Орлица (метох)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метох „Орлица“)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Орлица.

Метох
„Орлица“
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.1301° с. ш. 23.1632° и. д.
Местоположение в България
Вид Православен метох
Местоположение Flag of Bulgaria.svg община Рила, България
Изграждане не по-късно от началото на ХІV век
Съвременен статут Недвижима културна ценност
Съвременно състояние действащ метох на Рилски манастир

„Орлица“ е действащ метох на Рилския манастир.

Местоположение, история, архитектурни и художествени особености[редактиране | редактиране на кода]

Рилският метох „Орлица“ се намира в Северозападна Рила, на десния бряг на река Рила (Рилска река) и отстои на около 2,5 km източно от град Рила и 18 km от Рилски манастир.

Според Неофит Рилски в неговото описание на Рилския манастир, в метоха била запазена т.нар. „Хрельова магерница". Тази постройка съществува и до днес. Представлява двуетажна сграда с изба на долното ниво и голямо помещение с манастирска куполна магерница в единия ъгъл. Достъпна е през чардак. Архитектурата на сградата категорично разкрива нейният средновековен до османски произход, което потвърждава написаното от Неофит Рилски в средата на ХІХ век, т.е. че тя датира от 30-те години на ХІV век. От този период са и някои зидове вградени в по-късните метошки строежи. Такива има в северния външен зид на черквата и в източния край от приземието на монашеския корпус. Но от тук нагоре и двете сгради са надстроени в сегашния си вид съответно през 1478 година и ХVІ – ХVІІІ век. Останалите метошки постройки са вече от ХІХ век.

В метоха „Орлица“ през 1469 г. пренощува тържествената процесия с мощите на Йоан Рилски, пренасяни от Търново в манастира.

Метохът е изграден върху полегат склон с наклон на юг, и представлява затворен от повечето страни със сгради, а от останалите с каменни оградни зидове, комплекса е с трапецовидна форма. Особено внушителен е укрепеният му вид откъм шосето, с високо издигнатите южни зидове на разположените надлъж покрай него жилищни постройки и с главния вход в ансамбъла, оформен в подлез под охраняващата го стражница.

Метохът представлява комплекс, състоящ се от църква, някогашната гостоприемница издигната от протосеваст Хрельо не по-късно от 1335 година, преградена през ХVІІ век на две части – магерница и трапезария, жилищен монашески корпус от ХVІІ век, с видими части от смесени зидарии от българското средновековие и стопански сгради от ХІХ век. Църквата „Св.св.Петър и Павел“ е малка, еднокорабна култова сграда, построена е през 1478 г. върху части от зидове от по-ранно време, изографисана през 1478 г. и цялостно през 1491 г. През 1863 г. е изписана наново от Никола Образописов – художник от Самоковската живописна школа, като са запазени част от средновековните стенописи (над входа и в апсидата).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Иванов, Йордан, Св.Иван Рилски и неговият манастир, С., 1917, 164 с.
  • Климент Рилец, архим. Животът на Св. Ивана Рилски. История на Рилския манастир. Пътеводител из Рилския манастир. С., 1942
  • Дуйчев, Иван, Рилският светец и неговата обител, С., 1947; II. фототипно издание, С., 1990. [1]
  • Атанасов, Славчо, Светата Рилска Обител и Рила планина, издание на Светата Рилска Обител, 1948, 88 стр.,
  • Дуйчев, Ив., Рилският манастир. С. 1960
  • Анчев, Анчо и др. Рилският манастир, С., 1968
  • Камбурова-Радкова, Р., Рилският манастир през Възраждането. С., 1972
  • Анчев, Анчо, Рилският манастир. С., 1974, 132 стр.
  • Коева, Маргарита и др.,Рилският манастир, С., 2000
  • Тулешков, Николай, "Строителна история на Рилския метох Орлица.-Векове, кн.1,1981

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]