Нотър Дам (Лан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нотр Дам (Лан))
катедрала „Нотър Дам от Лан“
Cathédrale Notre-Dame de Laon
Изглед към катедралата Нотр Дам
Изглед към катедралата Нотр Дам
Карта Местоположение в Лаон
Вид на храмакатедрала
Страна Франция
Населено мястоЛан
Посветен наБогородица
Религиякатолицизъм
Тип на сградатакатедрала
Архитектурен стилготика
Изгражданедо 1235 г.
катедрала „Нотър Дам от Лан“ в Общомедия

Нотър Дам от Лан (на френски: Cathédrale Notre-Dame de Laon) е готическа катедрала в пикардийския град Лан, Франция.

Предшестващи сгради[редактиране | редактиране на кода]

Първият камък на катедралата в Лан е положен от епископ Герфрид (774 – 779). Храмът е посветен на Христос и Богородица и е осветен през 800 г. в присъствието на Карл Велики.

След 250 години сградата е престроена в римски стил при покровителството на местния епископ Елинан. През 1071 г. в тази катедрала е коронясян Филип I Френски. По време на вълнения през 1112 г. храмът е опожарен. Възстановителните работи отемат 2 г.

Розетен прозорец

С нарастването на града романската катедрала спира да побира паството. Епископията се разширявана благодарение на наплива на поклонници и на търговията. За да не изостава от съседните градове в Пикардия, съревноваващи се помежду си повече големина и простор на храмовете, епископ Готие дьо Мортан през 1155 г. взема решение да построи нова величествена катедрала. Малките хорове, предназначени за паството и поклонниците, са разрушени до основата, а на тяхно място са построени нови правоъгълни, които са характерни за катедралите в Англия.

Изграждането на големите готически катедрали в Пикардия се дължи на следните обстоятелства:

  • наличие на местен бял камък;
  • наличие на гори, използваеми за строителството;
  • наличието на голяма и богата община, заинтересована от изграждането на катедрала;
  • присъствие в Пикардия на високо квалифицирани сдружения на архитекти и строители.

През 1205 – 1215 г. катедралата е разширена на изток. За това се разрушават заоблените хорове на олтара, без да се засягат вече създадените части. Благодарение на това разширяване трансептът се оказа почти в центъра на сградата. Строителството на катедралата продължава до 1235 г.

Средокръстието има отделен свод, закрит отвън с четирискатен покрив шатра (вероятно най-хармоничният елемент от храмовата архитектура). По-късно между контрафорсите на катедралата се строи венец от 27 параклиса.

Готическа сграда[редактиране | редактиране на кода]

По план Ланската катедрала е базилика с един трансепт, кули и напълно завършена западна фасада. По първоначалния план броя на кулите е повече – планирани са седем, но са построени само четири.

Катедралата „Нотър Дам от Лан“ (започната около 1190 г.) е построена по същото време като Нотър Дам дьо Пари и е също толкова голям проект, но има поразително различен вид. Лан е построена на върха на хълм, висок 100 м, което го прави видим от голямо разстояние. Върхът на хълма налага специална тежест за строителите; всички камъни трябва да бъдат пренесени до върха на хълма в каруци, теглени от волове. Воловете, които извършват работата, са почетени със статуи на кулата на готовата катедрала.[1][2]

„Нотър Дам от Лан“ също е необичайна заради петте си кули; две на западната фасада, две на трансептите и осмоъгълен купол. Лан, както повечето ранни готически катедрали, има четири вътрешни нива. Лан също има редуващи се осмоъгълни и квадратни стълбове, поддържащи кораба, но те се опират на масивни стълбове, направени от камък, като му придават по-голяма хармония и по-голямо усещане за дължина. [3] Новата катедрала е с необичайна по форма; апсидата на изток е плоска, не е заоблена, а хорът е изключително дълъг, почти толкова дълъг колкото кораба. [1]Друга забележителна черта на катедралата са трите големи розетни прозорци, един на западната фасада и два на трансептите (остават само западните и северните прозорци). Друга необичайна нейна особеност е сводът на кулата, пресечен от трансепта, най-вероятно вдъхновен от църквите на Норманското готическо абатство в Кан.[1][4]

Размери[редактиране | редактиране на кода]

  • Дължина на катедралата – 110,50 м;
  • Ширина – 30,65 м;
  • Височина на централния неф – 24 м;
  • Трансепт – ширина – 22 м;
  • Трансепт – дължина 54 м;
  • Кули на западната фасада – 56 м.

Стъклописите са малко, но въпреки разрушаването им през Френско-пруската война и пристройката на олтара са запазени средновековни стъклописи розети и три готически прозорци.

В катедралата са погребани[редактиране | редактиране на кода]

Виртуална обиколка[редактиране | редактиране на кода]

Видео: Виртуална обиколка на катедралата

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Mignon,Olivier(2015).Architecture des Cathédrales Gothiques(in French). Éditions Ouest-France.ISBN 978-2-7373-6535-5.
  2. К. М. Муратова, „Майстори на френската готика 12 – 13 век“, М. „Изкуство“, 1988.,стр.76
  3. Watkin, David (1986). A History of Western Architecture. Barrie and Jenkins. ISBN 0-7126-1279-3.
  4. Всеобща история на изкуствата, том 2, М, „Изкуство“, 1960.