Мегалодон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мегалодон
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Ламнообразни акули (Lamniformes)
семейство:Otodontidae
род:Otodus
вид:Мегалодон (†C. megalodon)
Научно наименование
(L. Agassiz, 1843)
Синоними
  • Carcharodon megalodon L. Agassiz, 1843
Обхват на вкаменелости
Мегалодон в Общомедия
[ редактиране ]

Мегалодонът (Otodus megalodon) е вид праисторическа акула – хищник, обитавал океаните в периода късен олигоцен – ранен неоген и изчезнал преди 2 милиона години. Името на този хищник се превежда като „голям зъб“ (на гръцки: μεγάλος – голям, δόντι – зъб).

Изчезването на мегалодона се свързва със захлаждането на климата през палиоцена: океаните се охлаждат, картата на океанските течения се променя, ледниците задържат огромно количество вода, което предизвиква намаляване на шелфовите води; китовете започват да обитават по-богатите на планктон и по-студени води, а по това време се появяват и косатките, които вероятно са ловували млади мегалодони.

Зъб от мегалодон

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Мегалодонът е бил разпространен повсеместно – останки се откриват в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Малта, Нова Зеландия, Австралия, Индия, Япония и други.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Точната форма на тялото на мегалодона не може да бъде възстановена, тъй като най-разпространените останки от този вид са зъбите – те наподобяват зъбите на бялата акула, но са по-назъбени и по-големи (до 18 cm). Липсата на повече останки се обяснява от факта, че скелетът на мегалодона е бил изграден от хрущял, а не от кост. Все пак, изхождайки от приликата между зъбите на мегалодона и съвременната бяла акула, някои учени предполагат, че формата на тялото на праисторическата хищна риба е наподобявала тази на бялата акула.

Предполага се, че мегалодонът е достигал 18 метра дължина и тегло до 60 тона. В по-старата литература се посочва, че видът е достигал до размери от 30 метра и 120 тона, но това се дължи по-скоро на погрешни изчисления.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Мегалодонът е бил хищна риба, специализирана в лова на едри морски животни – най-вече праисторически китоподобни, като основна част от менюто му са били цетотерите (древни китове). Жертвите на мегалодона са обитавали предимно плитките и топли шелфове на океаните.