Максим Стрезов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Максим Стрезов
български революционер
Роден
Починал

Максим Ставрев Стрезов е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стрезов е роден в охридското село Мраморец, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. След края на Първата световна война участва във възстановяването на ВМРО и в 1920 година става войвода на първата чета в Охридско. След операция на властите срещу него, бяга в Албания, където е интерниран в Берат. След освобождаването си се установява в България.[1]

През 1923 година е в четата на Георги Попхристов и обикаля Битолско. Влиза в Охрид, за да накаже обезчестилия жена му околийски началник, но не успява. След това създава нелегална група от 4-5 души в Мраморец и обикаля Горна Дебърца и Кичевско[2].

След убийството на Александър Протогеров в 1928 година е на страната на протогеровистите. Убит е в кръчмата „Автономна Македония“ на 15 януари 1930 година.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна Македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 161.
  2. Спомени на Георги Попхристов [1]
  3. Гаджев, Иван, „Иван Михайлов (отвъд легендите)“, Том I, София 2007, Университетско издателство „Свети Климент Охридски“, стр. 139.
     Портал „Македония“         Портал „Македония