г. бележи исторически рекорд на продадени в Северна Америка за годината коли – общо 13 411, което е повишение с 169% спрямо 2013 г.[1] Световните продажби на „Maserati“ през същата 2014 г. възлизат на около 36 500 коли, което е 136% увеличение спрямо 2013 г.

От 1993 г. „Мазерати“ е собственост на италианско-американския автомобилен гигант Фиат Крайслер Отомобайлс (FCA), като предшественикът на FCA, Фиат С.п.А..

През 2011 г. Мазерати представя своята първа концепт-колакросоувъра Мазерати Кубанг. Съгласно официалния сайт, Кубанг е концептуален автомобил, който заменя миналото, оставайки му верен, бележейки пътя към бъдещо технологично превъзходство, което се грижи за околната среда и се характеризира с безпогрешни конструктивни решения.“

През първата половина на 2016 г. започва серийното производство на кросоувера Levante – първият SUV на компанията.

„Мазерати“ във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]