Матийо дьо Монморанси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Матийо дьо Монморанси
Mathieu de Montmorency
рицар
Роден
12-и век
Починал
27 август1203
Военна служба
Години 1199 -1203
Служил на Краслтво Франция
Войни Трети кръстоносен поход Четвърти кръстоносен поход
Битки Обсада на Акра, Обсада на Константинопол
Blason Mathieu Ier de Montmorency (+1160).svg

Матийо дьо Монморанси (на френски: Mathieu de Montmorency ) е френски рицар от Шампания, участник в Третия кръстоносен поход и Четвъртия кръстоносен поход.

Матийо е най-малкия син на Матийо I дьо Монморанси, конетабъл на Франция и на Аликс Фицрой, незаконна дърщеря на английският крал Хенри I. Като сеньор на Марли и Фериер той е васал на графа на Шампан. Участва в Третия кръстоносен поход и се отличава в обсадата на Акра, а по-късно покава и рицарските си качества във войната на Филип II Огюст срещу Ричард Лъвското Сърце. През 1199 г. "приема кръста" и заедно с други рицари от Ил дьо Франс се включва в подготовката на Четвъртия кръстоносен поход. По поръчение на папа Инокентий III, заедно с Конон дьо Бетюн и Милон льо Бребан отговаря за разпределянето на провизиите и средствата за кампанията. През 1201г. след смъртта на граф Тибо III, който трябвало да води похода, е изпратен заедно със Симон дьо Монфор и Жофроа дьо Вилардуен на мисия в Бургундия, със задача да убедят граф Одо III да оглави кръстноносците. Останал поради болест във Венеция, но се присъединява към армията при обсадата на Зара. През януари 1203г. участва в съвещанието на предводителите на кръстоносците, заедно с дожда на Венеция и Алексий IV Ангел в което се взима решение за промяна на маршрута през Византия. Един от най-ентусиазираните привърженици на похода срещу Константинопол. При първата атака на византийската столица Матийо дьо Монморанси командва петия боен отряд, съставен от рицарите от Шампания. Ползвал се с голямо уважение сред кръстоносците, и по думите на Вилардуен «бил един от най-добрите рицари на Кралство Франция». Починал на 27 август 1203 г. и погребан в църква на хоспиталиерите в Константинопол.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Матийо дьо Монморанси има съпруга на име Матилда дьо Гарланд (поч.1224), дъщеря на Гийом IV дьо Гарланд, сеньор на Ливри. От нея има четири деца:

  • Бушар I дьо Марли, син
  • Матийо дьо Марли, син
  • Гийом дьо Марли, син
  • Маргарита дьо Марли, дъщеря

Източници[редактиране | редактиране на кода]