Направо към съдържанието

Атанасиос Кипурос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Насиос Кипурос)
Атанасиос Кипурос
Αθανάσιος Κηπουρός
гръцки андартски капитан

Роден
1877 г.
Починал

Атанасиос (Насос) Кипурос, известен като капитан Фенгарас (на гръцки: Αθανάσιος Κηπουρός, Φεγγαράς)), e гъркомански капитан на гръцка андартска чета в Източна Македония.

Роден във влашко семейство в българо-влашкото гъркоманско село Долна Джумая (днес Ираклия, Гърция). Присъединява се към гръцката пропаганда и е четник в различни чети. Става подвойвода на съселянина си Стерьос Влахвеис - основната чета за терористични поръчки на гръцкото консулство в Сяр. След арестите на много гръцки дейци в Долна Джумая, Фенгарас е основен гръцки терорист района.[1][2]

На 14 септември 1904 година българска чета изгаря Кулският манастир, база на гръцкия комитет. Като отговор Фенгарас заедно с Такис Бахцеванис Кипурос (виновникът за неволното убийството на Атанас Хаджипантазиев) убиват българския екзархийски поп в Кула и охранителя му.

В началото на април 1907 година български терористи убиват в Сяр долноджумаец, който се е върнал към Патриаршията. В отговор по заповед от гръцкото консулство Насос Кипурос и Такис Кипурос убиват пред дюкяна му в Сяр българина касапин Петър Скрека Христов, спомоществовател на сярското българско училище и деец на българския комитет.

На 7 юли 1907 година Фенгарас и Влахвеис убиват пазача предател Томас Хасапудис, предал двама приносители на пратка с оръжие от консулството в Довища. На 14 юли в Сяр е убит андартският капитан Димитър Гоголаков, а в Довища - капитан Андреас Макулис. На 13 септември Фенгара убива край църквата „Свети Георги“ в Сяр предателя на Гоголаков българина Колчо Динка Попчев (Κολτζή Δίγκα Πόπτζες). Фенгарас се опитва да убие и предателя на Макулис, но неуспешно. В края на лятото убива предателя Саритасиос. Фенгарас с установява за постоянно в Сяр, като за прикритие става келнер в кафе в махалата Конлуки. На 2 ноември Фенгарас убива двама дейци на българския комитет в хана Бабадзани.

Четата на Стерьос Влахвеис (седнал в средата), отляво на него Никос Тзавелас, а отдясно е Атанасиос Кипурос.

В края на 1907 година гръцкият комитет в Долна Джумая пострадва силно – след предателство са арестувани повечето от членовете му, начело с Димитриос Роцикас. Същевременно Влахвеис заминава за Атина и за да се запълнини празнината, гръцкото консулство връща Фенгарас в Джумая. По негова заповед са убитибългарският протосингел и българският учител в Джумая, заедно с един колар и един охранител, както и учителят Янис Седерис и един член на българския комитет от Спатово. Фенгарас прави опит да убие и бившия български четник Танас Крясов (Θανάσης Κριάσιος), който обаче оцелява, въпреки че е улучен на четири места.

След Младотурската революция в 1908 година се легализира. Участва в Балканската война заедно с Влахвеис.

  1. Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ., Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι (1903 – 1913). Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008. ISBN 978-960-12-1724-6. σ. 143. (на гръцки)
  2. Επετηρίς Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνος 1903-1909, αύξων αριθμός 1591