Мегалодон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мегалодон
Megalodon scale.svg
Megalodon shark jaws museum of natural history 068.jpg
Природозащитен статут
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
клас: Chondrichthyes Хрущялни риби
подклас: Elasmobranchii Пластинчатохрили
надразред: Selachimorpha Акулообразни
разред: Lamniformes Ламнообразни акули
семейство: Lamnidae Ламниди или Отодонтиди
род: Carcharodon Кархародини или Кархарокли
вид: C. megalodon Мегалодон
Научно наименование
Уикивидове Carcharocles megalodon
Agassiz, 1843 г.
Синоними
  • Procarcharodon megalodon Casier, 1960
  • Megaselachus megalodon Glikman, 1964
Обхват на вкаменелости
лангий – пиаченций, 15.9–2.6 Ma
Мегалодон в Общомедия

Мегалодонът (Carcharodon megalodon) е вид праисторическа акула - хищник, обитавал океаните в периода късен Олигоцен - ранен Неоген и изчезнал преди 2 милиона години. Името на този хищник се превежда като „голям зъб“ (на гръцки: μέγας - голям, ὀδούς - зъб).

Зъб от Мегалодон

Точната форма на тялото на Мегалодона не може да бъде възстановена, тъй като най-разпространените останки от този вид са зъбите — те наподобяват зъбите на Бялата акула, но са по-назъбени и по-големи (до 18 cm). Липсата на повече останки се обяснява от факта, че скелетът на Мегалодона е бил изграден от хрущял, а не от кост. Все пак, изхождайки от приликата между зъбите на Мегалодона и съвременната Бяла акула, някои учени предполагат, че формата на тялото на праисторическата хищна риба е наподобявала тази на Бялата акула.

Предполага се, че Мегалодонът е достигал 18 метра дължина и 60 тона. В по-старата литература се посочва, че видът е достигал до размери от 30 метра и 120 тона, но това се дължи по-скоро на погрешни изчисления. Разпространен е бил повсеместно — останки се откриват в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Малта, Нова Зеландия, Австралия, Индия, Япония и други.

Мегалодонът е бил хищна риба, специализирана в лова на едри морски животни — най-вече праисторически китоподoбни, като основна част от менюто му са били цетотерите (древни китове). Жертвите на Мегалодона са обитавали предимно плитките и топли шелфове на океаните. Изчезването на Мегалодона се свързава със захлаждането на климата през Плиоцена: океаните се охлаждат, картата на океанските течения се променя, ледниците задържат огромно количество вода, което предизвиква намаляване на шелфовите води; китовете започват да обитават по-богатите на планктон и по-студени води, а по това време се появяват и косатките, които вероятно са ловували млади мегалодони.

Източници[редактиране | редактиране на кода]