Мартини (коктейл)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Мартини.

Мартини
Коктейл
Основен алкохолджин
Основни добавкикромид лук, обелка от лимон и зелени маслини
Приготвянеразбива се в шейкър с лед и се сервира направо, гарнира се с лимон и зелени маслини
Начин на сервиранебез лед
Чаша
Мартини в Общомедия

Мартини е популярен коктейл от няколко части джин и една част вермут. Названието му идва от едноименната италианска марка вермут, произвеждана от компанията, която през 1863 г. е основана от торинците Теофило Сола, Алесандро Мартини и Луиджи Роси и която днес предлага над 100 различни вина и спиртни напитки по цял свят.

Рецептата на оригиналното мартини, измислена от Луиджи Роси, е тайна, която се пази ревниво: известно е само, че основата му е сухо бяло вино в комбинация с двайсетина билки. Мартинито е един от класическите коктейли. Като сухо късо питие то принадлежи към аперитивите и по правило се състои от джин или водка и вермут. Мартинито не трябва да се бърка с марката вермут на фирма „Мартини&Росси“, която носи същото име. Отчасти, макар и в по-широк смисъл, и други къси питиета се отбелязват като „мартинита“, в случай че се сервират в класически, конусовидни чашки за мартини.

Приготовление[редактиране | редактиране на кода]

Приготвянето на мартинито е доста оспорвано и дискутирано. Съставките трябва да са от най-високо качество, както и да са много студени. Те се разбъркват заедно с кубчета лед в чаша за бъркане или се раздрусват върху лед в шейкър и след това питието се изсипва в чашата за пиене, като ледът винаги остава в цедката на шейкъра. Не е абсолютно задължително чашите да се охлаждат предварително, но е препоръчително. Ароматът и вкусът на напитката зависят не на последно място от студенината. Ако тя не е постигната, мартинито може да има блудкав вкус. Качеството и температурата на леда, както и продължителността на разклащането или разбъркването, също играят роля, тъй като от една страна прекалено много отделена вода при разтопяването на леда би направила питието разводнено. Обратно, прекалено студеният лед не може да отдели студенината достатъчно бързо. Като гарнитура по правило се използва една зелена маслина с костилка, потопена в саламура (не в олио). Може да се ползва коктейлна черешка вместо маслинка. За напръскване с лимонено масло са подходящи само нетретирани с подобрители обелки от съвсем пресни лимони.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]