Николай Червенков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Червенков
украинско-молдовски историк
Роден
2 януари 1948 г. (75 г.)

Учил вОдески национален университет
Научна дейност
ОбластИстория, българистика
Работил вАкадемията на науките на Молдова
Тараклийски държавен университет

Николай Николаевич Червенков е съветски украински и молдовски българист, деец на българското национално движение в Молдова и Украйна.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 януари 1948 година в село Чийшия (Городнее, Чийший), Болградски район, Одеска област, Украйна в семейство на потомци на български преселници. Завършва Историческия факултет на Одеския национален университет „Иля Мечников“ (1972). Получава научна степен доктор по история (1982) с дисертация на тема „Българската емиграция в Румъния и националноосвободително движение в България (втората половина на 50-те – 60-те години на ХIХ век)“, а после става доктор на историческите науки (2003) с дисертация на тема „Формиране идеи на българската държавност (средата на ХVIII – 70-те години на ХIХ век)“. Има научно звание старши научен сътрудник. Специализира в Института по история на Българската академия на науките и Института по славянознание на Руската академия на науките.

От 1972 до 2004 година работи в Академията на науките на Молдова, първоначално в Института по история (младши, старши научен сътрудник, завеждащ Отдел „История на държави от Юго-Източна Европа“), а после в Института за междуетнически изследвания (водещ научен сътрудник, завеждащ секция „Българистика“, заместник-директор на института). Дълги години е хоноруван доцент в Молдовския държавен университет и Кишиневския държавен педагогически университет „И. Крянга“. Той е първият ректор (2004 – 2010) на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, където е избран за професор.

Председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова. Избиран е за член на Управителния съвет на Асоциацията на българите в Съветския съюз, на Българската община в Република Молдова, на Управителния съвет на Общобългарския комитет „Васил Левски“ и др.[1]

Научен интерес: история на българското националноосвободително движение, българо-руско-молдовски връзки, български преселници в Румъния, Молдова и Украйна.

Автор или съавтор на повече от 150 статии, студии, книги, учебници, включително 13 монографии, документални сборници, учебници, до 200 научнопопулярни статии. Научен редактор на цяла поредица книги и сборници. Научен ръководител на международни проекти и научни конференции, отговорен редактор на алманах „Български хоризонти“.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Почетни знаци на:

  • на Президента на Република България
  • „Марин Дринов“ на Българската академия на науките
  • на Софийския университет „Климент Охридски“
  • „Признание“ на Молдовската академия на науките
  • на Общобългарския комитет „Васил Левски“

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. България: метрополия и диаспора. Сборник по случай 65-годишнината на д.и.н. Николай Червенков. Съст. И. Думиника, Науч. ред. К. Калчев. Кишинев: „S.S.B.“, 2013, 480 стр.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Червенков, Николай Николаевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​