Нюелс Олд Бойс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нюелс Олд Бойс
Club Atlético Newell's Old Boys
Емблема на футболния клуб
Прозвище„Прокажените“ (Los Leprosos)
Основан3 ноември 1903
ДържаваАржентина
СтадионЕстадио Ел Колосо дел Парке
Росарио, Санта Фе
Капацитет39 121
ПрезидентАржентина Гилермо Лоренте
Старши треньорАржентина Нестор Сенсини
ПървенствоПримера Дивисион Аржентина
202211-о
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
Нюелс Олд Бойс в Общомедия

Клуб Атлетико Нюелс Олд Бойс (на испански Club Atlético Newell's Old Boys) е аржентински футболен отбор от град Росарио, провинция Санта Фе.

История[редактиране | редактиране на кода]

Клубът е създаден през 1903 г. от бивши ученици на английската гимназия в Росарио и е наречен в памет на нейния директор и треньор по футбол, английският имигрант Исак Нюъл. Оттогава датира и историческото дерби с другия градски съперник Росарио Сентрал. Клубните цветове са черно и червено, взети от знамената на Англия и Германия (Исак Нюъл е англичанин, а съпругата му е немкиня). През 1920 г. отбора организира благотворителен мач за набиране на средства за клиника лекуваща проказа и оттогава датира тяхното прозвище „прокажените“ (Los Leprosos). Нюелс Олд Бойс печели аржентинското първенство общо пет пъти (Метрополитано 1973 – 74, 1987 – 88, 1990 – 91, Клаусура 1992 г. и Апертура 2004 г.) Играе и два финала за Копа Либертадорес, като през 1988 г. губи от Насионал Монтевидео, а през 1992 от Сао Пауло. През 1988 г. печели приятелския мини-турнир наречен Малкото Световното първенство, като по пътя към първото място побеждава Ривър Плейт, Милан, Ювентус, Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. По-късно този турнир става официален в листата на ФИФА и е преименуван на Световно клубно първенство. През 1941 г. Нюелс Олд Бойс прави презокеанско турне и изиграва редица контроли в които постига впечагляващи победи над Валенсия, Борусия Мьонхенгладбах, Реал Мадрид и Испанския нац. отбор. През годините школата на клуба създава значителен брой играчи за националния отбор на Аржентина, и трансферира най-добрите си състезатели за най-силните първенства в Европа, най-вече тези на Италия и Испания.

Стадион[редактиране | редактиране на кода]

„Естадио Ел Колосо дел Парке“ се намира в град Росарио Аржентина, по-специално в парк „Independencia“ и е вторият по големина в града. Това е клубният стадион на Нюелс Олд Бойс. Открит е на 23 юли 1911 г. и през годините е претърпял редица реконструкции, за да достигне до настоящия си капацитет от 39 121 зрители. През 2001 година стадиона е домакин на няколко срещи от Световно първенство по футбол за младежи което се провежда в Аржентина. През 1993 г. в края на своята състезателна кариера екипа на отбора облича легендата на аржентинския футбол Диего Армандо Марадона. В знак на признателност една от трибуните на стадиона носи неговото име. От 22 декември 2009 носи името Естадио Марсело Биелса.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Примера Дивисион Аржентина
Шампион (3)
1973 – 74, 1987 – 88, 1990 – 91
Копа Либертадорес
Финалист (2): 1988 и 1992

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Бивши треньори[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]