Марково (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Марково.

Марково
Общи данни
Население49 души[1] (15 декември 2023 г.)
4,67 души/km²
Землище10,553 km²
Надм. височина242 m
Пощ. код6247
Тел. код04137
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ47305
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Братя Даскалови
Иван Танев
(ПДСД; 2011)

Марково е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Марково е разположено в Горнотракийската низина. То се намира в хълмиста местност. На изток се издигат Чирпанските възвишения, на север — южните склонове на Сърнена гора, на запад — местността „Кайряка“, а на юг „Ташлъка“. Селото е разположено по течението на река Омуровска. Граничи със селата: Найденово, Медово, Верен, Голям дол и Малък дол. Отстои на 25 километра от Чирпан, на 50 километра от Пловдив и 55 километра от Стара Загора. Свързано е с шосейни асфалтирани пътища с градовете и околните села. Има редовен автобусен транспорт.

Землището на село Марково заема 5660 декара от които – 4250 декара са обработваема земя. През селото преминава река Омуровска с ширина 2-5 м и дълбочина до 2 м. Дъното е предимно песъчливо. Реката е проходима. Има язовир, който се намира в местността Кара кория. Язовирът е на площ 100 декара, от които 80 декара на селото в 20 декара общинска земя. Язовирът е зарибен за риболов. Бреговете на язовира са полегати и лесно достъпни. Язовирът е с дълбочина 6 метра и с ширина 600 метра. Почвата на язовира е песъклива. Имало е изградена напоителна система която е покривала почти цялото землище.

В село Марково има два моста, от които единият е въжен /не може да се ползва – в процес на възстановяване/, а другият бетонен. Намират се в източния край на селото, на Омуровска река. Бетонният мост е дълъг 80 метра и широк 10 метра. Той е строен през 1994 година и е много стабилен. През селото минават третокласни и четвъртокласни пътища, които са асфалтирани и в добро състояние.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е било епицентър на Чирпанското земетресение.

Католическа и православна вяра.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Исторически музей съхранил миналото на селото е отворен за всички желаещи да го посетят. Входът е безплатен за ученици и пенсионери.

В близост до селото има язовир собственост на общината. Всяка първа събота след Гергьовден е насрочена за срещи от групата „Моето мило и родно Марково“


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Информация за селото]