Нотр Дам (Лан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
катедрала „Нотр Дам от Лан“
Cathédrale Notre-Dame de Laon
La cathédrale de Laon DSC 0707.jpg
Изглед към катедралата Нотр Дам
Dans la Cathédrale Notre dame de Laon.JPG
Местоположение в Лаон
Вид на храма катедрала
Страна Flag of France.svg Франция
Населено място Лан
Вероизповедание католицизъм
Тип на сградата катедрала
Архитектурен стил готика
Изграждане до 1235 г.
катедрала „Нотр Дам от Лан“ в Общомедия

Нотр Дам от Лан(Cathédrale Notre-Dame de Laon) е готическа катедрала в пикардийския град Лан.

Предшестващи сгради[редактиране | редактиране на кода]

Първият камък на катедралата в Лан е положен от епископ Герфрид (774-779). Храмът се посвещава на Христос и Богородица, а го осветяват през 800 г., в присъствието на Карл Велики.

След 250 години сградата е престроена в римски стил при покровителството на местния епископ Елинан. През 1071 година в тази катедрала е коронясян Филип I Френски. По време на вълнения през 1112 година храмът е опожарен. Две години отнемат възстановителните работи.

С нарастването на града романската катедрала спира да побира паството. Епископията се разширявана благодарение на наплива на поклонници и търговията. За да не изостава от съседните градове в Пикардия, съревноваващи се помежду си по големина и простор на храмовете, епископ Готие дьо Мортан през 1155 г. взема решение да построи нова величествена катедрала. Малките хорове, предназначени за паството и поклонниците, са разрушени до основата, а на тяхно място са построени нови правоъгълни, които са характерни за катедралите в Англия. Изграждането на големите готически катедрали в Пикардия се дължи на следните обстоятелства:

 • наличие на местен бял камък;
 • наличие на гори, използваеми за строителството;
 • наличието на голяма и богата община, заинтересована от изграждането на катедрала;
 • присъствие в Пикардия на високо квалифицирани сдружения на архитекти и строители.

През 1205-15 г. катедралата е разширена на изток. За това се разрушават заоблените хорове на олтара, без да се засягат вече създадените части. Благодарение на това разширяване трансептът се оказа почти в центъра на сградата. Строителството на катедралата продължава до 1235 година.

Средокръстието има отделен свод, закрит отвън с четирискатен покрив-шатра (вероятно най-хармоничен елемент от храмовата архитектура). По-късно между контрафорсите на катедралата се строи венец от 27 капели.

Готическа сграда[редактиране | редактиране на кода]

По план Ланската катедрала е базилика с един трансепт, кули и напълно завършена западна фасада. По първоначалния план броя на кулите е повече, планират да създадат седем, но построяват четири.  

Катедралата „Нотр Дам (Лан)|Нотр Дам от Лан“ (започната около 1190 г.) е построена по същото време като Нотр Дам дьо Пари и е също толкова голям проект, но има поразително различен вид. Лан е построена на върха на хълм, висок сто метра, което го прави видим от голямо разстояние. Върхът на хълма налага специална тежест за строителите; всички камъни трябва да бъдат пренесени до върха на хълма в каруци, теглени от волове. Воловете, които извършват работата, са почетени със статуи на кулата на готовата катедрала.[1][2]

„Нотр Дам от Лан“ също е необичайна заради петте си кули; две на западната фасада, две на трансептите и осмоъгълен купол. Лан, както повечето ранни готически катедрали, има четири вътрешни нива. Лан също има редуващи се осмоъгълни и квадратни стълбове, поддържащи кораба, но те се опират на масивни стълбове, направени от камък, като му придават по-голяма хармония и по-голямо усещане за дължина. [3] Новата катедрала е с необичайна по форма; апсидата на изток е плоска, не е заоблена, а хорът е изключително дълъг, почти толкова дълъг, колкото корабът. [1]Друга забележителна черта на катедралата в Лан са трите големи розетни прозорци, един на западната фасада и два на трансептите.(Остават само западните и северните прозорци). Друга необичайна особеност в Лан е свода на кулата пресичан от трансепта, най-вероятно вдъхновена от църквите на норманското готическо абатство в Кан.[1][4]

Размери [редактиране | редактиране на кода]

 • Дължина на катедралата – 110,50 м;
 • Ширина – 30,65 м;
 • Височина на централния неф – 24 м;
 • Трансепт – ширина – 22 м;
 • Трансепт – дължина 54 м;
 • Кули на западната фасада – 56 м.

Стъклописите са малко, но въпреки разрушаването им от френско-пруската война и пристройката на олтара, са запазени средновековни стъклописи рози и три готически прозорци.

В катедралата са погребани[редактиране | редактиране на кода]

Виртуална обиколка[редактиране | редактиране на кода]

Видео: Виртуална обиколка на катедралата

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в Mignon,Olivier(2015).Architecture des Cathédrales Gothiques(in French). Éditions Ouest-France.ISBN 978-2-7373-6535-5.
 2. К. М. Муратова, „Майстори на френската готика 12-13 век“, М. „Изкуство“, 1988.,стр.76
 3. Watkin, David (1986). A History of Western Architecture. Barrie and Jenkins. ISBN 0-7126-1279-3.
 4. Всеобща история на изкуствата, том 2, М, „Изкуство“, 1960.