Марково (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Марково.

Марково
Общи данни
Население 24 души[1] (15 юни 2020 г.)
2,27 души/km²
Землище 10,553 km²
Надм. височина 242 m
Пощ. код 6247
Тел. код 04137
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 47305
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Братя Даскалови
Иван Танев
(ПДСД)

Марково е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Марково е разположено в Горнотракийската низина. То се намира в хълмиста местност. На изток се издигат Чирпанските възвишения, на север — южните склонове на Сърнена гора, на запад — местността „Кайряка“, а на юг „Ташлъка“. Селото е разположено по течението на река Омуровска. Граничи със селата: Найденово, Медово, Верен, Голям дол и Малък дол. Отстои на 25 километра от Чирпан, на 50 километра от Пловдив и 55 километра от Стара Загора. Свързано е с шосейни асфалтирани пътища с градовете и околните села. Има редовен автобусен транспорт.

Землището на село Марково заема 5660 декара от които – 4250 декара са обработваема земя. През селото преминава река Омуровска с ширина 2-5 м и дълбочина до 2 м. Дъното е предимно песъчливо. Реката е проходима. Има язовир, който се намира в местността Кара кория. Язовирът е на площ 100 декара, от които 80 декара на селото в 20 декара общинска земя. Язовирът е зарибен за риболов. Бреговете на язовира са полегати и лесно достъпни. Язовирът е с дълбочина 6 метра и с ширина 600 метра. Почвата на язовира е песъклива. Имало е изградена напоителна система която е покривала почти цялото землище.

В село Марково има два моста, от които единият е въжен /в момента не може да се ползва – в процес на възстановяване/, а другият бетонен. Намират се в източния край на селото, на Омуровска река. Бетонният мост е дълъг 80 метра и широк 10 метра. Той е строен през 1994 година и е много стабилен. През селото минават третокласни и четвъртокласни пътища, които са асфалтирани и в добро състояние.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е било епицентър на Чирпанското земетресение.

Католическа и православна вяра.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Исторически музей съхранил миналото на селото е отворен за всички желаещи да го посетят. Входът е безплатен за ученици и пенсионери.

В близост до селото има язовир собственост на общината. Всяка първа събота след Гергьовден е насрочена за срещи от групата „Моето мило и родно Марково“


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Информация за селото]