Мазерати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Maserati
Лого на Maserati
Основана 1914 г.
Седалище Модена, Италия Италия
Служители 714 (2011)
Продукти автомобили
Уебсайт http://www.maserati.com/
Maserati в Общомедия

Maserati S.p.A. (по-често само Maserati, Мазерати) е италианска компания, производител на състезателни и спортни коли, създадена в Болоня на 1 декември 1914 г.

Седалището на компанията е в Модена. Емблемата ѝ представлява тризъбец, елемент от фонтана на Нептун в Болоня. Компанията е производител на луксозни коли, конкуриращ се с „Aston Martin“ и „Jaguar“, а понякога дори с големи германски компании за масово производство като „Audi“, „Mercedes-Benz“ и BMW.

От 1993 г. компанията е притежание на италианския автомобилен гигант FIAT. В групата на FIAT е асоциирана с „Ferrari“ в подгрупата за спортни коли заедно с „Alfa Romeo“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Братята Мазерати – Алфриери, Биндо, Карло, Етоне, Ернесто и Марио, са свързани с автомобилите в началото на XX век. Алфриери, Биндо и Ернесто конструират двулитрови коли „Grand Prix“ за фирмата „Diatto“. През 1926 г. „Diatto“ увеличава производството на спортни коли, което води до създаването на първото „Maserati“ и откриването на компания „Maserati“. Една от първите коли, носещи емблемата „Maserati“ и спечелила състезанието „Targa Florio“ през 1926 г., е управлявана от Алфриери. „Maserati“ започва да създават четири, шест, осем и шестнадесет-цилиндрови състезателни коли. Смята се, че художник с името Марио създава емблемата с тризъбеца. Алфриери умира през 1932 г., но останалите трима братя продължават да работят във фирмата и да конструират коли, които печелят състезания.

През 2005 г., вследствие от решението между FIAT и „General Motors“, „Maserati“ е отделено от „Ferrari“ и върнато под пълния контрол на FIAT. Фирмата е решила да създаде поредица от луксозни спортни коли под името „Maserati“. Поради гореспоменатия договор GM трябва да плати на FIAT 1 милиард долара.

В САЩ „Maserati“ има следните продажби:

  • 2005 – 2 006 коли
  • 2006 – 2 108 коли
  • 2007 – 2 540 коли

В края на първата половина на 2007 г. „Maserati“ успява да постигне печалба под управлението на FIAT. 2014 г. бележи исторически рекорд на продадени в Северна Америка за годината коли – общо 13 411, което е повишение с 169% спрямо 2013 г.[1] Световните продажби на „Maserati“ през същата 2014 г. възлизат на около 36 500 коли, което е 136% увеличение спрямо 2013 г.

Днес „Maserati“ е собственост на италиано-американския автомобилен гигант Fiat Chrysler Automobiles (FCA), като предшественикът на FCA, Fiat S.p.A. (FIAT), я владее от 1993 г.

„Maserati“ във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]