Максимилиан Колбе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Максимилиан Колбе
полски свещеник
Максимилиан Колбе 
Роден: 8 януари 1894 г.
Починал: 14 август 1941 г. (47 г.)

Раймунд Колбе или Максимилиан (Мария) Колбе е полски свещеник, умъртвен от нацистите в Освиенцим заемайки доброволно мястото на осъден баща на 3 деца.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Раймунд Колбе е роден на 7 януари 1894 г. в Здунска Вола, Руска империя сега в Полша. Постъпва в ордена на францисканците -конвентуалци и приема името Максимилиан Мария.

Статуя на Максимилиан Колбе в Житница.

От 1912 г. до 1919 г. следва философия и богословие в Рим. Дипломира се по философия през 1915 г. и по богословие – през 1919 г. Интересува се от физика и математика, и дори проектира нови видове самолети и други машини. Ръкоположен за свещеник през 1918 г. след което се завръща се в Краков, Полша. Основава списанието „Рицар на Непорочната“, придобило огромна популярност в Полша.

През 1927 г. той започва да строи от нищото цял един град на около 40 км от Варшава – „Града на Мария“ (Непокаланов). Това е един от големите центрове на почитта към Дева Мария в страната. След малко повече от десет години в Непокаланов живеят 762 монаси: 13 свещеници, 18 семинаристи, 527 братя, 122 кандидати за свещенството и 82 млади кандидати за братя. В този нов „град“" се печатат осем списания в няколкостотин хиляди екземпляри.

Продължава тази своя дейност и в Япония, където е мисионер в Нагасаки в продължение на няколко години. Там той основава от нула друг подобен град и го нарича „Градина на Непорочната“. Завръща се в Полша в самото навечерие на Втората световна война.

На 13 септември 1939 г. е арестуван и изпратен в концентрационен лагер, където остава до декември. След като е освободен, не щади сили да превърне Непокаланов в убежище на страдащите, нуждаещите се и преследваните в суровите условия на германската окупация. На 17 февруари 1941 г. е арестуван отново и попада в концлагера Аушвиц (Освиенцим).

Жертва живота си, заемайки доброволно мястото на един осъден на смърт свой сънародник – баща на 3 деца. Загива мъченически, умъртвен от нацистите на 14 август 1941 г. Канонизиран е през 1982 г. от Папа Йоан Павел II.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]