Мобилен телефон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мобилни телефони)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мобилните телефони до ранния смартфон

Мобилният телефон (още клетъчен телефон, преносим телефон, мобилен апарат), известен в България като мобифон или GSM-телефон (разговорно: „джиесем“), е електронно телекомуникационно средство, вид телефон.

Повечето съвременни мобилни телефони са свързани към клетъчна мрежа, съставена от базови станции, която от своя страна е свързана с обществена телефонна мрежа (изключение правят сателитните телефони) и радиотелефоните. В зависимост от мрежовия стандарт се различават GSM-телефони и NMT (Nordic Mobile Telephone) – телефони. В България исторически първа е NMT-мрежата.

Освен стандартните гласови функции, мобилният телефон може да поддържа и множество допълнителни услуги като SMS (кратки текстови съобщения), достъп до Интернет и MMS (за изпращане и получаване на снимки, звук и видео).

През третото тримесечие на 2011 г. в световен мащаб са продадени 440,5 млн. мобилни телефони (увеличение с 5,6% спрямо същия период на предходната година). 26% от продадените мобилни телефони са смартфони. [1]

Производители[редактиране | редактиране на кода]

Lumia на Microsoft

Някои от най-големите световни производители на мобилни телефони са

История[редактиране | редактиране на кода]

Мобилни телефони

Клетъчните мрежи се появяват за пръв път през първата половина на 1980-те години (това са мрежите от първо поколение).

Преди края на 1980-те повечето мобилни телефони са с твърде големи размери и затова обикновено са инсталирани в превозни средства, например в автомобили. Напредването на микроелектрониката (и по-точно миниатюризацията) прави почти всички днешни мобилни телефони удобни за носене в ръка.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Всеки втори смартфон вече работи с Android. // Посетен на 15 ноември 2011.