Максимилиан Йозеф Баварски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Максимилиан Йозеф)
Максимилиан Йозеф Баварски
херцог на Бавария
Роден
Починал
15 ноември 1888 г. (79 г.)
ПогребанТегернзе (Германия), Федерална република Германия

Управление
Период1837 – 1777 
Герб
Семейство
РодВителсбахи
БащаПий Август Баварски
МайкаАмалия Луиза фон Аренберг
СъпругаЛудовика Баварска (9 септември 1828 – неизв.)
ДецаЛудвиг Вилхелм Баварски (1831–1920)
Елена Каролина Тереза Баварска
Елизабет Баварска
Карл Теодор Баварски
Мария-София Баварска
Матилда Лудовика Баварска
София Шарлота Августа Баварска
Максимилиан Емануил Баварски
Максимилиан Йозеф Баварски в Общомедия

Максимилиан Йозеф Баварски (* 4 декември 1808, Бамберг, Кралство Бавария; † 15 ноември 1888, Мюнхен, Германска империя) е баварски херцог от рода Вителсбахи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Херцог Максимилиан Йозеф

Максимилиан е единствен син на херцог Пий Август Баварски (1786 – 1837) и херцогиня Амалия Луиза фон Аренберг (1789 – 1823). Бил необщителен и живеел уединено в своето имение Посенхофен, купено през 1834 г. В двора Максимилиан отивал само за официални или семейни церемонии, предпочитал живота на село.

През 1838 г. Максимилиан извършва пътешествие до Египет и Палестина. Като се връща пише книгата „Wanderung nach dem Orient im Jahre 1838“ („Пътешествие на изток през 1838 г.“). Събира много сувенири, които носи в Бавария в дома на баща си, където могат да бъдат видени и днес. Сред експонатите са мумия на млада жена, глави на три мумии, няколко мумии на животни и камъни от могили и храмове.

Максимилиан е един от най-видните покровители на баварската народна музика през 19 век. Под негово влияние цитрата започва да се цени като национален музикален инструмент. Самият той свири на цитра и съчинява музика.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Максимилиан се жени на 9 септември 1828 г. в Тегернзе за своята братовчедка Лудовика Баварска (1808 – 1892) от династически съображения. Не отделял внимание на своята жена, считайки че тя е длъжна да ражда деца и да се занимава с домакинството. Людовика, дъщеря на баварския крал Максимилиан I, се чувствала обидена от сватбата с по-нисък по ранг на нея човек, тъй като сестрите ѝ се омъжват за наследствени принцове. Съпрузите имат 8 деца:[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wittelsbach 6, genealogy.euweb.cz

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]