Николина Андова-Шопова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николина Андова-Шопова
Родена3 февруари 1978 г. (46 г.)
Професияпоет, писател
Националност Северна Македония
Активен период2013 -
Жанрлирика, драма
Направлениепостмодернизъм

Николина Андова-Шопова (на македонска литературна норма: Николина Андова-Шопова) е северномакедонска поетеса и писателка на произведения в жанра лирика, хайку, драма и детска литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Николина Андова-Шопова е родена на 3 февруари 1978 г. в Скопие, СФР Югославия Завършва специалност сравнителна литература в Катедрата по македонска и южнославянска литература на Филологическия факултет „Блаже Конески“ на Скопския университет Св. св. Кирил и Методий“.

Първата ѝ поетична книга „Влезот е од другата страна“ (Входът е от другата страна) е издадена през 2013 г. Книгата получава наградата „Мостове на Струга“ на ЮНЕСКО и Стружките вечери на поезията за най-добра дебютна книга. Издадена е и на английски език.

Втората ѝ стихосбирка „Поврзи ги точките“ (Свържи точките) е издадена през 2014 г.

Стиховете ѝ са преведени на различни световни езици – сръбски, хърватски, босненски, английски, френски, немски, китайски езици, както и адаптирани на български книжовен език, и са включени в антологии на северномакедонската поезия, вкл. в антологията „Новата македонска хайку-вълна“ от 2011 г.

Освен поезия, тя пише и разкази, стихотворения и книги с картинки за деца.

Първият ѝ роман „Некој бил тука“ (Някой беше тук) е издаден през 2018 г. През 2019 г. за романът получава наградата „Роман на годината“ от Фондацията за популяризиране на културните ценности „Славко Яневски“.

Омъжена е за северномакедонския писател Иван Шопов.

Николина Андова-Шопова живее със семейството си в Скопие.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Поезия[редактиране | редактиране на кода]

  • Влезот е од другата страна (2013) – награда „Мостовете на Струга“
  • Поврзи ги точките (2014)

Романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Некој бил тука (2018) – награда Роман на годината“

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Пристоен живот – лезбејски кратки раскази од екс ју (2015) – с Йелена Ленголд, Ламия Бегагич, Шейла Шехабович, Оля Савичевич Иванчевич, Драгослава Барзут, Урска Стерле, Ива Хлавац, Наташа Сукич, Лейла Каламуич, Ясна Тесанович, Сузана Тратник, Румена Бужаровска, Благица Секулоска

Детска литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Волшебната комета (2014) – книжка с картинки

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Николина Андова“ в Уикипедия на македонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​