Матийо I дьо Монморанси-Марли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Матийо I дьо Монморанси-Марли
Mathieu I de Montmorency-Marly
господар на Марли и на Атиши, рицар
Роден
1131/1139
Починал
Военна служба
Години1199 -1203
Служил наКралство Франция
ВойниТрети кръстоносен поход Четвърти кръстоносен поход
БиткиОбсада на Акра, Обсада на Константинопол
Семейство
БащаМатийо I дьо Монморанси
МайкаАликс Фицрой
Братя/сестриАнри
Бушар V
Тибо
Ерве
СъпругаМатилда дьо Гарланд
ДецаБушар I
Матийо
Гийом
Маргьорит

Матийо I дьо Монморанси-Марли (на френски: Mathieu I de Montmorency-Marly; * 1131/1139, † 27 август 1203, Константинопол, Византия) е френски рицар от Шампан, участник в Третия кръстоносен поход и в Четвъртия кръстоносен поход, господар на Марли и на Атиши.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е най-малкият син на Матийо I дьо Монморанси, конетабъл на Франция, и на Аликс Фицрой, незаконна дърщеря на английският крал Хенри I.

Има четирима братя:

  • Анри, починал млад
  • Бушар V († 1189), съпруг на Лорет или Лорънс дьо Ено дъщеря на граф Бодуен IV от Ено
  • Тибо, господар на Марли, тръгва на кръстоносен поход през 1173 г. Завършва живота си като монах от Сито през 1197 г.;
  • Ерве, абат на Сен Мартен дьо Монморанси, после дякон и декан на Парижката църква

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Nаследява Сеньория Марли от брат си Тибо и става родоначалник на клона Монморанси-Марли. Като господар на Марли и Фериер той е васал на Графа на Шампан. Участва в Третия кръстоносен поход и се отличава в обсадата на Акра, а по-късно показва и рицарските си качества във войната на Филип II срещу Ричард Лъвското сърце.

През 1199 г. „приема кръста“ и заедно с други рицари от Ил дьо Франс се включва в подготовката на Четвъртия кръстоносен поход. По поръчение на папа Инокентий III, заедно с Конон дьо Бетюн и Милон льо Бребан отговаря за разпределянето на провизиите и средствата за кампанията. През 1201 г. след смъртта на граф Тибо III, който е трябвало да води похода, той е изпратен заедно със Симон дьо Монфор и Жофроа дьо Вилардуен на мисия в Бургундия със задача да убедят граф Одо III да оглави кръстоносците. Остава поради болест във Венеция, но се присъединява към армията при обсадата на Зара.

През януари 1203 г. участва в съвещанието на предводителите на кръстоносците, заедно с дожа на Венеция и Алексий IV Ангел, в което се взима решение за промяна на маршрута през Византия. Матийо е един от най-ентусиазираните привърженици на похода срещу Константинопол. При първата атака на византийската столица той командва Пети боен отряд, съставен от рицарите от Шампан. Ползва се с голямо уважение сред кръстоносците и по думите на Вилардуен „е бил един от най-добрите рицари на Кралство Франция“.

Умира на 27 август 1203 г. и погребан в църква на Хоспиталиерите в Константинопол.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

∞ за Матилда дьо Гарланд († 1224), дъщеря на Гийом IV дьо Гарланд, господар на Ливри, от която има трима сина и една дъщеря:

  • Бушар I дьо Марли
  • Матийо дьо Марли
  • Гийом дьо Марли
  • Маргьорит дьо Марли, ∞ за Емери III от Нарбон

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Матье I де Марли“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​